Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 163

Wątek: Czy wylaczacie aparat podczas zmiany szkla?

Coś już napisał

Domyślnie

Czacha, możesz mi dać jakiś argument na to, żeby wyłączać aparat przed zmianą szkła? Z tego co wiem to styk od zasilania, to ostatni który przy zapinaniu jest zwierany i pierwszy który przy zdejmowaniu szkła "traci kontakt" z zasilaniem, więc nic nie może się stać. Zawsze wymieniam na włączonym i body żyje.

Domyślnie

Popatrzcie na Paparacich w jakichś programach, np przy galach, albo gdzie jest spora szarańcza gwiazd, oni mając sprzęt z górnej półki, wykręcają słoiki, wkładają do kieszenie i robią to dość często, nie widziałem żeby wyłączali sprzęt, po prostu na szybkiego. Kilkukrotnie swoje 20D testowałem działa nadal.
    Canon FF i słoików kilka

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kurde zaskoczyliście mnie tym wątkiem... W moim poprzednim N.D300, robiłem to non stop (wiadomo, szybkie akcje, potrzebny inny obiektyw). Zresztą z tego co pamiętam przy każdym body wymieniałem przy włączonym i nic się nie działo.
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Dopiero zaczyna Awatar pcplus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    I gdzie ta jasna informacja bo nie widzę ? Nie słyszałem o żadnym przypadku padu aparatu z tego powodu, sam nigdy nie wyłączam i myślę że prędzej będziesz musiał wymienić włącznik od częstego używania niż coś się stanie aparatowi...
    Bo takie przypadki spotyka się w serwisie. Nie jest to częste, ale się jednak zdarza.
    Faktem jest, że zawodowcy zmieniają sloiki jak leci i wkładają je gdzie bądź, ale czasem to jedno zdjecie jest wiecej warte niż sprzęt użyty (zużyty) do jego zrobienia
    5Dmk2; 30D; 50E; 17-40L; 24-105L; 70-300 DO IS; 580EX

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Kurczę, zburzyliście mi światopogląd, nawet bym nie pomyślała, że trzeba body wyłączać do zmiany obiektywu.

Ja właściwie to non-stop mam włączony aparat, z trybem uśpienia, wyłączam na OFF właściwie tylko przy wyjmowaniu baterii i karty (choć to drugie nie zawsze) albo jak wiem, że długo nie będe używać. Wszystko działa, ale chyba powinnam zacząć się bać ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna Awatar pcplus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Kurczę, zburzyliście mi światopogląd, nawet bym nie pomyślała, że trzeba body wyłączać do zmiany obiektywu.

Ja właściwie to non-stop mam włączony aparat, z trybem uśpienia, wyłączam na OFF właściwie tylko przy wyjmowaniu baterii i karty (choć to drugie nie zawsze) albo jak wiem, że długo nie będe używać. Wszystko działa, ale chyba powinnam zacząć się bać ;-)
    Jeśli mogę coś doradzić, to wyłączanie body przy zmianie CF'a jest obowiązkowe, grozi to nie tylko utratą zawartości CF'a ale także możliwością jego trwałego uszkodzenia (wiem z własnego doświadczenia). To samo dotyczy się pendrive'ów stąd funkcja w windows "usuń bezpiecznie urządzenie"
    5Dmk2; 30D; 50E; 17-40L; 24-105L; 70-300 DO IS; 580EX

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pcplus Zobacz posta
    Jeśli mogę coś doradzić, to wyłączanie body przy zmianie CF'a jest obowiązkowe, grozi to nie tylko utratą zawartości CF'a ale także możliwością jego trwałego uszkodzenia (wiem z własnego doświadczenia). To samo dotyczy się pendrive'ów stąd funkcja w windows "usuń bezpiecznie urządzenie"
    Aparat sam się wyłącza jak tylko otworzyć klapkę od karty !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Rzeczywiście tak jest,instrukcja do piątki mówi jednak cyt. ;
    -przed otwarciem pokrywki upewnij się ,że:wyłącznik główny jest w pozycji Off.
    Ja mam nawyk wyłączania jeśli coś zmieniam;obiektyw ,kartę,baterię.
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tzn. nie wyciągam karty na żywca, ale jako że aparat się usypia, łapię się na tym, że po wyciągnięciu karty zaświeci się "Brak karty CF". Jak jest w użyciu i chcę zmienić kartę to wyłączam.

Ktoś by musiał mi przedstawić naprawdę porządny techniczny dowód, żebym uwierzyła, że jest różnica pomiędzy wyciągnięciem karty z aparatu uśpionego a wyłączonego.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

absolutnie nie trzeba wyłączać aparatu w trakcie zmiany obiektywu. 8)

pisałem to już tutaj raz (4 lata temu, więc powtórzę się):

złącze elektryczne EF jest tak zbudowane, że zasilania: zarówno to "mocne" do zasilania silników AF i IS (6V), jak i to słabsze do zasilania interfejsu (5.5V) - są odcinane w chwili ruszenia szkła (przy wyjmowaniu) i włączane w odpowiedniej kolejności (po zapięciu szkła), dzięki czemu komputer w obiektywie zawsze ma szansę bezpiecznie wystartować.

standardowo na złączu zawsze znajduje się napięcie (około 2.5V), kiedy tylko w body znajduje się bateria (położenie włącznika nie ma znaczenia) - nawet gdy nie ma obiektywu. kto nie wierzy - woltomierz w dłoń i proszę sprawdzić (styki 1 i 2).

dopiero zwarcie styków 2 i 3 (taka dłuższa blaszka na obiektywie) powoduje uruchomienie interfejsu komunikacyjnego, a ma to miejsce dopiero wtedy, gdy szkło jest już zapięte do końca. więc jest bezpiecznie. zabezpieczenia elektroniczne (podobno :wink też są.

więcej o budowie mocowania można poczytać choćby w wikipedii:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_lens_mount

gdzieś były też white papers (czy coś w tym rodzaju) do mocowania EF.

poza tym instrukcja każdego EOSa nie pisze nic o wyłączaniu aparatu w trakcie zmiany szkła - czyli można nie wyłączać (gdyby tak nie było - w instrukcji na czerwono wszędzie by o tym trąbili).

jest jeszcze jeden aspekt poruszany przez niektórych - że jeżeli aparat jest włączony w trakcie wymiany szkła, to matryca jest pod napięciem i łatwiej chwyta kurz (napięcie elektrostatyczne).

fajnie, tylko że tak mają użytkownicy nikonów czy sony alfa playstation ;-) wyposażonych w gorsze matryce CCD - ZTCW nasze matryce CMOS nie mają "potencjału przyciągającego" w żadnej fazie pracy, po prostu inna filozofia/fizyka. tu jest coś na ten temat:
    http://photo.net/canon-eos-digital-camera-forum/00Kkjf

Bo takie przypadki spotyka się w serwisie. Nie jest to częste, ale się jednak zdarza.
    szansa na uszkodzenie aparatu oczywiście, że jest - jak zawsze - ale jest dużo mniejsza, niż np. w trakcie zwykłego robienia zdjęcia. czyli co? nie robić zdjęć, bo może się popsuć?

To samo dotyczy się pendrive'ów stąd funkcja w windows "usuń bezpiecznie urządzenie"
    tzn. rozumiem, że wyłączasz peceta/laptopa ZAWSZE przed wyjęciem/włożeniem pendrive?

(bo "usuń bezpiecznie urządzenie" nie zmienia absolutnie nic, jeżeli chodzi o elektryczno/elektroniczną stronę interfejsu USB)

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    chyba nie wszystkie modele.
    pozdro.,
    m.

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów