Strona 14 z 65 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EOS_User Zobacz posta
    Jakość, jakość i jeszcze raz jakość a nie ilosć. Nie rozumiem tylko po co aż 18 mpix, to jest jakiś bezsensowny wyścig pikseli. Canon powinien raczej postawić bardziej na jakość obrazu.
    Widać, że stawia na ilość i jakość. Wystarczy zobaczyć co produkuje 7D. Jeżeli uważasz, że za dużo MP można kupić canona 1000d lub jakiegoś nikona. Jeżeli nikon to min. 5000d jakość będzie podobna, a mniej MP.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EOS_User Zobacz posta
    Jakość, jakość i jeszcze raz jakość a nie ilosć. Nie rozumiem tylko po co aż 18 mpix, to jest jakiś bezsensowny wyścig pikseli.
    Bo teraz o technicznym kierunku rozwoju sprzetu decyduja marketoidy, a nie dzialy techniczne. W zwiazku z czym bezdziemy mieli wieksze matryce bo przeciez tak latwo mozna napisac "NASZ APARAT MA PIERDYLIARD MEGAPIXELI", zamiast np popracowac nad wieksza rozpietoscia tonalna czy mniejszymi szumami. Kto by tam zrozumial w reklamie po co komus jakas rozpietosc tonalna, jak on potrzebuje super uber hiper duzo megapixeli, zeby mogl potem poogladac zdjecia na telewizorze nagrane wczesniej na DVD.

Niestety, swiat schodzi na psy i raczej sie to juz nie zmieni, musimy sie przyzwyczaic.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kurcze ale duże pliki z tego będą, trzeba mocnego kompa do tego, dużych kart i dysków. Nie sądzicie że jak na amatorski pułap to trochę przesada?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Przecież masz mniejszego JPGa, który da Ci już świetną jakość nawet na cropie.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    Kurcze ale duże pliki z tego będą, trzeba mocnego kompa do tego, dużych kart i dysków. Nie sądzicie że jak na amatorski pułap to trochę przesada?
    O czym ty mówisz? 8 MB plik z ISO 1600. Mocny komp to do rawów (DPP wspiera kilka rdzeni), dla targetu wystarczy dobrze zaprogramowany jotpeg:

- (kontrast -3, ostrość -0, nasycenie +2),
    - NR (lum/chrom/long time) na zero,
    - ALO - standard, HTP - włączone,
    - korekcja szkieł - włączona

to wszystko, dla targetu.

Dla bardziejszych: karty/czytnik UDMA 6 i 30 MB/raw to nie problem. Procki już pewnie mają przekręcone na jakie 3.5 czy 4 Gie.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Bo teraz o technicznym kierunku rozwoju sprzetu decyduja marketoidy, a nie dzialy techniczne.
    Ja myślę, że każdy potrafi wymienić ze dwie firmy foto, w których też nie lubią marketoidów, które mają/miały super działy techniczne, a które raczej wloką się teraz w ogonie, niż na ogon C lub N następują...
    Inna rzecz, że mogliby jednak "zapdejtować" FW w 500D do tych 30fps... 550D i tak będzie bezpieczne ze swoim 'slowmo'@60fps.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vidocq Zobacz posta
    Wybór maksymalnego progu automatycznego ustawiania czułości

Dało się? Dało.
    Szkoda tylko, że tak późno.
    Może zaimplementują to w następnym firmware do 5d MkII, jak myślicie?
    Dlaczego późno?

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ja myślę, że każdy potrafi wymienić ze dwie firmy foto, w których też nie lubią marketoidów, które mają/miały super działy techniczne, a które raczej wloką się teraz w ogonie, niż na ogon C lub N następują...
    To zresztą działa doskonale nie tylko w tej branży. Ja znam sporo firm, które były świetne ale marketingowo leżały - no właśnie były.....

BTW: nawet nie wyobrażacie sobie jak na niektórych forach jadą po tym sprzęcie. Słowa "śmieć", "badziewie" to jedne z delikatniejszych określeń .
    Jak to mawiają górale - musi jakiesi kompleksy Panie .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-02-2010 o 13:34
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    BTW: nawet nie wyobrażacie sobie jak na niektórych forach jadą po tym sprzęcie. Słowa "śmieć", badziewie to jedne z delikatniejszych określeń .
    po czym w pierwszym miesiacu sprzedazy 550D przegoni caly plastikowy entry-level Nikona, Sony i Olympusa do spolki...

zupelnie inna kwestia: najwiecej do powiedzenia i tak zawsze maja ci co: nie widzieli i nie maja najmniejszego zamiaru widziec :-D
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    po czym w pierwszym miesiacu sprzedazy 550D przegoni caly plastikowy entry-level Nikona, Sony i Olympusa do spolki...
    Jak zawsze zresztą w tym segmencie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Bo teraz o technicznym kierunku rozwoju sprzetu decyduja marketoidy, a nie dzialy techniczne. W zwiazku z czym bezdziemy mieli wieksze matryce bo przeciez tak latwo mozna napisac "NASZ APARAT MA PIERDYLIARD MEGAPIXELI", zamiast np popracowac nad wieksza rozpietoscia tonalna czy mniejszymi szumami. Kto by tam zrozumial w reklamie po co komus jakas rozpietosc tonalna, jak on potrzebuje super uber hiper duzo megapixeli, zeby mogl potem poogladac zdjecia na telewizorze nagrane wczesniej na DVD.

Niestety, swiat schodzi na psy i raczej sie to juz nie zmieni, musimy sie przyzwyczaic.
    1. Póki mamy Bayera jest sens zwiększać rozdzielczość
    2. Jeżeli zwiększymy odpowiednio, filtr AA (OLPF) stanie się zbędny - obiektyw nim będzie.

potem zwiększanie rozdzielczości przestanie mieć sens.
    zdRAWki
    PS po zmniejszeniu zdjęcia spadną szumy, wzrośnie dynamika i spadnie rozdzielczość... szkoda że na mRAWy poczekamy, aż Wasia zrobi.
    Fotograf platoniczny

Strona 14 z 65 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów