Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 79

Wątek: towar macany nalezy do macanta

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

No właśnie! Ja też nie twierdzę, że FJ jest firmą idealną chociażby z tego powodu, że nie kupuję tam codziennie bułeczek. Może ( jak wszystkim ) im też zdarzały się poślizgi. Ale kilka różnych kontaktów z rożnymi sklepami miałem ( właściwie narzekać to naprawdę niewiele mogę - może miałem dużo szczęścia) ale w omawianym temacie to akurat FJ przoduje zdecydowanie. Takie są moje jednoosobowe i subiektywne odczucia. Nie wiem jak dużą są firmą ale stać ich na udostępnienie klientowi towaru przed zakupem. I powinno to być oczywiste.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jasper - czy FJ obniża cenę zaraz po "macaniu" przez 1, 2 czy n klientów? Bo tego dotyczyły Twoje wcześniejsze żale. Druga sprawa, jakoś nie widziałem u nich (i nie tylko u nich) którejś z 1 Canona ani D3 Nikona, a także 500/4 L Canona. Więc na co ich stać i co jest oczywiste? Jak to nie wiesz czy są większą czy mniejszą firmą? W dobie internetu sprawdzenie, iż mają 85 salonów o czym ma świadczyć? Chyba nie o tym, że brat ze szwagrem handlują w niedziele w stodole, ale o tym że są jedną z największych sieci w Polsce.
    Ostatnio edytowane przez Michal_II ; 04-02-2010 o 17:51

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Z racji tego że 1D nie jest sprzętem który sie sprzedaje jak 500D wcale sie nie dziwie że nie mają go na wystawie. Chcesz to ci sprowadzą i już.

Ja z FJ mam bardzo kiepskie wspomnienia. Kupowałem aparat i próbowano mi wcisnąć aparat z przebiegiem jak dobrze pamiętam 2600 klatek ( tak tak 2600!) jako nowy nie używany.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

[QUOTE=Michal_II;765924]Jasper - czy FJ obniża cenę zaraz po "macaniu" przez 1, 2 czy n klientów? Bo tego dotyczyły Twoje wcześniejsze żale.

Kolego! O czym Ty piszesz? Jakie żale??? Wypowiadam swoja opinię na dany temat. Gdzie ty tu widzisz żale. Czy zaistnienie na forum wymaga aby kogoś "zjechać"? Jak masz inny pogląd to napisz i wystarczy a mojej wiedzy czy spostrzegawczości w necie nie musisz się czepiać.

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

do przeciwników "macania"
    a co mają powiedzieć dealerzy samochodów (osobowych i ciężarowych) którzy jeśli chcą sprzedać samochód za 70 - 120 tys. euro muszą mieć samochód ekspozycyjny, którym klient może "pojeździć" ....
    czy w tym momencie kwestia 25 tys.pln jest w jakiś sposób "porażająca"?

jeśli sprzedaje się sprzęt fotograficzny , to "demo" powinno być wliczone w koszty działania sklepu . to konieczność , a nie fanaberia kupujących.
    aparat z przebiegiem 10tys (przy czarnym scenariuszu) można sprzedać z 10-15% rabatem/upustem i każda ze stron (imho) będzie zadowolona....

jeśli tak działały by profesjonalne sklepy w polsce, ich ranga/prestiż były by dużo wyższe wobec sklepów internetowych...
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

O, i to jest głos rozsądku.

Uzależniony

Domyślnie

Będę szczery: jako klient, w kwestii kupowania sprzętu foto jestem wierny systemowi moralnemu Kalego.

Domyślnie

akurat to czy cos jest sklepie na polce czy nie w duzej mierze zalezy od dystrybutora...np w bialymstoku w FJ lezy sobie d3x z 24-70 i pare innych fajnych zabawek...jesli chodzi o canona raczej marnie ale z tego co wiem canon ma durna polityke zamawiania towaru calymi paletami w przeciwienstwie do Nikona czy Sony gdzie mozna do sklepu zamowic wszystkiego po 1 sztuce...a tak na marginesie czy pani Magda Lokajczyk (jesli dobrz epamietam nazwisko i imie) sie jeszcze udziela na forum bo cos o kanalach i sposobie dystrybucji przy okazji jej postow chyba tez bylo

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Wszystkimi "czterema łapkami" podpisuję się pod wypowiedziami powyżej (krisv740 i MC)
    cyt:" Jeśli racja może być słuszna to to jest słuszna racja".
    Ostatnio edytowane przez Jasper ; 04-02-2010 o 20:50

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    do przeciwników "macania"
    a co mają powiedzieć dealerzy samochodów (osobowych i ciężarowych) którzy jeśli chcą sprzedać samochód za 70 - 120 tys. euro muszą mieć samochód ekspozycyjny, którym klient może "pojeździć" ....
    czy w tym momencie kwestia 25 tys.pln jest w jakiś sposób "porażająca"?
    Nie jestem przeciwnikiem macania. Po prostu apeluję o rozsądek - skoro wymagamy towaru do macania, to musimy się pogodzić z tego konsekwencjami.
    Nie mam pojęcia na jakiej marży pracują salony samochodowe i czy przypadkiem nie dostają samochodów demonstracyjnych w jakiejś gratisowej/tańszej formie, ale branża elektroniczna i foto pracuje na kilku procentach i żeby odrobić taki jeden egzemplarz trzeba sprzedać nierzadko 20-30 puszek.

jeśli sprzedaje się sprzęt fotograficzny , to "demo" powinno być wliczone w koszty działania sklepu.
    Czytaj: w cenę towaru. Ale tu dochodzimy do drugiej mojej ulubionej cechy takich macantów: oni przecież i tak chcą kupić najtaniej, więc przewertują cały Internet, żeby tylko kupić o dychę taniej. Więc sklep, który sobie to wliczy w cenę obiektywu takiemu osobnikowi nie sprzeda z założenia.

aparat z przebiegiem 10tys (przy czarnym scenariuszu) można sprzedać z 10-15% rabatem/upustem i każda ze stron (imho) będzie zadowolona....
    O ile macant nie będzie chciał 30-40% rabatu, przecież to jest macane przez kogoś innego ;-)
    A potem się dziwimy, że dochodzi do sytuacji parę postów jak wyżej:

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    Kupowałem aparat i próbowano mi wcisnąć aparat z przebiegiem jak dobrze pamiętam 2600 klatek ( tak tak 2600!) jako nowy nie używany.
    Oburzenie jak najbardziej słuszne, ale to tylko skutek opisywanej postawy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów