Strona 44 z 73 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Domyślnie

Przebrnąłem przez cały wątek, bo po zakupie pełnej klatki brakuje mi zooma z omawianego zakresu 24-70(105) , a robiąc ostatnio zdjęcia w domowym amatorskim studio zauwazyłem że bardzo by się przydał.

Jak się domyślam po waszych postach domykając do f/8 - f/11 nie będzie żadnej róznicy w jakości pomiędzy 24-105L a 24-70L ?

Bo jesli tak, to chyba pokuszę sie na 24-105L, przyda się od czasu do czasu na wycieczki. Na jasności zooma mi nie zależy bo i tak 80% zdjeć robię jasnymi stalkami....

Porównywał ktoś te obiektywy w studiu?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Jeśli nie zależy ci na jasności to bierz 24-105, jako spacerzoom jest bardzo dobry i ten ISik sie przydaje,a gdy światło potrzebne i tak masz stałki jak słusznie zauważyłeś, 2,8 i tak ci nie uratuje sprawy jak juz ciemno będzie.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Jak się domyślam po waszych postach domykając do f/8 - f/11 nie będzie żadnej róznicy w jakości pomiędzy 24-105L a 24-70L ?

Bo jesli tak, to chyba pokuszę sie na 24-105L, przyda się od czasu do czasu na wycieczki. Na jasności zooma mi nie zależy bo i tak 80% zdjeć robię jasnymi stalkami....
    Porównywał ktoś te obiektywy w studiu?
    Ja z ciemniejszym zoomem miałem do czynienia dawniej i nie mogłem o nim powiedzieć ani jednego dobrego słowa. Pod światło dawał flary, gubił szczegóły itp. Teraz koledze pomagałem wybierać egzemplarz do potrzeb zbliżonych do Twoich i pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to znaczna poprawa pracy pod światło.

Odpowiadając na Twoje pytanie: już przy f/5.6 nie zauważysz różnic w jakości obrazu, f/8-11 to już na bank nic się nie będzie zmieniać.
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ja z ciemniejszym zoomem miałem do czynienia dawniej i nie mogłem o nim powiedzieć ani jednego dobrego słowa. Pod światło dawał flary, gubił szczegóły itp. Teraz koledze pomagałem wybierać egzemplarz do potrzeb zbliżonych do Twoich i pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to znaczna poprawa pracy pod światło.
    To może sugerować, że jednak Canon z roku na rok lekko poprawia - w ramach tej samej wersji - pracę i właściwości swoich elek. Drugie możliwe wytłumaczenie - mniej korzystne dla C - to takie, że rozrzut jakościowy jest duży i od przysłowiowego łutu szczęścia zależy czy trafisz diamencik czy nie.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    To może sugerować, że jednak Canon z roku na rok lekko poprawia - w ramach tej samej wersji - pracę i właściwości swoich elek. Drugie możliwe wytłumaczenie - mniej korzystne dla C - to takie, że rozrzut jakościowy jest duży i od przysłowiowego łutu szczęścia zależy czy trafisz diamencik czy nie.
    Myślę, że powód był bardziej prozaiczny. Ja chyba bawiłem się egzemplarzem przedprodukcyjnym, w każdym razie to było szkło Corwina, więc wszystko można podejrzewać
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Myślę, że powód był bardziej prozaiczny. Ja chyba bawiłem się egzemplarzem przedprodukcyjnym, w każdym razie to było szkło Corwina, więc wszystko można podejrzewać
    No tak - w takim razie racjonalne wnioskowanie odkładam na półkę

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Dostałam dziś 24-105.
    Jest piękny :-D - odczuwalnie lżejszy od 24-70 i mniejszy, mieści się do mojego topload'a bez problemu, ma dużo mniejszą osłonę, co mnie bardzo cieszy, ech... czekam tylko na pierwsze wiosenne spacerki .
    Po testach w domu odnoszę wrażenie, że na F4 nie jest tak ostry jak 24-70 był na F3.5... ale jest w miarę dobrze.
    Weekend zapowiada sie ciepły i słoneczny, wtedy będę wiedziała o moim szkiełku więcej .
    Teraz zastanawiam sie co dalej : chcę dokupić 50 F1.4 i statyw manfrotto.
    Na razie stać mnie na statyw, na obiektyw muszę dozbierać... ale chyba szkiełko będzie w pierwszej kolejności..., chyba, że kupię na razie F1.8.

Pozdrawiam !

24-105 to wspaniałe szkiełko.
    IMHO jego jedyna wada, to pewna skłonność do łapania flar, reszta to zalety.

Raczej nie kupuj 50 f1.8.
    To dobre szkiełko na sam początek, jeśli masz tylko body, ale w innym przypadku na pewno je po pewnym czasie zamienisz na 50f1.4, nie bez strat.

Statyw Manfrotto - to dobry wybór, polecam stosunkowo niedrogi, a znakomity 190 XPROB. Miałem i byłem bardzo zadowolony.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 04-01-2010 o 14:55
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta

Statyw Manfrotto - to dobry wybór, polecam stosunkowo niedrogi, a znakomity 190 XPROB. Miałem i byłem bardzo zadowolony.
    Pozdrówka
    Ale tak w ogóle, to wiesz że komentowałeś wypowiedź sprzed 10 miesięcy...? :-)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Ale tak w ogóle, to wiesz że komentowałeś wypowiedź sprzed 10 miesięcy...? :-)
    Daga przez ten czas zdążyła zmienić system ;-)

PS: Podesłałem ci kupca na 24-105, może się dogadacie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Jarek, mgtan. Dzięki za odpowiedź.

Decyzję już podjąłem. będzie to 24-105L.

pzdr
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Strona 44 z 73 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów