Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Czy warto zamienić canona 40d na 7d

Mieszany widok

Domyślnie Czy warto zamienić canona 40d na 7d

Mam pytanie czy warto zamienić canona 40d na 7d i zarazem dołożyć około 3 tys. Zależy mi głównie na jakości zdjęć przy iso do 400 używam tamrona 17-50 f/2,8 vc ,canona 85 f/1,8 oraz canona 70-200 f/4 bez is fotografuję portrety,przyrode,zwierzaki trochę makro,wielkich wydruków nie robię czy wiele zyskam na takiej operacji.pozdrawiam jacek

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja kupuję 7D głównie dla filmów, 40D jest bardzo dobrą puszką i na prawdę niewiele jej brakuje. Na Twoim miejscu, jeżeli filmy Cię nie interesują rozważałbym jedynie zmianę na 50D lub 5D.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Generalnie 7D to zdecydowanie lepsza puszka i to pod wieloma względami ale w zakresie ISO do 400 to male jest prawdopodobienstwo zebys zaowazyl znaczaca roznice. Na wysokich wartosciach - owszem. Jeśli podchodzisz do zdjec amatorsko i najwieksze wydruki ograniczaja sie do A4-A3 to wolalbym kupic lepsze szklo albo pojechac na wycieczke i tam robic foty tym co juz masz

No chyba ze masz na tyle $$ i lubisz nowe zabawki, wiec wtedy bierz smialo

Domyślnie

Chyba zdecydowanie większą poprawę jakości zobaczysz jak kupisz jaśniejsze szkła (C 50/1,4, 70-200/2,8) i zejdziesz z ISO do 100. Tak mi sie wydaje, chyba, że masz problem z puszką..
    gg: 6096145

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

osobiscie uwazam ze 7d fajna sprawa ale jesli nie trzeba robic wielkich formatow na mega szczegolach
    to nawet matryca 10mpix wystarczy..wiec majac 40d i 3 tysie to wolalbym dobry sloik
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Nie zmieniaj. Ja bym bynajmniej tak zrobił. Nawet ewentualna zmiana na 50-tkę dla mnie dyskusyjna. Zrobiłbym jak podpowiadają... 3 tysiaki + kwota otrzymasz za Twojego Tamrona i jakaś Lka.
    Sama zmiana dla zmiany to czyste sprzętoholizm

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

hehe.. ja miałem ten sam dylemat.. albo 5DII.. o ile na razie FF sobie odpuściłem (fundusze).. wolałem kase przeznaczyć na szkła.. a po owocym sprzedaniu 40-ki kupiłęm 50-kę.. dla mnie różnica główna to nieco wyższe używalne ISO, nieco lepszy LCD i w sumie tyle.. sama jakość zdjęć uległą poprawie głównie dzięki zamianie kitów i S 17-70 na to co w stopce.. jak potanieje FF lub pojawi się coś na wzór 60D.. to oszczędności ulokuję w drugim body.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    hehe.. ja miałem ten sam dylemat.. albo 5DII.. o ile na razie FF sobie odpuściłem (fundusze).. wolałem kase przeznaczyć na szkła.. a po owocym sprzedaniu 40-ki kupiłęm 50-kę.. dla mnie różnica główna to nieco wyższe używalne ISO,
    Bez żartów - 50D szumi wyraźniej bardziej od 40D i z 7D jest podobnie - jak ktoś szuka wyraźnie lepszej jakości zdjęć, to nie ma co jej szukać w APS-C...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

Ja zmieniłem, ale bardziej okazyjnie, bo dopłaciłem jakieś 1500zł Za te pieniądze warto! Głównie dla mikrokalibracji AF, lepszego wyświetlacza, lepszej matrycy, mniejszych szumów. Dość fajnie też się sprawuje autoISO, a puszka wygodniejsza w trzymaniu.

Różnic w pracy AF nie stwierdziłem, wciąż jak to w Canonach AF jest dość przypadkowy z jasnymi szkłami. Za to fajny jest tryb punktowego AF, bo daje większą szansę, że trafi się dokładnie w ten punkt, który nas interesuje. Oczywiście po mikrokalibracji szkieł

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bez żartów - 50D szumi wyraźniej bardziej od 40D i z 7D jest podobnie
    To Ty nie żartuj, chyba nie miałeś tych puszek w rękach. 7D na ISO 3200 daje obrazek zbliżony do ISO 800 na 40D. Z taką matrycą można by w zasadzie się było obyć bez jasnych stałek...

Żeby nie być gołosłownym - sampel z zooma na ISO3200 i 1/8s, standardowe ustawienia jpg z puszki (zmniejszone do rozdzielczości 40D):
    http://img23.imageshack.us/img23/6163/img0294lc.jpg

Dodam, że na ISO6400 byłoby też akceptowalnie. Spróbuj to zrobić 40D.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bez żartów - 50D szumi wyraźniej bardziej od 40D i z 7D jest podobnie - jak ktoś szuka wyraźnie lepszej jakości zdjęć, to nie ma co jej szukać w APS-C...
    no właśnie.. bez żartów i w pełni na poważnie i z całą stanowczością powtarzam to co wyżej napisałem.. miałem obie puszki i mam porównanie.. i z tego co wiem to kolega również.. i dla mnie gdyby nie to nieco wyżej używalne ISO i kilka dodatkowych usprawnień 50D (w moim odczuciu), to nadal bym siedział przy 40-ce zwłaszcza, że sprzedałem niespełna roczny egz. z ok. 8000 klatek.

ja nie będę wracał do tematu, że wyraźnie lepszą jakość da mi tylko FF bo z tego już się wyleczyłem.. i na razie ta kwestia jest dla mnie w serze planów (o ile dobrze potanieje). Więc troszkę schodząc na ziemie, zdjęcia z 50-ki, jakość i mniej wyraźne szumy, a to przede wszystkim przez mniejszą ziarnistość, są w moim odczuciu zadowalające i nie wmówi mi nikt, że nie da się żyć i mieć dobrych zdjęć bez FF.

Poza tym nawiązując do powyższego.. 7D każdy niemal piętnuje za szumy.. po samplach od forumowiczów i analizie tych z netu, potwierdzam, to co już nie jeden stwierdził - szumy może i większe niż w xxD, ale przyjemniejsze i wolne od bandingu, na co wpływa ziarnistość szumu (wynikająca z większego upakowania) oraz praca softu.

z mojej strony tyle. jak ktoś nie może żyć bez FF to niech kupi analoga, a APS-C to dla niego dramat.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów