Sądzę raczej, że ludzkie oko ma ISO 6400.
Sądzę raczej, że ludzkie oko ma ISO 6400.
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Ani 1600, ani 6400. Tego się nie da tak łatwo i prosto przenieść. Nam wystarczy światło Księżyca żeby widzieć całkiem przyzwoicie - niestety z kolorami jest gorzej i potrzebujemy od kilku do kilkunastu luxów, żeby je w ogóle widzieć. Natychmiast po wejściu do ciemnego pomieszczenia (wchodząc z jasnego) nie widzimy nic ale po 20-30 minutach czułość nam rośnie.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Janusz,
Przepraszam za kardynalny bład w mojej wczesniejszej wypowiedzi. Oczywiście chodziło o ADAPTACJĘ, nie akomodację. Przejęzyczylem się pisemnie.Akomodacja - zmiana ogniskowej soczewki oka w celu dostosowania do ostrego widzenia, a Adaptacja - mechanizm, przez który oko zmienia swoją czułość na światło.
To o czym piszemy przedstawia wykres:
I potwierdzenie słuszności, tego co napisał Janusz Body, esencjonalnie opisano tu http://www.swiatlo.tak.pl/pts/pts-funkcje-oka.php
Nie miałem racji z tymi 5 minutami, a to znaczy, ze moja nauczycielka biologii rownież![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Czułość oka oczywiście rośnie z czasem w ciemności. Na tych wykresach im mniejsza liczba na osi pionowej tym wyższa czułość, bo jest to "granica wykrywania" światła. Np. w konkretnym pomiarze laboratoryjnym na pionowej osi może być prąd przez platynowy drut potrzebny na to, żeby klient wykrył taki drut w ciemności.
To po lewej to może być np. ilość fotonów padająca na sensor w oku. :-) Zauważ, że skala jest logarytmiczna. :-)
Po 20-30 minutach oko osiąga ok. 98% swojej sprawności. Pełną sprawność mamy dopiero po około godzinie. Podobno możemy wówczas zobaczyć nawet pojedyncze fotony.
Standard 20 minut "na przyzwyczajenie" jest dość rozpowszechniony w stosunku do osób pracujących w ciemnościach (nawigator na statku, pilot samolotu itp.)
- w niektórych zawodach wręcz wymagany prawem. :-)
Janusz,
---Moje zdjecia na FB---