Hej, dzieki za podpowiedzi.
Piszecie, ze Tamron bedzie mial problemy z AF. Macie na mysli szklo jako takie czy konkretnie ze wspolpraca z 5d mkII?

Ja przez ostatnie 3 lata pracowalem na zestawie 20d + Tamron 28-75. Przyzwyczailem sie do ograniczen jakie daja mi te ogniskowe choc zawsze brakuje mi szerokiego. No ale tu nie ma sie co dziwic jak mi sie szeroki przy ~45 mm zaczyna

Teoretycznie, wiec 24-105 byloby szklem idealnym bo mam szeroko a przy tele podobnie jak obecnie na tamronie - na dpreview ogladalem troche sampli z tego szkla i niezbyt bylem zachwycony. Ale nie ukrywam, ze nigdy nie mialem go w lapie. Moze mnie do niego przekonacie? Czy tym szklem da sie robic sensowne zdjecia przy pelnej dziurze? Czy trzeba z nim schodzic jakos drastycznie do 5.6 czy nawet nizej?
Super zaleta tego szkla jest fakt, ze mozna go kupic w dobrej cenie w kicie z 5d..

Mialem tez pomysl ze stalkami: myslalem o 28/2.8 + 50/1.4 + no wlasnie nie wiem co. Bo juz kasy na nic fajnego nie zostaje

Musze sie ograniczyc do tego co daja w euro - aczkolwiek i tak jestem mocno zaskoczony asortymentem

A daviddark pytal do czego potrzebuje... 3 lata temu, kiedy o fotografii myslalem bardzo powaznie a z aparatem prawie ze spalem - odpowiedzialbym bez wahania - portret. Ale dzis, po dlugiej przerwie (), musze calosc tematu zglebic na nowo - stad moje zapotrzebowanie na cos bardzo uniwersalnego