Strona 200 z 378 PierwszyPierwszy ... 100150190198199200201202210250300 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 991 do 2 000 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec

Domyślnie

no to ja rozładuję atmosferę
    czy na pewno i1 nie przyklei się do matrycy? ten mój przysysa się bardzo chętnie do wszystkiego; przy CRT np. wystarczyło że zawisł na kablu i samoczynnie przysysał się do ekranu, te przyssawki to jakoś mu się zabezpiecza na potrzeby LCD?

Tom01 kupiłem EIZO S2433, gdybym kupił u Ciebie, skalibrowałbyś go i miałbym spokój, niestety nie kupiłem i muszę powalczyć samemu; pisałeś że trzeba zacząć nieco bardziej zaawansowanym urządzeniem niż i1D2 czy oznacza to że mam sobie odpuścić bo i tak nic nie wskuram? ... z CRT było jakoś łatwiej ...
    pozdrawiam
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    no to ja rozładuję atmosferę
    czy na pewno i1 nie przyklei się do matrycy? ten mój przysysa się bardzo chętnie do wszystkiego
    Przyssie się, ale nacisk na matrycę może uszkodzić dyfuzor wewnątrz. To rodzaj delikatnej pianki, zgniecenie będzie widać jak ciemniejsze, czasem tłuste placki. Coś jak na moniorach "poleasingowych".

i1D2 czy oznacza to że mam sobie odpuścić bo i tak nic nie wskuram?
    I1 Display 2 zmierzy temperaturę barwową z błędem do 550K. Mało?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Przyssie się, ale nacisk na matrycę może uszkodzić dyfuzor wewnątrz. To rodzaj delikatnej pianki, zgniecenie będzie widać jak ciemniejsze, czasem tłuste placki. Coś jak na moniorach "poleasingowych".
    ??? wiem chyba mniej niż przed zadaniem pytania :-D
    tzn. co zrobić żeby się nie przyssał? to dobrze, źle, wszystko jedno?
    bo już nie wiem nic a z wiadomych względów nie chce robić tego metodą prób i błędów

I1 Display 2 zmierzy temperaturę barwową z błędem do 550K. Mało?
    czyli w/g Ciebie nie ma innej opcji jak pierwsza kalibracja spektofometrem? (czy jak tam to ustrojstwo się nazywa),

a może wypowie się ktoś kto forsował jednak takie rozwiązanie? ja wiem że Tom01 to autorytet, ale często (jak to u profesjonalistów) przyjmuje tylko profesjonalne rozwiązania pomijając opcje "dla ubogich" ;-)
    jak pisałem monitor juz kupiony, opcja wysyłania go do kalibracji odpada, lokalnie nie słyszałem o kimś kto świadczyłby taka usługę
    pozdrawiam
    Tomek

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

tzn. co zrobić żeby się nie przyssał? to dobrze, źle, wszystko jedno? bo już nie wiem nic a z wiadomych względów nie chce robić tego metodą prób i błędów
    Po prostu powiesić na kabelku, lekko przykładając do monitora. Byc może troszkę się zassie, ale bez dramatu. Dobrym sposobem jest odchylenie monitora ciut do tyłu, aby kalibrator leżał na nim.

czyli w/g Ciebie nie ma innej opcji jak pierwsza kalibracja spektofometrem? (czy jak tam to ustrojstwo się nazywa),
    Ano nie ma.

lokalnie nie słyszałem o kimś kto świadczyłby taka usługę
    Skąd Pan jest? Ew w grę wchodzi jeszcze wypożyczenie czujnika.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Mam na tyle bogate doświadczenie, że wiem czego się spodziewać i rzadko kiedy się mylę. Poza tym widziałem, mierzyłem ustawiałem takie Delle. Co więcej mam U2140 na swoim biurku przed oczami w tej chwili w ramach długodystansowych testów. Po ich zakończeniu będzie do sprzedania w dobrej cenie. Oczywiście idealny, bez żadnych wad ekranu, a mimo to rozstanę się z nim bez żalu i postawię inny nad którym będę się znęcał następny miesiąc może dwa. Jak nie mam nic ciekawego do testowania, biorę któryś z Eizo czasem Neca i czuję wówczas ulgę, taką jak powrót do domu po tygodniowej delegacji.

Czy chodzi moze o U2410?

Jezeli tak, to czy moglby sie Pan podzielic wrazeniami?

Tez bawie sie tym monitorem i znajduje w nim kilka wad. Chociaz na razie wyglada na to, ze da sie te wady ominac i ustawic wszystko poprawnie, ale zastanawiam sie, czy odeslac do Della czy zatrzymac.

Bywalec

Domyślnie

Po prostu powiesić na kabelku, lekko przykładając do monitora...
    dziękuję - już nie mam wątpliwości

Skąd Pan jest? Ew w grę wchodzi jeszcze wypożyczenie czujnika.
    Jestem z Kielc; czy Tom01 wypożycza czujnik np. wysyłkowo?
    pozdrawiam
    Tomek

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Czy chodzi moze o U2410?
    Tak U2410, przepraszam za literówkę.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jezeli tak, to czy moglby sie Pan podzielic wrazeniami?
    Tez bawie sie tym monitorem i znajduje w nim kilka wad. Chociaz na razie wyglada na to, ze da sie te wady ominac i ustawic wszystko poprawnie, ale zastanawiam sie, czy odeslac do Della czy zatrzymac.
    Proszę zatem opisać swoje spostrzeżenia, skorelujemy je. Swoje wrażenia opisywałem kilkukrotnie. Monitor ma kiepską regulację, za dużą gamę, za dużą jaskrawość. Potencjał poniekąd niezłego wyświetlacza jest niewykorzystany. Pomimo że jest to IPS, znacząco ustępuje EIZO S2433W na PVA. Co ciekawe charakterystyka kątowa jest podobna, choć w DELL'u powinna być lepsza. Nie przypomina matryc LG-Philips jakie są w NEC 2490, EIZO SX2462W. Inny połysk, inny sposób zmian koloru pod kątem. Producent przesadził z polaryzatorem. Ekran silnie fioletowieje nawet pod małym kątem. Już pod kątem 30 st od prostopadłej pojawia się różowa dominanta. Zaletą jest równe podświetlenie i imponujący zestaw wejść.

Jestem z Kielc; czy Tom01 wypożycza czujnik np. wysyłkowo?
    Tak.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-01-2010 o 12:52

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Pytanie, w laptopie mam wyjście D-Sub, będe miał na jakiś czas do dyspozycji Eizo ce210w, który ma wyjścia tylko dvi. Jeżeli zastosuje przelotke d-sub<->dvi jak duże straty (o ile wystątpią) w odwzorowaniu kolorów moga wystąpić?

malakaih
    Guest

Domyślnie

Witam!
    Mam pytanie dotyczące gwarancji Eizo, chyba głównie do Toma ale może innym też się przyda. Parę dni temu kupiłem swój kolejny monitor Eizo serii CE. Znalazłem go w dużym, polskim sklepie wysyłkowym i stamtąd też do mnie przyjechał. Jeszcze przez telefon upewniałem się że jest z polskiej dystrybucji. Pani odpowiedziała że oczywiście.
    Jednak kiedy dotarł okazało się że tylko faktura zakupu jest po polsku... W dodatku są warunki gwarancji ale jako takiej karty gwarancyjnej już brak. Z owych warunków wynika że monitor obejmuje gwarancja na 5lat ale nie więcej niż 30000 godzin pracy. Jednak na sam panel LCD i jego podświetlenie okres gwarancyjny jest skrócony do 3lat. Czy przypadkiem Alstor nie daje 5lat również na panel..?

W związku z tym pytań kilka:
    1. Czy to normalne? Czy przypadkiem polski sklep nie musi dołączyć polskich dokumentów do takiego towaru?
    2. W jaki sposób rzeczywiście realizowana jest gwarancja na takie monitory, jak rozumiem kupione poza oficjalnym kanałem dystrybucji?
    3. Kiedyś przeczytałem kilka wypowiedzi na temat różnych sortów (różniących się znacząco jakością) monitorów Eizo w zależności od rynku na który trafią. Jeśli rzeczywiście jest w tym jakaś prawda, to czy na przykład po numerze seryjnym można w łatwy sposób jakoś taką sztukę zaklasyfikować..? Nie bardzo mam ochotę go włączać, kalibrować, oglądać - bo jeszcze przeskoczy pierwsza godzina przebiegu i nie przyjmą mi go spowrotem...

Proszę o jakieś wskazówki co z tym fantem robić.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Pytanie, w laptopie mam wyjście D-Sub, będe miał na jakiś czas do dyspozycji Eizo ce210w, który ma wyjścia tylko dvi. Jeżeli zastosuje przelotke d-sub<->dvi jak duże straty (o ile wystątpią) w odwzorowaniu kolorów moga wystąpić?
    Po pierwsze nie wyjścia tylko wejścia. Przejściówka DSUB-DVI to nic innego jak doprowadzenie sygnału analogowego, tyle że inną wtyczką. Można spodziewać się znacznego pogorszenia jakości w stosunku do DVI. Główne problemy to brak ostrości, duchy za literami, falowanie.

Cytat Zamieszczone przez malakaih Zobacz posta
    Parę dni temu kupiłem swój kolejny monitor Eizo serii CE. Znalazłem go w dużym, polskim sklepie wysyłkowym i stamtąd też do mnie przyjechał. Jeszcze przez telefon upewniałem się że jest z polskiej dystrybucji. Pani odpowiedziała że oczywiście.
    Oj, chyba coś nie halo. CE nie jest oferowany od roku albo lepiej. Polska dystrybucja ma od dawna zerowe stany magazynowe.

Jednak kiedy dotarł okazało się że tylko faktura zakupu jest po polsku... W dodatku są warunki gwarancji ale jako takiej karty gwarancyjnej już brak.
    Powinna być polska*gwarancja. Aby mieć pewność proszę zadzwonić do Alstora i podać numer seryjny. Firma ma możliwość sprawdzenia skąd pochodzi.

Z owych warunków wynika że monitor obejmuje gwarancja na 5lat ale nie więcej niż 30000 godzin pracy. Jednak na sam panel LCD i jego podświetlenie okres gwarancyjny jest skrócony do 3lat. Czy przypadkiem Alstor nie daje 5lat również na panel..?
    Polska gwarancja obejmuje cały monitor przez 5 lat lub 30 tys godzin, zależy co pierwsze upłynie. Poza tym, w stosunku do gwarancji światowej umożliwia znacznie szersze wsparcie techniczne oraz możliwość reklamacji wad pikseli.

Nie bardzo mam ochotę go włączać, kalibrować, oglądać - bo jeszcze przeskoczy pierwsza godzina przebiegu i nie przyjmą mi go spowrotem...
    Ma Pan dwie drogi reklamacyjne z możliwością zwrotu. Pierwsza to możliwość odstąpienia od umowy w terminie 10 dni przy zakupie na odległość. Druga to możliwość odstąpienia od umowy z uwagi na niezgodność towaru z umową.

Strona 200 z 378 PierwszyPierwszy ... 100150190198199200201202210250300 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów