Strona 43 z 73 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Dostałam dziś 24-105.
    Jest piękny :-D - odczuwalnie lżejszy od 24-70 i mniejszy, mieści się do mojego topload'a bez problemu, ma dużo mniejszą osłonę, co mnie bardzo cieszy, ech... czekam tylko na pierwsze wiosenne spacerki .
    Po testach w domu odnoszę wrażenie, że na F4 nie jest tak ostry jak 24-70 był na F3.5... ale jest w miarę dobrze.
    Weekend zapowiada sie ciepły i słoneczny, wtedy będę wiedziała o moim szkiełku więcej .
    Teraz zastanawiam sie co dalej : chcę dokupić 50 F1.4 i statyw manfrotto.
    Na razie stać mnie na statyw, na obiektyw muszę dozbierać... ale chyba szkiełko będzie w pierwszej kolejności..., chyba, że kupię na razie F1.8.

Pozdrawiam !

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

no to fajnie Za rok sprzedasz i kupisz jakas stalke Zoomy zawsze sie nudza po jakims czasie, zawsze
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    no to fajnie Za rok sprzedasz i kupisz jakas stalke Zoomy zawsze sie nudza po jakims czasie, zawsze
    Yhy, a potem nagle odkrywasz, że zamiast robić zdjęcia, to ciągle zmieniasz obiektywy. I odkupujesz te same zoomy, dopłacając gapowe za nowe pudełka...
    Jarek

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Nie sądzę, by przyszło mi kiedykolwiek do głowy pozbywać sie zooma .
    Zoomy i stałki to całkiem różne zastosowania jak dla mnie.

Mój egzemplarz 24-105 trochę mydli na F4.0. Na 4.5 jest żyleta. Przed chwilą raz jeszcze się o tym przekonałam. Tak ma być dla tego modelu ?

Zablokowany

Domyślnie

Pokaż to mydło, nie chce mi się wierzyć, że tak minimalne domknięcie sprawia aż taką różnicę.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Ciekawa teoria. Fotografuję od kilku lat, kiedyś kitem i Sigmami, teraz Canonami i jakoś do stałek mnie nie ciągnie. Do głowy przychodzą mi jedynie gdy mam za mało światła na jakiejś hali, a i tak jakoś radzę sobie zoomem.

Nie warto więc generalizować.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Himi, jak zrobię ludzkie zdjęcia w weekend i się przekonam na 1000%, to podeślę sampelka.
    Ja nie mówię, że na F4 jest źle, bo na pewno nie jest. Ale na 4.5 jest rewelacyjnie, a na F4 bardzo dobrze z minusem.

Co do zoomów i stałek...
    Trudno stawiać jakieś teorie na temat tego które są lepsze.
    Zarówno jedne i drugie mają wady i zalety.
    Ja jakoś nie wyobrażam sobie, żebym miała pozbyć sie zoomów na rzecz stałek, bo nie wyobrażam sobie fotografowania dziecka wyłącznie obiektywem stałoogniskowym, czy też robienia zdjęć na spacerze, czy wycieczce tylko stałkami.
    Tak samo jak nie wyobrażam sobie posiadania wyłącznie zooma takiego jak np. 24-105 do portretów... chociaż i nim czasem zrobię pewnie jakiś portrecik...
    Trudno więc generalizować. Każdy ma swoje upodobania .

Zablokowany

Domyślnie

Trochę się naszukałem, ale znalazłem coś z użyciem 24-105L. Tutaj masz to szkło na F4,5

Tutaj na pełnej dziurze

Miałem to szkło krótko, było ciemne, ale z tego co pamiętam, nie było mydlane. Miało też dobry AF, jak na ciemniaka wręcz świetny.

EDIT - oj nie, konie są z 70-200/4, sorry

Tutaj dwie sztuki z tego szkła

oraz

I spacer, domknięte do f5
    Ostatnio edytowane przez himi ; 12-03-2009 o 20:26

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Yhy, a potem nagle odkrywasz, że zamiast robić zdjęcia, to ciągle zmieniasz obiektywy. I odkupujesz te same zoomy, dopłacając gapowe za nowe pudełka...
    Jarek - dokładnie:-D
    ja na szczęście frycowego nie zapłaciłem, bo po zachłyśnięciu się stałkami (żeby nie było niedomówień - nic ich nie zastąpi) zacząłem kupować coraz większe plecaki/torby.
    A potem kombinowałem, przerzucając je i przypasowując do określonej sytuacji ogniskową...
    I w końcu postanowiłem uzupełnić swoją bazę zoomami, które... już miałem Na szczęście trafiłem na "dołek" cenowy i obyło się bez bólu finansowego.
    Robiąc portrety w studio i z cierpliwą modelkę można sobie na to pozwolić, ale w dynamicznie zmieniającej się sytuacji (nawet dla takiego jak ja landszafciarza) zaczyna to z czasem być uciążliwe.

i żeby nie było zupełnie OT - mój egzemplarz 24-105 jest ostry od pełnej, ciemnej dziury

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

dobrze, nie generalizujmy ze stalkami - sprawa wlasnych preferencji. Ja po prostu sprzedalem tego zooma by byl nudny Zamienilem na 35L.

Co do ostrosci 24-105 - watpie zeby przeslona o 0.5 dzialki sprawila ze nieostrosc zniknie. Powinno byc ostro od f4. Tak jak himi, moj egzemplarz byl zupelnie bez zarzutu na f4.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 43 z 73 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów