Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 163

Wątek: Czy wylaczacie aparat podczas zmiany szkla?

Dopiero zaczyna Awatar pcplus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Tzn. nie wyciągam karty na żywca, ale jako że aparat się usypia, łapię się na tym, że po wyciągnięciu karty zaświeci się "Brak karty CF". Jak jest w użyciu i chcę zmienić kartę to wyłączam.

Ktoś by musiał mi przedstawić naprawdę porządny techniczny dowód, żebym uwierzyła, że jest różnica pomiędzy wyciągnięciem karty z aparatu uśpionego a wyłączonego.
    Czy moj przypadek nie jest dla Ciebie dowodem? Body 30D, uśpione, bo wyjęte z torby, wyciągnieta karta CF straciła zawartość. Pendrdrive PQI 2GB wyciagniety z kompa w czasie jego pracy padł tak, że po kilkukrotnym formatowaniu mogę go wykorzystywac tylko do połowy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Aparat sam się wyłącza jak tylko otworzyć klapkę od karty !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jaki model ?
    Bo w 30D nie !!!
    w 5Dmk2 dopiero sprawdzę i napiszę.
    Ostatnio edytowane przez pcplus ; 25-03-2010 o 14:35 Powód: Automerged Doublepost
    5Dmk2; 30D; 50E; 17-40L; 24-105L; 70-300 DO IS; 580EX

Coś już napisał

Domyślnie

Ja zawsze staram się wyłączać aparat, kiedy zmieniam szkło. Mam już taki nawyk.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Jeżeli chodzi o obiektywy to gdyby było trzeba wyłączać przed zmianą to na pewno napisali by o tym w instrukcji.
    Myślę, że jest to celowo tak zrobione żeby oszczędzić czas.
    Ja nigdy nie wyłączam.
    Natomiast jak otwieram klapkę od karty to aparat sam się wyłącza.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciekawe rzeczy piszecie.

Nigdy nie wyłączam aparatu przy zmianie obiektywu. Nigdy tego nie robiłem i nigdy nic się nie stało. Co więcej, nikt ze znajomych fotografów tego nie robi.

Wszystkie moje EOS-y (3 egzemplarze) przy otwarciu klapki CF-a wyłączają się.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Wyłączam jak nie zapomnę, natomiast po otwarciu klapki CF body się wylącza (400D. 50D)
    pozdrawiam

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    absolutnie nie trzeba wyłączać aparatu w trakcie zmiany obiektywu. 8)

szansa na uszkodzenie aparatu oczywiście, że jest - jak zawsze - ale jest dużo mniejsza, niż np. w trakcie zwykłego robienia zdjęcia. czyli co? nie robić zdjęć, bo może się popsuć?

tzn. rozumiem, że wyłączasz peceta/laptopa ZAWSZE przed wyjęciem/włożeniem pendrive?

(bo "usuń bezpiecznie urządzenie" nie zmienia absolutnie nic, jeżeli chodzi o elektryczno/elektroniczną stronę interfejsu USB)

.
    Robić zdjecia, robić ...
    Wszystko to co piszesz to prawda, zabezpieczenia Canona są dobre i prawdopodobnie wystarczajace, ale są sytuacje w których niestety zawodzą.
    Może chodzi tu o elektrostatykę, że w momencie mocowania obiektywu, następuje wystąpić mikrowyładowanie uszkadzające elektronikę.
    Wyprzedzajac nowe komentarze, powiem, że takie warunki się zdarzają tzn, że nie są codziennością. Znaczenie może mieć rodzaj ubrania, podłoże na którym stoimy, wilgotność powietrza (suche), wiatr itp...
    ...
    Peceta nie wyłączam
    tylko operacja zakończona komunikatem windows "możesz teraz bezpiecznie usunąć urządzenie" daje gwarancję, że logicznie pliki z urządzenia typu pamięć zewnętrzna są napewno pozamykane i nie zostaną uszkodzone w trakcie odłączania urządzenia (pendrive, CF z czytnikiem kart)
    Nie wpływa to na napiecie +5V znajdujace się w porcie USB.
    Dodam, też że nie zawsze od razu uszkodzenie zawartości pamięci wystąpi, mnie się udało za 3-cim razem ...

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pcplus Zobacz posta
    Czy moj przypadek nie jest dla Ciebie dowodem? Body 30D, uśpione, bo wyjęte z torby, wyciągnieta karta CF straciła zawartość. Pendrdrive PQI 2GB wyciagniety z kompa w czasie jego pracy padł tak, że po kilkukrotnym formatowaniu mogę go wykorzystywac tylko do połowy.
    Na razie to mój przypadek jest dla mnie dowodem, że jednak nic złego się nie dzieje, a Twój może być wyjątkiem od reguły ;-)

Nikogo nie namawiam, żeby brał ze mnie przykład, ale staram się nie dać zwariować. Może mam wyjątkowe szczęście, że wszystko mi działa, a może to norma...

W każdym razie zawsze odmontowuję sprzęt na który zrzucam dane z kompa. Nie zawsze ten, z którego tylko czytam.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Wszystkie moje EOS-y (3 egzemplarze) przy otwarciu klapki CF-a wyłączają się.
    chmm, nie pamiętam jakich modeli to dotyczyło, może nie był to nawet canon, albo może canon, ale serii G (po otwarciu klapki aparat piszczał i zapisywał dane do końca, dopiero po zapisaniu przestawał piszczeć i się wyłączał)

zabezpieczenia Canona są dobre i prawdopodobnie wystarczajace, ale są sytuacje w których niestety zawodzą.
    oczywiście, że tak - dziś praktycznie wszystko może się zdarzyć (i popsuć).

niemniej jednak akurat mocowanie i interfejs canon EF jest jednym z najlepiej zaprojektowanych i zabezpieczonych interfejsów i jego naprawdę jedynie w ostatniej kolejności można się czepiać.

nie można tego oczywiście uogólniać. np. nasz interfejs lampy błyskowej (sanki) nie jest już tak dobrze zaprojektowany - i tutaj zdecydowanie lepiej jest wyłączać sprzęt, choćby jeden (lampa), w trakcie podłączania (z przynajmniej kilku powodów).

Znaczenie może mieć rodzaj ubrania, podłoże na którym stoimy, wilgotność powietrza (suche), wiatr itp...
    dokładnie, ale to już problem w stylu... dr. House

operacja zakończona komunikatem windows "możesz teraz bezpiecznie usunąć urządzenie" daje gwarancję, że logicznie pliki z urządzenia typu pamięć zewnętrzna są napewno pozamykane i nie zostaną uszkodzone w trakcie odłączania urządzenia
    właśnie.
    a ponieważ body nie zapisuje nic w pamięci obiektywu - więc...?

a tak przy okazji mały <OT>: w Vista wielokrotnie zdarza mi się, że chcę "bezpiecznie" odłączyć pendrive, a Vista uparcie twierdzi, że nie mogę, bo coś korzysta. wszystkie programy pozamykane, readyboost wyłączone, antyviry wyłączone, viry też, żadne pliki nie są otwarte (sprawdzane unlockerem). a Vista - że NIE mogę. i co wtedy?
    </OT>

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Nikogo nie namawiam, żeby brał ze mnie przykład, ale staram się nie dać zwariować.
    dokładnie!
    podpisuję się pod tym wszystkimi czterema łapami :wink:
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

W moim przypadku różnie bywa to zależy od sklerozy jak mi się przypomni to na puszcze robię OFF ale odsetek jest znikomy na 100 może 15 razy to czyniłem i nic ubocznego nie stwierdziłem .Miałem 400setke obecnie 40 i wszystko jest OK.
    Jak się ma coś spitolić to tak się stanie a ideologie można sobie do tego już samemu dorobić co jest przyczyną tego faktu.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta

dokładnie, ale to już problem w stylu... dr. House

właśnie.
    a ponieważ body nie zapisuje nic w pamięci obiektywu - więc...?

a tak przy okazji mały <OT>: w Vista wielokrotnie zdarza mi się, że chcę "bezpiecznie" odłączyć pendrive, a Vista uparcie twierdzi, że nie mogę, bo coś korzysta. wszystkie programy pozamykane, readyboost wyłączone, antyviry wyłączone, viry też, żadne pliki nie są otwarte (sprawdzane unlockerem). a Vista - że NIE mogę. i co wtedy?
    </OT>

dokładnie!
    podpisuję się pod tym wszystkimi czterema łapami :wink:
    ...
    Uwielbiam dr House

...
    Body nie zapisuje w pamieci obiektywu ....
    ... tu była mowa o zapisie na CF'e !!!
    (chociaż przy mikroadjustacji coś może się zapisywać w obiektywie a coś w body - niewiem tego na pewno)

...
    Też miałem w Viście ten problem, zmieniłem więc na 7'kę i jest ok

Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów