W porównaniu do Nikona czy Zeissa 24-70 to Canon jednak mydli.
W porównaniu do Nikona czy Zeissa 24-70 to Canon jednak mydli.
Jesli canon odswiezy 24-70 tak jak 70-200 i doda IS to bedzie killer. Ja po probach z 24-70 i 24-105 wybralem to drugie. Nie widze mydla, geometria i winietowanie fakt. Ale jako kit do FF wg mnie sprawuje sie swietnie.
i chyba slusznie zrobiles.
canon zapowiada, ze nie wprowadzi do tego obiektywu IS gdyz bylby za duzy i ciezki - ale kto wie , moze zmienia zdanie.
na aps-c 24-70 wogole sie nie nadaje
na FF to jednak poezja - swietny rysunek - nie musi sie chowac przed stalkami , tyle tylko ze cholerenie duzy i ciezkí.
Ale ma tez zalete - wchodzac z nim na parkiet wymiatasz konkurencje :-)![]()
i chyba slusznie zrobiles.
za tez zaminiłem 24-105 na 24 70 i poza kilogramem różnicy wagowo--to na minus- nie widzę wad tego szkła.
absolutnie rewelacyjne mazanie,niesamowita plastyka-- bardzo uniwersalny obiektyw-- moim zdaniem podstawa w torbie:-)
:-D1d mkIIn 5d mk II, Slik PRO 500 + 700
:-D
Powiem więcej bardzo dobrze zrobiłeś, przeszedłem kiedyś tą samą drogę: 24-105 ->24-70 -> a obecnie:24II,S50/1.4,85IIL.
No i fakt, z tych dwóch, łatwiej o poprawny egzemplarz z 24-105. Tez wybralem dłuższy zoom a w przypadku ciemnosci wole posilkowac sie jasnymi stałkami
Wybrałem 24-70. Zarówno na 5D, jak i 1d sprawuje się zacnie. Na FF zakres bardzo fajny, obrazek też. Ostrość jest na niezłym poziomie, bokeh, i inne też. W sumie to nie widzę wad tego szkła, poza wielkością - straszna kobyła, jednak
Beki, i inne w 105 aż tak bardzo mnie nie obchodziły, bo od tego mam TS-E, niemniej jednak światło zwyciężyło. W połączeniu z ISO nowej piątki, tym szkłem na serio da się zrobić zdjęcie w każdych warunkach
I w ramach lekkiego off-topu, nie wiem, czemu ludzie tak strasznie czepiają się matrycy 5DII. Na nim nawet 50/1,8 w pełni otwarta jest całkiem ostra. Przynajmniej ostrzejsza, niż na 40D.![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
a nie mowilem - TS-E, fajnie, ze 5d mk2 plus 50tka daja rade, to bardzo pocieszajace:-D
z zalet ktore moge wymienic, a raczej tego, czego najbardziej sie obawialem w tym obiektywie, moge wymienic dwie rzeczy.
Pierscien ogniskowej chodzi gladziutko, w ogole nie czuc, ze porusza tak wielkim w koncu tubusem. Z tej perspektywy, nie przeszkadza w ogole fakt, ze 24mm sa na dluzszym koncu obiektywu. Bardzo fajnie to wspolgra z dedykowana oslona.
Druga sprawa to fakt, ze obiektyw nie przesuwa plaszczyzny ostrosci przy zmianie ogniskowej - ustawiamy sobie na metr na 24mm, przesuwamy na 50mm i nadal ostrosc ustawiona na 1m. Przydatne, zwlaszcza do filmowania.
Jak dla mnie, najwieksza wada jest wymiar szkielka. Z 5d trzyma to sie znosnie, niemniej jednak kilogram wagi i prawie 20cm dlugosci robia swoje.![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto