Strona 31 z 61 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

85 1.2II fakt aberruje , nie mam porównania z wersją I ale to jedyna dla mnie niedogodność tego szkła, która daję się łatwo zniwelować w PS/ w skrajnych wypadkach nawet próbnikiem chwytając ową aberracje i obniżając saturacje
    Pod światło mogło być trochę lepiej
    ale czy faktycznie jest różnica co do wersji I? nie mam zdania bo i porównania nie mam
    Nigdy nie żałowałem zakupu tej 85 i nie prędko się jej pozbędę
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    Właśnie, co do aberracji. Czy u Was (mówię do posiadaczy 85L II) też tak... ZAJEBIŚCIE ABERRUJE? Dla mnie to główna, ogromna wada tego szkła. Aż boli.
    Niestety tak. Nie chcesz zupełnie CA to najbliżej 135/2L albo 100/2.8L.

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

85L II aberruje podobnie, choć trochę słabiej od 85/1.8. Z moich spostrzeżeń wynika, że przy tej ogniskowej najmniej aberruje 70-200/2.8L. Ale aberracje to nie wszystko...
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Coś już napisał

Domyślnie

No właśnie, co z tego, że 70-200 mniej aberuje, tylko, że nijak nie mogę wycisnąć z niego obrazka jaki widziałem z 85 L.
    Może ktoś mi doradzi, czy w ogóle zawracać sobie głowę tym nikkorem 85 1,4 - owszem tańszy, ale jeżeli trzeba przymykać do 1,8 to moim zdaniem nie warto. No i ten śrubokręt, mam nikonowskiego 35-70 2,8 na śrubkroręcie - obrazek może ok, ale wolny, af się gubi i stuka o skrajne położenia itd.

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    No właśnie, co z tego, że 70-200 mniej aberuje, tylko, że nijak nie mogę wycisnąć z niego obrazka jaki widziałem z 85 L.
    Może ktoś mi doradzi, czy w ogóle zawracać sobie głowę tym nikkorem 85 1,4 - owszem tańszy, ale jeżeli trzeba przymykać do 1,8 to moim zdaniem nie warto. No i ten śrubokręt, mam nikonowskiego 35-70 2,8 na śrubkroręcie - obrazek może ok, ale wolny, af się gubi i stuka o skrajne położenia itd.
    zapytaj po ciemnej stronie mocy
    a teraz powiem ci tak:
    skoro nie wiesz który 1,2 czy 1,4 to wybierz canona 1,8 miałem oba wymienione wcześniej i 85L został niestety nie jest to idealne szkło ale jest idealne optycznie, do ideału bliżej 1,8 szybki cichy tani jasny, niestety nie zrobi obrazka jak L ale zrobi taki jak n85 1,4.
    Wiec to będzie twój ideał

Coś już napisał

Domyślnie

Kurcze, dla mnie to chyba trochę niepraktyczne: po pierwsze tego 85 1,8 trzeba chyba trochę przymknąć, żeby był ostry - no i tak nie wiem, bo mój zoom 70-200 2,8 is jest bardzo dobry od 2,8 - tylko, że to ponad 1,5 kg i cała torba szklarni, więc chętnie bym go z tej torby wywalił.
    Sedno sprawy, że robię śluby i tu zysk o 1EV - jeżeli w ogóle (przymknięcie) to raczej trochę mało, dlatego wolałbym 85 1,2 L - tu w ekstremalnych warunkach mogę zrobić na 1,2 czyli 3 EV mniej niż w zoomie. i o to mi chodzi.
    Natomiast, co do nikkora 1,4, to z tego co słyszalem, to trzeba bankowo przymknąć do 1,8 - no i tu moje zainteresowanie szkłem owym się kończy, bo na 1 EV 4 tys zł wydawać nie będę, a poza tym sróbokręt.
    W 85 1,2 L uważam, że jest genialna GO, tak jak pisałem: na zoomie 70 - 200 nic takiego wycisnąć nie mogę, bo 2,8 to bardzo dużo...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Kurcze, dla mnie to chyba trochę niepraktyczne: po pierwsze tego 85 1,8 trzeba chyba trochę przymknąć, żeby był ostry - no i tak nie wiem, bo mój zoom 70-200 2,8 is jest bardzo dobry od 2,8 - tylko, że to ponad 1,5 kg i cała torba szklarni, więc chętnie bym go z tej torby wywalił.
    Sedno sprawy, że robię śluby i tu zysk o 1EV - jeżeli w ogóle (przymknięcie) to raczej trochę mało, dlatego wolałbym 85 1,2 L - tu w ekstremalnych warunkach mogę zrobić na 1,2 czyli 3 EV mniej niż w zoomie. i o to mi chodzi.
    Natomiast, co do nikkora 1,4, to z tego co słyszalem, to trzeba bankowo przymknąć do 1,8 - no i tu moje zainteresowanie szkłem owym się kończy, bo na 1 EV 4 tys zł wydawać nie będę, a poza tym sróbokręt.
    W 85 1,2 L uważam, że jest genialna GO, tak jak pisałem: na zoomie 70 - 200 nic takiego wycisnąć nie mogę, bo 2,8 to bardzo dużo...
    "Kurcze, dla mnie to chyba trochę niepraktyczne: po pierwsze tego 85 1,8 trzeba chyba trochę przymknąć, żeby był ostry"

?????? PRZYMYKAĆ ? PRZECA TO ŻYLETA !

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Nic nie przymykasz na 1.8 na FF mozesz sie ciąć o monitor..

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

otoz to, jak ktos czuje potrzebe przymykania obiektywu EF 85/1.8 bo stwierdzil nieostry obraz, to bedzie to jedna z dwoch mozliwosci:
    1) wadliwy egzemplarz obiektywu
    2) postepujaca psychoza ostrosciowo-isoszumowa
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wiecie... co do tych aberracji 85L. Ja rozumiem że można je niwelować jakoś tam w PS / LR ale... kiedy brakuje mi w LR skali żeby ją usunąć, załamuję się. Przecież to średnia przyjemność, PSować, pędzlować każde zdjęcie. Jakoś na dniach rzucę samplem, może moje jakoś szczególnie aberruje, ponad przeciętną.

Strona 31 z 61 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów