Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 5d mkII - kupno, stary Tamron i szkla.. czyli dylematy

Mieszany widok

Domyślnie

Hej, dzieki za podpowiedzi.
    Piszecie, ze Tamron bedzie mial problemy z AF. Macie na mysli szklo jako takie czy konkretnie ze wspolpraca z 5d mkII?

Ja przez ostatnie 3 lata pracowalem na zestawie 20d + Tamron 28-75. Przyzwyczailem sie do ograniczen jakie daja mi te ogniskowe choc zawsze brakuje mi szerokiego. No ale tu nie ma sie co dziwic jak mi sie szeroki przy ~45 mm zaczyna

Teoretycznie, wiec 24-105 byloby szklem idealnym bo mam szeroko a przy tele podobnie jak obecnie na tamronie - na dpreview ogladalem troche sampli z tego szkla i niezbyt bylem zachwycony. Ale nie ukrywam, ze nigdy nie mialem go w lapie. Moze mnie do niego przekonacie? Czy tym szklem da sie robic sensowne zdjecia przy pelnej dziurze? Czy trzeba z nim schodzic jakos drastycznie do 5.6 czy nawet nizej?
    Super zaleta tego szkla jest fakt, ze mozna go kupic w dobrej cenie w kicie z 5d..

Mialem tez pomysl ze stalkami: myslalem o 28/2.8 + 50/1.4 + no wlasnie nie wiem co. Bo juz kasy na nic fajnego nie zostaje

Musze sie ograniczyc do tego co daja w euro - aczkolwiek i tak jestem mocno zaskoczony asortymentem

A daviddark pytal do czego potrzebuje... 3 lata temu, kiedy o fotografii myslalem bardzo powaznie a z aparatem prawie ze spalem - odpowiedzialbym bez wahania - portret. Ale dzis, po dlugiej przerwie (), musze calosc tematu zglebic na nowo - stad moje zapotrzebowanie na cos bardzo uniwersalnego

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SpydeRR Zobacz posta
    Mialem tez pomysl ze stalkami: myslalem o 28/2.8 + 50/1.4 + no wlasnie nie wiem co. Bo juz kasy na nic fajnego nie zostaje
    Chyba 28/1.8? 2.8 raczej nie...
    Kup FF, poużywaj tego Tamrona - da radę na początek. Później sprzedasz i kupisz sobie 28/1.8+85/1.8. Albo nie sprzedasz.
    Dla mnie 50mm na FF to takie ni pies, ni wydra. Zdecydowanie wolę mieć coś z zakresu 24-35, a dalej 85-135.
    Mam zarówno 50/1.4 i 85/1.8, tak jak 50 mnie wcale nie porywa, tak 85 na FF jest bardzo fajnym szkłem.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 13-01-2010 o 10:23

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SpydeRR Zobacz posta

Teoretycznie, wiec 24-105 byloby szklem idealnym bo mam szeroko a przy tele podobnie jak obecnie na tamronie - na dpreview ogladalem troche sampli z tego szkla i niezbyt bylem zachwycony. Ale nie ukrywam, ze nigdy nie mialem go w lapie. Moze mnie do niego przekonacie? Czy tym szklem da sie robic sensowne zdjecia przy pelnej dziurze? Czy trzeba z nim schodzic jakos drastycznie do 5.6 czy nawet nizej?
    Super zaleta tego szkla jest fakt, ze mozna go kupic w dobrej cenie w kicie z 5d..
    Ten obiektyw jest ostry od pełnej dziury, wyposażony jest w dobry IS, jego ułomnością jest światło. Prawie nie zdejmuję go z body (5D).
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Ja właśnie jestem na kupnie 5d mk2 i mam zamiar do niego dokupić tamrona 28-75. nic lepszego w takiej cenie nie znalazłem. Mam jeszcze sigmę 50 1.4 którą chyba będę musiał zmienić na 85 1.8. później ewentualnie jakieś tele... na razie o niczym szerokim nie myślę.

...i w RTV EURRO AGD jest drogo w tym momencie.
    Obadaj Ceneo:
    http://www.ceneo.pl/1819391
    Ostatnio edytowane przez luc_october ; 13-01-2010 o 11:36

Uprawnienia umieszczania postów