Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Czy warto zamienić canona 40d na 7d

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    7D nie mam i nie miałem, więc swoich sampli nie pokażę. Test na optycznych wykopałem po tym jak kolega pokazał fotki z 7D zrobione na ISO 800.
    Ja pokazałem wcześniej fotkę z ISO3200 - coś jest z nią nie tak? Wierz mi, że z 40D by była niezła kaszana. Natomiast zgodzę się, że jak ktoś nie wychodzi poza ISO800 to i 40D wystarcza.

PS: Wróćmy do porównania 40D i 7D, bo taki jest tytuł wątku ;-)
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    PS: Wróćmy do porównania 40D i 7D, bo taki jest tytuł wątku ;-)
    nie obraź się ale teraz 40d to się dzieciom na komunie kupuje.z 7d i tak nie wyciągniesz za dużo-tak samo jak z 40-tki...nie oszukuj sie albo FF,albo nic-takie jest moje zdanie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

7D nie szumi mniej, tylko jak się z matrycy 18mpix zmniejszy do obrazka netowego to obraz jest lepszy.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po 5 m-cach użytkowania w/g mnie sprawa z szumami 7D wygląda tak, z jakiegoś powodu jest to aparat wrażliwy na błędy ekspozycji, niedoświetlenie rzędu 2/3 przysłony już wprowadza szum nawet na iso 100, i sprawa wygląda podobnie do iso 1250, więcej nie ustawiam. Natomiast potwierdzam, że jest to szum "miły dla oka" a na pewno dośc łatwo niwelowany w PS-e odpowiednim plug-inem.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Ja pokazałem wcześniej fotkę z ISO3200 - coś jest z nią nie tak? Wierz mi, że z 40D by była niezła kaszana.
    Nie muszę wierzyć, miałem ten aparat dwa i pół roku i pamiętam jak wyglądało ISO 3200 :-)
    Natomiast zgodzę się, że jak ktoś nie wychodzi poza ISO800 to i 40D wystarcza.
    1600 też jest znośne, jeśli fota nie jest niedoświetlona.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    7D nie szumi mniej, tylko jak się z matrycy 18mpix zmniejszy do obrazka netowego to obraz jest lepszy.
    Co wg mnie znaczy, że szumi mniej. Optyczni porównują szum piksel w piksel.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    1600 też jest znośne, jeśli fota nie jest niedoświetlona.
    Zgadza się, podobnie jak ISO6400 w 7D.
    Ostatnio edytowane przez Sober ; 22-04-2010 o 12:37 Powód: Automerged Doublepost
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    nie obraź się ale teraz 40d to się dzieciom na komunie kupuje.z 7d i tak nie wyciągniesz za dużo-tak samo jak z 40-tki...nie oszukuj sie albo FF,albo nic-takie jest moje zdanie
    widzisz bo to jest tak... jak nie umiesz robić zdjęć to musisz mieć FF jak masz pojęcie o fotografii to serią XXXD zrobisz lepsze zdjęcia...
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Obecnie stoję przed kupnem body, to zastanawiam sie nad 5DMII i 50D - przy nim jest na razie szala. 7D nie przekonuje mnie mnie cena, mimo kilka fajnych plusów np. 2 procesory, wizjer 100%, niektórzy mówią że też filmy. Bo albo dokładam prawie 2k do FF albo mam więcej o 2.5k przy kupnie 50D. Moim zdaniem, jeśli nie potrzebujesz kamery w aparacie to chyba specjalnie nie warto przepłacać.
    Chociaż dzisiaj żyjemy w takich czasach miniaturyzacji i łączenia funkcjonalności że niedługo w zegarku będziemy mieli wszystko (tel GSM, aparat, kamerę, radio, sam zegarek, GPS, stację meteo, internet). Więc chyba jestem skostniałym konserwatystą

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    Bo się ludziom w głowach po przewracało

Domyślnie

Jesli nie potrzebujesz krecenia filmow, to IMHO zmiana na 7D wiele nie wniesie. Przynajmniej nie tyle, ile inwestycja w optyke, lub wyjazd gdzies z aparatem, jak juz bylo powiedziane.

Stalem przed chwila przed podobnym dylematem, choc u mnie skok bylby jeszcze wiekszy. 350D na 7D. Zostawilem starego Rebela, jeszcze troche posluzy - prawdopodobnie wejde w 60D, jesli sie pojawi. W miedzyczasie dokupilem szklarnie i ciesze sie jak dziecko - nowa puszka nie dalaby mi takiej radosci ;-)

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów