Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 79

Wątek: towar macany nalezy do macanta

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

moze tez byc nieuczciwy sprzedawca ktory zabral sobie sprzet na wakacje albo slub kolegi ... w koncu wszedzie sa czarne owce

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

co by nie było... kanał i już. Takim sposobem FJ stracił klienta.

ale specyfika polskiego rynku mówi że nie rpzejmujemy się jednym klientem... hehe... takie rzeczy to tylko w Erze po mnie napewno wpadł jakiś dzieciak i kupił puche nieświadom że sprzedawca go orżnął.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

skreslanie calej marki (fj) przez jednego sprzedawce - to dopiero specyfika polskiego klienta

Dopiero zaczyna Awatar pstrykijest
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jeżeli mówicie o "macaniu" sprzetu i problemami z tym związanymi to ja się zastanawiam, gdzie kupują obiektywy ludzie którzy piszą na aukcjach "wybierany spośród kilku egzemplarzy". Z moich doświadczeń w kupowaniu sprzętu wiem, że EuroAGD nie umożliwia takiej opcji, w FJ to zależy czy wiemy czego szukamy i czy sprzedawca wiec co sprzedaje. Przepraszam za taki OT, ale nurtuje mnie to od jakiegoś czasu.

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

drogi Michał_II ..... :wink:
    proponuję raz jeszcze przeczytać mój wpis. uważnie tym razem i ze zrozumieniem.
    przykład samochodów podałem jako dowód na to , iż drogi sprzęt także może być demonstracyjny i nie ważne ile on kosztuje, klient ma prawo a nawet potrzebę wypróbowania, poznania parametrów i specyfikacji eksploatacyjnej przed zakupem .....

nie pisałem ani słowa o marżach ani upustach na pojazdy , czy to użytkowe, czy osobowe.
    na temat gwarancji , kosztów i zysków z serwisu i sprzedaży wypowiadać się nie będę, bo nie odzwierciedlało by to rzeczywistości w jakiej poruszać się muszą firmy takie jak moja (obecna i byłe) . temat znam od podszewki (ponad 25 lat w branży samochodowej) , ale nie o tym przede wszystkim jest temat!

podstawą racjonalnego zakupu aparatu (nie obiektywu, choć i to jest temat do dłuższych rozmów) jest normalne sprawdzenie go i "poczucie" w ręku.
    w fj w białymstoku przymierzałem się kiedyś do zakupu lustrzanki cyfrowej. miałem długą przerwę w fotografii. bez "pomacania" nie wydałbym wówczas 5-6 tys.pln na taki sprzęt. pamiętam , "bawiłem się" wówczas 350d, 30d, d70s/d80. od razu 350 odpadła - nie to trzymanie w ręku , nie to wykonanie. na placu pozostały tylko 30d i d80.
    po "oględzinach ręcznych" przyszła dopiero pora na końcowe doprecyzowanie wyboru wg. specyfikacji technicznych i preferencji innych (szkła).

inne doświadczenie.... chciałem mieć pierwszą cyfrówkę... w fj (też białystok) polecono mi N8700. bardzo mi się to coś podobało. cóż z tego , skoro dopiero w praniu poznałem uroki (blaski i cienie) hybrydy. gdybym wówczas mógł wykonać parę(dziesiąt) zdjęć i zobaczył jak długi jest czas zapisu zdjęć w hybrydzie , a jaki w lustrzance, mój wybór na pewno byłby inny.
    całe życie (poza okresem szkoły podstawowej) używałem lustrzanek. jestem do nich przyzwyczajony i inne aparaty właściwie mi nie odpowiadają (może poza mieszkowymi 6X9 ) . hybryda była przykrym (i drogim - ponad 4tys.pln) doświadczeniem w moim życiu fotograficznym.

kupowałem też parę nowych i używanych samochodów w swoim życiu. parę też sprzedałem (nowych i używanych) - konieczność "poczucia" tak jednego , jak drugiego jest konieczna i nic tego (żaden test, żaden opis, żadna opinia "koleżki" ) nie zastąpi.
    gdy kupuję sprzęt audio, też chcę chociaż pobieżnie poznać jego parametry , obsługę i normalnie , po ludzku - brzmienie - tak?

rozpisałem się niemożliwie...
    raz jeszcze sugeruję rozwagę i wstrzemięźliwość w wypowiedziach dotyczących marż, przekrętów, zużycia , rabatów...
    każda sytuacja jest indywidualna. każdą sytuację można rozwiązać właściwie, jeśli ludzie na poziomie chcą ją rozwiązać właściwie - bez cwaniactwa i krętactw.....
    kłamstwo i oszustwo ma krótkie nogi i powinno być po prostu piętnowane, a nie stanowić argument w dyskusji , na contra.... - prawda?
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Początki nałogu

Domyślnie

Co do Fj wydaje mi sie, ze w ciagu ostatnich paru lat mocno zmienili polityke cenowa. Teraz naprawde mozna u nich kupic cos taniej niz przez net (oczywiscie nie zawsze). Sam kupilem w tym sklepie 40d i byla to najtansza opcja. Ale pamietam tez czasy, gdy jakies szklo minolty bylo na polce z cena grubo ponad 1000 zł wyzsza niz rynkowa i nie dotyczylo to jednego sklepu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    skreslanie calej marki (fj) przez jednego sprzedawce - to dopiero specyfika polskiego klienta
    napewno nie bezpodstawne. Najmniejsze ogniwa świadcza o firmie.
    I to nie jest specyfika polskiego klienta a świata. Jesli taka sytuacja by była w innym kraju (ptrz skandynawia - bo tu mam dobre porównania) to taka firma by wchodziła po palcu w d... klientowi by odpudowac reputację. A tu nawet słowa przepraszam nie było! wiec o czym mówimy o jednej osobie czy o kilku już - bo to trafiło wyżej.

a co do FJ to się okarze co będzie dalej, mają dobrą ofertę na 5D mkII i rozwazam zakup chodź jak zapewne rozumiesz mam obecnie duuuuuuże opory.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

to ze jednostki buduja wizerunek marki - zgadza sie ... ale ja znam wiecej sprzedawcow z tej sieci niz Ty i zaden takich numerow nie robi ... traktowanie ogolu przez pryzmat marginesu i jednostkowych wypadkow .... chyba nie tedy droga, chociaz brak zaufania moze pozostac

Dopiero zaczyna Awatar pstrykijest
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    kupowałem też parę nowych i używanych samochodów w swoim życiu. parę też sprzedałem (nowych i używanych) - konieczność "poczucia" tak jednego , jak drugiego jest konieczna i nic tego (żaden test, żaden opis, żadna opinia "koleżki" ) nie zastąpi.
    gdy kupuję sprzęt audio, też chcę chociaż pobieżnie poznać jego parametry , obsługę i normalnie , po ludzku - brzmienie - tak?
    Zgadzam się w 100%! Gdy coś kupuje powinno być normalne, że chcem tego dotknąć, zobaczyć jak pracuje i czy spełni moje wymagania. A co do sprzętu "macanego" to wydaje mi się, że to jedak chodzi o plomby producentów na opakowaniach bo jeżeli przyjdzie osoba zaczynająca przygodę z fotografią napewno zacznie zadawać pytania "dlaczego naklejka jest zerwana?" itp itd...
    Ale gdy przychodzi osoba i chce kupic 16-35, 24-70 lub coś tańszego np. sigme z serii EX i zna się na rzeczy, jest zdecydowana i chce sprawdzić kilka egzemplarzy jak bedzie współpracować z jego body, a sprzedawca uniemożliwia przetestowania obiektywów badź puszki to już chyba tylko po to żeby nie zawracać sobie d**y.
    Ostatnio edytowane przez pstrykijest ; 05-02-2010 o 00:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    to ze jednostki buduja wizerunek marki - zgadza sie ... ale ja znam wiecej sprzedawcow z tej sieci niz Ty i zaden takich numerow nie robi ... traktowanie ogolu przez pryzmat marginesu i jednostkowych wypadkow .... chyba nie tedy droga, chociaz brak zaufania moze pozostac
    przeczytaj uważniej wyżej... ja miałem kontakt nie z jedną osobą a z sprzedawcą, drugą osobą, przełożonym, i kilkoma osobami z FJ, bo jak się okazało to reklamacja towaru była bardzo trudna i FJ traktował siebie jak Boga i miał mnie i sprzedany towar w ***. Dopiero na samym końcu wyrwałem im drugą puchę. Było to bardzo żmudne i złe doświadczenie.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów