Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 163

Wątek: Czy wylaczacie aparat podczas zmiany szkla?

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Nie wyłączam

guzman
    Guest

Domyślnie

wyłączam, nauczyłem się tego nawyku, ponieważ na początku to różnie z tym było, żaden praktycznie sprzęt nie lubi przepinania na gorąco. Lustrzanki także, a znam przypadek kumpla, któremu przez przepinanie padł AF w puszce i serwis na żytniej go na tym złapał i nie uwzględnił gwarancji. Kumple po fachu też zalecają wyłączanie, choć prawdopodobieństwo uszkodzenia jest znikome, to nigdy nie wiesz kiedy na Ciebie przyjdzie kolej.

Dopiero zaczyna Awatar makkak
    Miasto
    Chrzanów, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek_DDA Zobacz posta
    jest: wyjecie baterii: wtedy JA decyduje ze ma byc wylaczony, a nie elektronika
    (jak ogolnie wiadomo, kazde urzadzenie elektryczne dziala znacznie lepiej,kiedy jest podlaczone do zasilania:wink: )
    Jeszcze jest tam jedna bateryjka ;P
    350D, KIT 18-55, Sigma 70-300 4.0-5.6, Canon 50 1.8, 2x512MB, filterki :P

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Angry

Cytat Zamieszczone przez guzman Zobacz posta
    wyłączam, nauczyłem się tego nawyku, ponieważ na początku to różnie z tym było, żaden praktycznie sprzęt nie lubi przepinania na gorąco. Lustrzanki także, a znam przypadek kumpla, któremu przez przepinanie padł AF w puszce i serwis na żytniej go na tym złapał i nie uwzględnił gwarancji. Kumple po fachu też zalecają wyłączanie, choć prawdopodobieństwo uszkodzenia jest znikome, to nigdy nie wiesz kiedy na Ciebie przyjdzie kolej.
    Czyli gość postępował zgodnie z instrukcją, która to zaleca przełączanie obiektywów bez „wyłączania” i przez to nie uwzględnili gwarancji? Co za bzdura.

Ileż można pisać, że układów w body EOS nie da się wyłączyć za pomocą wyłącznika i pytanie postawione w tytule wątku jest w ogóle pozbawione sensu. Najwyższy czas zamknąć ten wątek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Wymaina szkieł- wyłączać aparat?

Witam
    Mam pytanie- pewne głupie, ale lepiej się upewnić niż coś zepsuć.
    Czy odpinając obiektyw ef, ef-s czy chociażby m42 z chipem, należy wyłączyć aparat? Czy można to robić z podpiętym zasilaniem?
    Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Zdecydowanie i definitywnie

Ja robiłem to bez wyłączania i nic się strasznego nie wydarzyło ale jednak bardziej bezpiecznie zrobić to w pozycji off

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

podpinam sie, ja tez czasami nie wylaczam aparatu i nic zlego sie nie dzieje-dzialo do tj pory bynajmniej, zobaczymy co dalej;p ale przewaznie bylo to przez moja skleroze;p
    najwazniejsze to miec pasje....

Domyślnie

ciekawe pytanie,
    ja nie wylaczam, i nie znalazlem nigdzie informacji że trzeba wyłączać. Ale z drugiej strony nie znalazlem informacji że można nie wyłączać...
    Jestem użytkownikiem lustrzanki od 3 miesięcy wiec nie jestem żadnym znawcą i również chętnie się dowiem czy przypadkiem nie robię "kuku" mojemu aparacikowi
    "Wiem, że sądzicie, iż rozumiecie to, co myślicie, że powiedziałem, ale nie jestem pewien, czy zdajecie sobie sprawę, że to, co do was dotarło, nie jest tym, co myślę."

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja nigdy nie wyłączam (nie mam czasu) ale podobno trzeba.

Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów