Strona 199 z 378 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209249299 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 981 do 1 990 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Tak to wyglądało, bo nie skalibrowałeś monitorów do tego samego poziomu jaskrawości, więc ciężko cokolwiek ocenić. Ogółnie to nie bardzo rozumiem, jak można stwierdzić że monitory wyświetlają barwy tak samo, skoro mają diametralnie różną jaskrawość i punkty bieli.

I sprawdź kolorymetr, bo ta korekta w Eizo wygląda dziwnie. Chyba, że zmieniałeś coś w ustawieniach kontrastu w menu monitora, albo masz coś pogmerane w ustawieniach karty graficznej.
    Fakt, za pierwszą kalibracją ustawiłem do poziomu jaskrawości "na oko", teraz już mam dobrze. Dobra, koniec tej gadaniny, jadę zawieźć Szajsunga do biura i może jeszcze jakieś zdjęcie na nim popełnię :P

A propos kolorymetru - mam pożyczonego i1, właśnie do mnie jedzie Spyder żebym miał już swojego w razie czego pod ręką, zobaczymy, jak wyjdą kalibracje na nim.

A propos bezpośrednich porównań - to chętnie zobaczyłbym takie porównanie tego Samsunga z NECem EA231Wmi na IPS, który ma identyczną rozdziałkę i wymiary. Już go miałem zamawiać, dopóki nie znalazłem 1/3 tańszego Samsunga i postanowiłem go wypróbować. No ale ja się monitorami nie zajmuję i trzeciego już nie kupię
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Dokładnie
    ....Taki Szajsung wyjdzie z kalibratorem jakieś 1800zł, i ogronej różnicy nie bedzie po kalibracji, więc jakieś wyjście jest;-).....
    Chyba nie do końca. Na podstawie tych wykresów to można tylko ocenić baaaaaaardzo z grubsza i tu niestety ten monitor na "dzień dobry" wędruje na śmietnik.

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374 i kup wedle uznania. Nie ma obowiązku kupowania u Pana Tomka ale lista z linku jest jak najbardziej obiektywna. Jak Ci się uda dogadać ze sprzedawcą do weź laptopa i spróbuj profilować monitor w sklepie przed kupnem (podłączony do lapka). Przynajmniej z grubsza możesz porównać i z grubsza ocenić który lepszy.

@Cichy: Moja trzyletnia Toshiba wygląda tak (rzekłbym standard lapka - profilowane spektrofotometrem):

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Cytat Zamieszczone przez pibuls Zobacz posta
    Do Admina / sorry za uniesienie ale zdzierżyć nie mogę jak ktoś wyraża w pewneym sensie bezpodstawne opinie. Ide sobie łyknąć melisy.

Rozumiem, że piszesz o swoich bezpodstawnych opiniach. Masz rację, też bym nie zdzierżył. Tylko po co piszesz arogancko i napastliwie? Nie rozumiem.

PS. Jak edytujesz swoje posty to netykieta doradza użycie słowa EDIT: - bo potem to śmiesznie wygląda. Na przyszłość i nie tylko (używam twojej formy doradztwa) najpierw pomyśl a potem pisz obraźliwe i agresywne teksty.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-01-2010 o 11:28 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z monitorami podejrzewam jest dokładnie tak, jak z obiektywami. Są ci, co nie kupią nic poniżej L, a są ci, których nie stać/którym wystarczy Tamron/Sigma I tyle w temacie. Myślę, że w widełkach 1000-2000 znajdzie się kilka monitorów, które po skalibrowaniu nadadzą się w minimalnym stopniu do obróbki zdjęć.

Jeśli miałbym wiedzę, możliwości i czas to chętnie porównałbym:

NEC 231Wmi
    NEC P221W
    Dell 2209
    Dell 2410
    Eizo EV2333
    Samsung 2380

Wszystkie poniżej 2000. Wszystkie z matrycami lepszymi od TN. Ale które z nich nadadzą się do obróbki zdjęć? Oczywiście mogę palcem wskazać osoby, które napiszą, że żaden z nich. Ale z pewnością znajdzie się więcej zainteresowanych osób, którym te LCDki zaspokoiłyby 100% wymagań. Tylko nikomu jest nie na rękę je porównać.

A ja się na monitorach słabo znam, czego nie ukrywam i to nie mój biznes

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    ....Tylko nikomu jest nie na rękę je porównać.
    ....

eeeeee... chyba nie, raczej ciężko zebrać wszystkie w/w w jednym miejscu.

Koniecznie ustaw sobie te cd/m2 - zwykle najlepiej na poziomie 80-100. Inaczej dużo tracisz. Na słabszym monitorze "dużo" to może być katastrofa.

EDIT: Spróbuj też ustawić na wszystkich monitorach target temperatury barwowej taki sam. 6500°K albo np.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-01-2010 o 11:36

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

OK, monitorek już stoi w biurze i jakoś świeci. Ale zaznaczę - gdybym nie kupował monitora "zapasowego" tylko "główny" to mój wybór padłby na Eizo EV2333 za 800 zł więcej.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

OK, monitorek już stoi w biurze i jakoś świeci. Ale zaznaczę - gdybym nie kupował monitora "zapasowego" tylko "główny" to mój wybór padłby na Eizo EV2333 za 800 zł więcej.
    To już pewnie szeroki gamut I1D2 nie wystarczy do kalibracji, co niesie za sobą kolejne większe wydatki.
    5D + L

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    To już pewnie szeroki gamut....
    Chyba nie, ale pewnie Tom01 albo czornyj mnie poprawią jeśli się mylę. :-)

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A tak na marginesie, czy tak zajefajna firma jak EIZO nie ma rypniętej specyfikacji monitora EV2333 na stronie ?

http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id...3W/cpage=dtech

Ciekawe, czy rypnięta jest tylko przekątna i rozdziałka, czy w ogóle cała specyfikacja...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A tak na marginesie, czy tak zajefajna firma jak EIZO nie ma rypniętej specyfikacji monitora EV2333 na stronie ?

http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id...3W/cpage=dtech
    Ano rypnięta.

Czy to "słynie" to pana osobisty wymysł? Bo ja jakoś nigdzie indziej np na zagranicznych stronach nie odnalazłem takiego stwierdzenia, jakoby moduł Mach3 chciał poprawiać nam samopoczucie!
    Tak po prostu jest. Wniosek taki wnika z moich wieloletnich doświadczeń, a nie czytania forów. "Wykres" jest mały, niedokładny i przez to wygląda lepiej niż jest. Ponadto sposób jego obliczenia nie ma nic wspólnego z oceną monitora. Specyfika pomiaru zaledwie kilku prostych kombinacji kolorów podstawowych skutkuje tym, że nawet kiepski monitor może wylegitymować się ładnym wykresem. Jeśli krzywe są widocznie pogięte to mamy do czynienia z naprawdę dużymi wadami.

Jako osoby do tej pory obserwującej wszystkie te dywagacje z boku, nie przekonują mnie Pana zabiegi jak to monitory innych producentów są gorsze od marki Eizo którą wyraźnie P. promuje.
    Czy w ogóle miał Pan do czynienia i co ważniejsze warunki porównawcze monitorów dobrej klasy, np Eizo i reszty?

Tym razem Pana tok myślowy posunął się chyba zbyt daleko, bo skoro kolega kilka postów wyżej umieścił zdjęcie które dość obiektywnie pokazuje znikome różnice pomiędzy jakimś tam modelem Eizo a Samsungiem, to trzeba zwalić problem na kalibrator.
    Niestety to zdjęcie nie pokazuje kompletnie niczego i dodatkowo wprowadza zupełnie błędne wnioski. Gdzieś mam zdjęcie z przykładem skrajnym, drogiego monitora zawodowego z klasy cenowej kilkanaście tys zł i obok netbooka za 1 tys zł. Odnajdę je. Zdjęcie, i to wcale nie jakieś specjalne testowe, na obu ekranach wygląda identycznie. I teraz pytanie: Dlaczego? Czyżby firmy robiące monitory za kupę kasy żyły tylko i wyłącznie z wmawiania ludziom różnic których nie widać? Obawiam się jednak że nie, ale w tym momencie nie zamierzam tego wyjaśniać. Powinien Pan tylko wiedzieć że zgodność ekranów a zgodność ekranu z zawartością pliku to całkiem dwie różnie rzeczy.

Mogę Panu pomóc zrozumieć te zjawiska, ale jeśli będzie Pan chciał trochę zagłębić się w temat zamiast niemiłego uzewnętrzniania uprzedzeń.

Eizo którą tak bardzo Pan laansuje.
    Chciałbym Panu uświadomić że tak nie jest. Jeśli dobre monitory do grafiki produkowałaby firma Samsung, polecałbym je. Gdyby Dell, również. Ale tak nie jest, dobre robi Eizo i jeszcze raptem może trzy inne firmy. Koniec. To jest nisza. Reszta to żenującej jakości efektowna masówka.

Całkiem niedawno była podobna sytuacja z DELL-em U2410, jeszcze go pan na oczy nie widział a już snuł teorię że daremny.
    Mam na tyle bogate doświadczenie, że wiem czego się spodziewać i rzadko kiedy się mylę. Poza tym widziałem, mierzyłem ustawiałem takie Delle. Co więcej mam U2140 na swoim biurku przed oczami w tej chwili w ramach długodystansowych testów. Po ich zakończeniu będzie do sprzedania w dobrej cenie. Oczywiście idealny, bez żadnych wad ekranu, a mimo to rozstanę się z nim bez żalu i postawię inny nad którym będę się znęcał następny miesiąc może dwa. Jak nie mam nic ciekawego do testowania, biorę któryś z Eizo czasem Neca i czuję wówczas ulgę, taką jak powrót do domu po tygodniowej delegacji.

Jakoś szczęśliwie chyba trafił mi się monitor bez wad, a te pańskie 150 niutów jasności czy jak to pan tam nazwał to o kant muru można rozwalić bo jak dlamnie i w ciemnym pomieszczeniu mam ustawioną wartość na 20% i jakoś mi to nie przeszkadza.
    Nie "niutów" a "nitów" czyli cd/m^2. Jaskrawość 150 nitów jest męcząca i niekomfortowa, szczególnie w warunkach domowych wieczorami. Dlatego wszyscy polecają okolice 80 góra 100. Jednak wysoka jaskrawość ma swoich zwolenników, wystarczy iść do marketu, gdzie ekrany są poustawiane po 250 i więcej i posłuchać komentarzy oglądających. Proponuję wykonać prosty test. Proszę wziąć do reki kartkę papieru i porównać z bielą monitora. Monitor jest dużo jaśniejszy prawda? Nie widziałem Pana monitora, ale założę się o skrzynkę Żywca, że mam rację.

Może na przyszłość warto zweryfikować swoje odczucie techniczne, ponieważ to co panu może przeszkadzać, niekonicznie będzie wadą dla użytkownika końcowego.
    Rozumiem, że moje opinie są obarczone subiektywizmem pomimo że bardzo się staram być jak najbardziej bezstronny. Jednak dużo mniej pomyli się ktoś, kto mi po prostu zaufa niż nie mając żadnego doświadczenia wysnuje własne wnioski i kupi w ciemno.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-01-2010 o 16:14 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Rozumiem, że moje opinie są obarczone subiektywizmem pomimo że bardzo się staram być jak najbardziej bezstronny. Jednak dużo mniej pomyli się ktoś, kto mi po prostu zaufa niż nie mając żadnego doświadczenia wysnuje własne wnioski i kupi w ciemno.
    Myślę, że gdybyś przyjął, że Twoja wiedza jest jednak ponadprzeciętna i nie wymagał od innych uznania tego poziomu za standardowy, to wielu na tym forum by sporo skorzystało. Nawet najmądrzejszy nauczyciel na wiele się nie zda, jeśli nie posiada odrobiny talentu pedagogicznego ;-)

A tak na poważnie - masz ogromną wiedzę i doświadczenie, fajnie że się chcesz tym dzielić, chylę czoła i mam nadzieję na mniej konfliktowe wątki :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Strona 199 z 378 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209249299 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów