Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: 5D MkII - na dolnym listku migawki zgrubienie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Słubice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekwion Zobacz posta
    Powiem tak:
    ...
    - funkcji podniesionego lustra nie załączałem bo nie miałem takiej potrzeby
    ...
    Skoro nigdy nie załączałem, a aparat jest kupiony jako nowy przeze mnie w lutym??

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    jeżeli ktoś robił zdjęcia landszaftowe na podniesionym lustrze-to właśnie taka mogła być przyczyna
    Wtedy musiałbyś dać bulba na 10min prosto w słońce zeby aż tak przypalić
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madc0w Zobacz posta
    no ale nawet jak lustro jest podniesione, to światło idzie przecież na matryce...

a inni użytkownicy 5d mk2 może niech się wypowiedzą czy też mają coś takiego[?]
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madc0w Zobacz posta
    Matryce rzecz jasna ??: Co ma bulb do migawki ??

Mi to wyglada na wade produkcyjna oraz niedopatrzenie ze strony kontroli jakosci. Jedna lamelka z setek milionow produkowanych wyszla z automatu lekko wygieta - co widac na zdjeciu (nie dolega od gory). Automat malujacy prysnol jak zawsze farba - tylko ze ta farba troche splynela i spuchla na nierownosci podczas wygrzewania. No i tak to potajemnie przeszlo przez wszystkie tasmy, chwytaczki, lapki, raczki, kamerki, podczerwienie, ktorys z pracownikow akurat byl w wc lub zamyslil sie ile jeszcze musi wyprodukowac aparatow w tym miesiacu zeby wyzywic rodzine. No i stalo sie.

Podsumowujac:

- Nie moglo stac sie to od procesora - ktory jest gdzies obok i zrobil by gorsze zniszczenia, nie mowiac o tym ze pewine dzialal by niestabilnie
    - Nie moglo stac sie to od dlugiego czasu naswietlania - bo w tym wypadku to matryca jest narazona
    - Nie moglo stac sie to od uzywania wstepnego podniesienia lustra - poniewaz nie zostalo ono uzyte

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta

- Nie moglo stac sie to od dlugiego czasu naswietlania - bo w tym wypadku to matryca jest narazona
    Nie używam opcji blokowania podniesionego lusta-ale wiem że landszafciarze to robią-żeby zminimalizować drgania-więc wystarczy że kroś miał aparat skierowany w stronę słońca i przez pewną chwilę zawiesił się-np rozmową itp...
    - Nie moglo stac sie to od uzywania wstepnego podniesienia lustra - poniewaz nie zostalo ono uzyte
    Jaką pewność miał kupujący że-licznik body wskazywał 0 ?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    aparat skierowany w stronę słońca i przez pewną chwilę zawiesił się-np rozmową itp..
    Tylko, że to musiałoby być tak, że ognisko obiektywu znajduje się tyci, tyci za/przed/na migawce/matrycy. A gdyby tak było, niestety ale na zdjęciach nie byłoby absolutnie nic.
    Przypalałeś w dzieciństwie mrówki szkłem powiększającym?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dokladnie, szkla nie skupiaja swiatla w jednym punkcie, tylko na calej matrycy. A to jest juz bardzo duze "nie skupienie" i nie wiem czym trzeba by swiecic zeby wypalic cos na migawce/matrycy. Laserem ?

Po za tym, nie wiem jak dokladnie dziala MLU, najpierw raz sie naciska i sie lustro podnosi, a za drugim nacisnieciem matryca odslania ? Tam nie ma ustalonego czasu np. 10 sekund ? Mi sie wydaje ze wlasnie tak jest, wiec jak ktos moglby sie zawiesic rozmowa ?

Uzależniony

Domyślnie

Tam nie ma ustalonego czasu np. 10 sekund ? Mi sie wydaje ze wlasnie tak jest, wiec jak ktos moglby sie zawiesic rozmowa ?
    Aż sprawdziłem.Lustro podnosi się na 30s.

[quote-tezet-gdynia]Dokladnie, szkla nie skupiaja swiatla w jednym punkcie, tylko na calej matrycy. [/quote]
    Jezeli nie w punkcie to można to nazwać skupieniem?
    Jeżeli ustawimy ostrość prawidłowo to światło się skupi w wielu punktach na matrycy
    Ale i tak słonce można wykluczyć bo lustro opadnie zanim do czegoś by mogło dojść.

Może faktycznie to błąd na linii przeleciał kontrole jakości. Najpierw KJ podczas produkcji migawki, potem płyty głównej, potem koncową wizualną. To min 3 KJ musiało przeskoczyć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokladnie, szkla nie skupiaja swiatla w jednym punkcie, tylko na calej matrycy. A to jest juz bardzo duze "nie skupienie"...
    Jaaaaaaa, szok

Czym różni się jedna soczewa lupy od obiektywu w zasadzie działania ??
    Odpowiedź: niczym.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Jaaaaaaa, szok

Czym różni się jedna soczewa lupy od obiektywu w zasadzie działania ??
    Odpowiedź: niczym.
    I co w związku z tym?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów