Lepiej się przebić swoimi fotami. Ja bym przynajmniej wolał. A aparat za 4000 (1D II, nie czyni z nikogo elitki. Tak samo jak komputer z jabłkiem, dla mnie to po prostu śmieszne nieco jest)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Szczerze to zastanawiałem się nad tym. Jakoś w czerwcu będę kupować którąś z tych puszek, na razie w przyszłym tygodniu zwykłe 1D, niemniej jednak z tego, co pomyślałem sobie odnośnie DS II i 5 II:
1Ds II:
- 5-letnia konstrukcja
- brak LV
- ekran!
- słaby (jak dla mnie) zakres ISO
- uszczelnienia
- autofocus
5D II:
- roczna konstrukcja
- LV na statyw
- filmy
- spory zakres ISO
- lepsza matryca
Ja wolę 5D II.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jakby miał ISO to bym przemyślał. Bądź co bądź - cztery tysiące za ośmioletni aparat, w tym przypadku...
Ostatnio edytowane przez _igi ; 04-03-2010 o 21:59 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Pieniądze to nie wszystko.
Każdy powinien dopasować sprzęt do siebie. Do tego z czym się lepiej czuje. W dzisiejszych czasach sprzęt odgrywa coraz mniejszą rolę, a liczą się inne bardziej subtelne aspekty wyboru sprzętu. To ile aparat ma lat i ile kosztuje nie jest najważniejsze. Liczy się czy fotograf dobrze się poczuje ze swoją nową zabawką.
Megapiksele ISO to tylko teoria.
ile lat ma konstrukcja to raczej argument słaby akurat. brak LV mnie na szczescie nie robi. wiec 2 minusy to ekran (i tak w 90% przypadkow nie mam czasu na niego spojrzec, bo robie glownie reporterke) i slabe iso. chociaz ja tam 1600 spokojnie jade. a do rzeczy, ktore wiem ze raczej poza internet nie pojda, to i 3200 sie nie boje uzyc.
inna sprawa, ze tak jakby popatrzec, to takie EOS 1 czy 5 powinno byc raczej dla profesjonalistow, a dla osob co siedza na forach dyskusyjnych (czyli glownie amatorow i polprofesjonalistow) to zdecydowanie modele xxD powinny byc wystarczajaceno, ale w tylkach sie przewraca i tyle
![]()
No to czekamy na Twój poradnik![]()
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Wiesz, generalnie mi spokojnie starcza 40D. Gorzej nieco ze szkłami, ale też się da. Niemniej jednak mam możliwość wydania 20K na sprzęt i zamierzam sobie dokupić co nieco i mieć sprzęt na lata. A, nie przesadzając, pięcioletnia jedynka i 5D mark II z dwoma niedrogimi L'kami - TS-E i 24-105, chyba nie jest czymś zarezerwowanym wyłącznie dla profesjonalistów. A swoją drogą, profesjonalistą może nie, ale jakimś pjur-art fotograferem kiedyś by się chciało zostaćGeneralnie wiesz, inwestując taką kasę patrzę głównie po tym, co mi da jakie możliwości, żeby rozwinąć jakieś pomysły, czy móc pójść w danym kierunku. UWA i TS-e na pełnej klacie do architektury, 24-105 na pełnej jako sprzęt do wszystkiego, no i ten sam obiektyw na 1D jako sprzęt do robienia w podłych warunkach, jakiś fajnych reportaży w deszczu, czy (mam szczerą nadzieję!) pustyniach
![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto