Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: 5D MkII - na dolnym listku migawki zgrubienie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

No i przegrałem flaszkę śliwowicy Na szczęście, albo nieszczęście, sam ze sobą.
    Poświęciłem mój zepsuty aparat i zostawiłem go na 35 minut twarzą do słońca, z zapietym Heliosem 44m-4 na f/4, dzisiaj w godzinach 16:45-17:20.

Przed eksperymentem migawka wyglądała tak:

A po eksperymencie tak:

Migawka działa prawidłowo, po dwukrotnym wyzwoleniu wygląda tak:

Podstawowy z tego wniosek, że lepiej się nie mądrzyć, tylko sprawdzić najpierw
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Helios oczywiście na f/2, a nie na f/4, jak niechcący wcześniej podałem.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 26-04-2010 o 18:07 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    No i przegrałem flaszkę śliwowicy Na szczęście, albo nieszczęście, sam ze sobą.
    Poświęciłem mój zepsuty aparat i zostawiłem go na 35 minut twarzą do słońca, z zapietym Heliosem 44m-4 na f/4, dzisiaj w godzinach 16:45-17:20.

Podstawowy z tego wniosek, że lepiej się nie mądrzyć, tylko sprawdzić najpierw
    Właśnie Gdy tylko zobaczyłem temat pomyślałem, że wypalenie Słońcem teoretycznie jest możliwe. Sprawdziłem i rzeczywiście podczas 'stanu 'spoczynkowego aparatu, światła dociera do migawki bezpośrednio z obiektywu. Z tego co pamiętam lustro główne ma stosunek transmisji ok 1:3 z czego 1 przepuszcza. Mając podpięte jasne szkło wypalenie migawki jak widać jest możliwe :neutral: Do tego wystarczy, że ostrzyliśmy na jakąś bliższą niż nieskończoność odległość - wtedy nieskończoność skupia się właśnie gdzieś na migawce - ale to nie reguła. Słońce może się skupiać w większym krążku. Metalowa migawka szybko rozprowadza ciepło po miejscu świecenia.

Uprawnienia umieszczania postów