Strona 25 z 65 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Witam wszystkich czytelników
    Z punktu widzenia fotografa/filmowca amatora (jakim jestem) 550 stanowi ciekawą alternatywę i mając na względzie roczny okres pojawiania się nowości w tym segmencie od początku roku wypatrywałem nowinek o tym aparacie. Tak jak kiedyś z 350d przeszedłem na 450d, tak teraz zamierzam przeskoczyć na 550d. Nie zgodzę się z niektórymi przedmówcami, że niska waga korpusu jest jakąkolwiek wadą, dla mnie to wręcz zaleta. Zdecydowanie moja aktywność fotograficzna zwiększa się w okresie wakacyjnym, stąd dźwiganie ciężkiego sprzętu w upale przyjemne nie jest . Co do wyższość pokręteł nad przyciskami, to chyba kwestia gustu i przyzwyczajeń, ja lepiej funkcjonuję mogąc coś wcisnąć a nie kręcić, brak dodatkowego pokrętła mi nie przeszkadza. I kolejna kwestia - możliwość robienia filmów w HD, dla mnie bomba. Do tej pory chodziłem obładowany i aparatem i kamerą, albo też dzieliliśmy się z Żoną, ja pstrykałem a Ona filmowała, teraz będę mógł robić i wychwytywać wszystkie fajne momenty sam. Nie bardzo rozumiem po co ten cały raban o filmy, ja wychodzę z założenia że lepiej mieć dodatkową możliwość i najwyżej z niej nie skorzystać, niż nie mieć i żałować, zwłaszcza że współczesne komputery i oprogramowanie dają olbrzymie możliwość obróbki i prezentacji materiałów audio/foto/video.
    I na koniec w podsumowaniu, gdzieś kiedyś przeczytałem takie zdanie, że lustrzanka jest tyle warta ile doczepiony do niej obiektyw. Jako amator doświadczalnie potwierdziłem sens tego stwierdzenia (na własnych zdjęciach) i uważam, że lepiej kupić mniej profesjonalne body (seria xxxD) i lepszy obiektyw, niż "profesjonalne" body (seria xxD) i gorsze szkło. A i tak o jakości zdjęć decyduje wiedza, wrażliwość, pomysł, wyobraźnia i jak pokazują niektórzy na tym forum nawet zwykłym kitem robią piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam
    Smok
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to ci mieszkajacy w Anglii, Irlandii albo Holandii, powinni byc kurcze bazyliszek i samym spojrzeniem mordowac

nie no... bez urazy, ale co wy, k*, zamieszkujacy ojcowizne wiecie o braku slonca? jedzcie do Londka, gdzie swiatlomierz w srodku zimowego dnia pokazuje ISO 100, f8 i 1/2s. a w lecie 1/30s wiec nawet na skraju robienia z lapy

(...)
    Bo my na ojcowiznie mamy Kazika.

4 pokoje, 4 pokoje, pokażę wszystko wam dopóki jeszcze mogę stać
    4 pokoje, 4 pokoje, pokażę wszystko wam póki jeszcze prosto stoję

Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca
    Nieomal przez siedem miesięcy w roku, a lato nie jest gorące
    Tylko zimno i pada, zimno i pada na to miejsce w środku Europy
    Gdzie ciągle samochody są kradzione, a waluta to polski złoty
    itd...
    ;-)
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    http://optyczne.pl/porownaj.php?co=a...=755&add1=1137

tu macie porównanie i niczym praktycznie się nie rożni co by robiło ten aparat lepszym od 500 ;]
    Dla jednych się różni dla innych nie 8). To akurat nic nie wnosi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Spoko, Panowie, poczekamy 20 lat to w komórkach będziemy mieć i profi aparat i profi kamere, a w dodatku będzie można pogadać.
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS

Coś już napisał

Domyślnie

Jak dla mnie w 550 brakuje S- Raw, bo po jaką amatorowi takie wielkie pliki? Ale może firmware to naprawi. Dziwi mnie stosunek do zielonego kwadracika i programów tematycznych w ogóle, bo te są akurat u Canona dopracowane. Przyznam, chorowałem na RAWy i wzgardziłem Jeg ami, jako nieprofesjonalnymi,ale mi przeszło. Bo Jpeg jest jak slajd, nie można go poprawić (przesadziłem) a tak świadomość, że "sobie w RAWie poprawię" pozwal ana wykonywanie fotek, których bym normalnie nie robił. Dlatego robię raz tak, a raz tak. Dlatego też uważam, że kompakry powinny mieć RAW, jako sprzęt mniej doskonały.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyokushin Zobacz posta
    Spoko, Panowie, poczekamy 20 lat to w komórkach będziemy mieć i profi aparat i profi kamere, a w dodatku będzie można pogadać.
    Fizyki nie przeskoczysz - no chyba że ktoś hiperfokalne kocha.

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Witam:

1. Aparat jest tyle warty ile doczepiony do niego FOTOGRAF
    2. Faktycznie - lepszej jakości szkło potrafi wyprodukować lepszej jakości foto, o ile fotograf umie je takim wykonać
    3. Polacy są tacy zjadliwi, ponieważ taki już mają charakter i wolno się zmieniają.
    4. Nie spieszno mi do 'EURO' - PLNk'a niech się dobrze trzyma. Zmienią na EURO - zaczniecie płakać, że ceny skoczyły, a wynagrodzenia nie.
    5. Crop vs Full Frame - Inaczej rozkłada się GO. Kto nie widzi/nie lubi - jego strata ;P
    5. C550D - znów biadolenie zanim położyliście łapę na sprzęcie. C chyba zaczyna czuć oddech N i innych firm - więcej ficzerów, w tym niektóre użyteczne.
    Pomacałem ostatnio żółtych puszki - mają pewne cechy, za które można chcieć zmienić system Canon się budzi? Oby.
    System AF - byle tak dalej, ale poczkajmy na puszki z produkcji. Wiecej mpix'ów - poczekajmy na puszki z produkcji - obejrzymy obrazek.
    Filmowanie - OK. dla jednych wada - nie używać. Dla tych, którzy widzą zaletę - świetnie, będą zadowoleni, chyba że są Polakami - będzie kolejny powód do narzekania Wysokie ISO - dobrze, a nawet lepiej Czekam na foty egzemplarzy produkcyjnych
    Kierunek dobry (w końcu?), tylko tempo ślimacze

OK. Macie jakieś konkrety w tej materii (C550D)? Przekopałem 25 stron tego wątku i za wiele ich nie znalazłem...
    Aaacha - moje 'leciwe' 40D NADAL produkuje świetne obrazki i zamierza tak trzymać.
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Coś już napisał

Domyślnie

1. Aparat jest tyle warty ile doczepiony do niego FOTOGRAF
    no chyba że ten aparat to leica :P

Czytam, czytam ten wątek i widzę że co druga osoba narzeka na 18MP
    Kupcie sobie Sigme, tam jest 4.6MP, jest ostro i jest niezły zakres,
    ale masę innych problemów ktorych nie ma w Canonie...
    Nie ma nigdzie rawów z 550d więc na razie nie ma na co narzekać
    Może się okazać że bedzie dobrze, na jpg-ach wyglada to dobrze,
    jpg 5 mega z 18MP.. jak tam oceniac rozdzielczosc ?
    aparaty do zdjęć, kamery do filmów
    polecam: http://pokochajfotografie.pl/

Domyślnie Filmy

Widział ktoś może fimiki z 550?
    Ja bawiłem się ostatnio EP2 i filmy niczego. W dodatku ma AF. Na pierwszym filmie AF ma co robić. Drugi filmik to po prostu turystyczne video.
    Szkoda że EOS nie ma AF. Fajny by był jako domowy wszystkomajacy aparacik

http://www.youtube.com/watch?v=Xob-klIobe8

http://www.youtube.com/watch?v=pYvSahDBXnw

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturKrawczyk Zobacz posta
    Szkoda że EOS nie ma AF. Fajny by był jako domowy wszystkomajacy aparacik
    Ma, tylko wolny i głośny. A i tak MF daje ciekawsze możliwości.

Strona 25 z 65 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów