Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Jaki aparat

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Po pierwsze nie ma technicznej możliwości krzyczenia wpisem na forum xD jesli tak to czujesz to oznacza, że minęłaś już magiczną granicę pomiędzy realem a cyberrzeczywistością.
    Wiesz, wolę mieć problem teoretyczny problem z cyberrzeczywistością niż realny z kulturą osobistą.

Po drugie autor posta wyraźnie napisał, że prosi o polecenie wyposażenia na które będzie mógł ZAINWESTOWAĆ pieniądze rodziców.

A więc dziele się z nim wiedzą, doświadczeniem, poświęcam czas szukam podlinkowuje wszystko po to by wskazać możliwości najlepsze z możliwych, a TY WYSKAKUJESZ Z tesktem, że fotograf ma inne preferencje.

Autor postu nie ma wyrobionych preferencji, jest laikiem, który mądrze szuka porady u ludzi bardziej doświadczonych.

UPRASZCZAJĄC MAKSYMALNIE wystarczy spojrzeć na podpisy sprzętowe fotografów z bardzo duzym doświadczenie i nierzadko z 30stką na karku. Większość z nich posiada 5d , MKII, 1ds 1d MK II, III a standardem są szkła KLASY L. Więc nie utrudniaj nam pomocy człowiekowi który jej szuka, i nie każ mu kierować się preferencjami których jeszcze sobie nie wyrobił.
    Reasumując upraszczasz bardziej niż maksymalnie, a przy okazji jeszcze histeryzujesz. Nie lubie histerycznych facetów, a tupanie nóżką nie robi na mnie wrażenia. I nie rozumiem, co Cię tak wkurza - to że doradzam gościowi żeby określił swoje preferencje a potem się nimi kierował? A może to, że nie wyszło na Twoje?

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ;-) ta jasne , a święty mikołaj jest kobietą.
    Owszem, tak jak Kopernik. A choćby i nawet był hermafordytą, to nie zmieni faktu, że na przestrzeni ostatnich 3 m-cy ceny sprzętu foto poszły ok. 10% w dół - obserwuję rynek bo planuję zakupy i bardzo mnie ta tendencja cieszy.

I tym optymistycznym akcentem uznaję polemikę z Tobą za zakończoną.

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Wybór należy do autora wątku. Owszem jestem za tym by kupować dobra szkła, jeżeli tylko na to stać i nie bawić się w półśrodki, jeżeli jest to w pełni świadomy wybór poparty własnym doświadczeniem i świadomością tego co robię i co jest mi potrzebne. Dlatego wydaje mi się, że kit IS to bezpieczne rozwiązanie na początek. Nawet używany, niewiele kosztuje. Poza tym chcieć a móc to dwie różne sprawy. Kupując powiedzmy 50 D pozostaje ok 2K więc co za to można kupić ? 17-40 L używany ? A co będzie jeżeli po pewnym czasie okaże się, że jest za krótki czy za ciemny ? Nie wiemy czy te 5,5 tys to max i dalej nic. Jeżeli nie to może dozbierać i 17-55 2,8.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Kupując powiedzmy 50 D pozostaje ok 2K więc co za to można kupić ? 17-40 L używany ? A co będzie jeżeli po pewnym czasie okaże się, że jest za krótki czy za ciemny ?
    Akurat kupując 17-40 masz sporą szansę, że przy odsprzedaży nie nic nie stracisz, lub stracisz niewiele.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    może dozbierać i 17-55 2,8.
    To bardzo dobre wyjście, ale o ok.1000pln przekracza maksymalny podany przez autora wątku budżet :-( Gdyby wziąść pod uwagę sprzęt używany/puszkę i obiektyw/ to można się w nim zmieścić
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 03-01-2010 o 10:53

Domyślnie

katharsis

ceny obiektywów nie tanieją, taniały jakieś dwa lata temu, półtora roku temu bańka pękła i ceny poszybowały z punktu zero w górę teraz sytuacja zaczyna się normować i ceny wracają do punktu zero dopiero kiedy zejdą poniżej niego można mówić o tym że tanieją a zakup sprzętu w pierwszych dwóch kwartałach 2010 to niemądra decyzja, dla osób które liczą na to, ze kupią tanio właśnie wtedy - rzut oka na makro ekonomiczne z ameryki i wszystko jasne.

PS przywołuje Cie do porządku, twoje wypowiedzi zbyt mocno odbiegają od sedna wątku którego nie jesteś autorką.

Autor prosił o pomoc i rady a nie o dywagacje na temat tego jaki JA wg. Ciebie jestem niekulturalny i histeryczny w ten sposób nie przysłużyłaś się ani Jemu ani sobie - jeśli odczuwasz nieodpartą potrzebę podyskutowania zapraszam na moje gg 9330707 rozwieje twoje wszelkie wątpliwości.

POZDRÓWKA
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 03-01-2010 o 18:16

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sam zaczynałem zestawem "od rodziców" - 400D + KIT + 50mm i lampa 430EX. Na tym się nauczyłem robić foty.

I w sumie to baza, na której można zacząć.

Przekładając na "dzisiejsze" warunki - Canon 500D + KIT IS + 50/1,8 i jakaś lampa (można Nissin Di622). Nie ma co na początku kupować*zbyt dobrego sprzętu, bo trudniej ci będzie się na nim nauczyć robić zdjęcia.

Jeśli planujesz architekturę, to powiem tak.

1) Statyw. Musi być dobry, bo się rozwali. Styknie do robienia panoram, do dłuższych czasów, do zabawy na dworze, z filtrami, etc. Najlepiej w zestawie z wężem spustowym.

2) UWA. Do wnętrz - Sigma 10-20 jest porządnie wykonana, ma dobrą jakość, fajny zakres i niewiele kosztuje.

3) Do zewnętrznej architektury, przydaje się coś dłuższego - albo 55mm z KIT'a, albo 50mm f/1,8, albo dodatkowe tele.

To już zależy od preferencji, ja sobie upodobałem ogniskową 50mm bardzo, dalej 10mm, 28mm i na samiuśkim końcu mielenie 70-200 jako teleobiektyw.

Ale nadal, zaczynałbym skromnie, od podstawowego body, KIT'a i jasnej stałki. Nie ma sensu zaczynać od świetnego sprzętu - i tak go nie wykorzystasz, a z czasem twoje potrzeby mogą być zdecydowanie inne. Na początku myślałem, że zoom'y będą najlepsiejsze na świecie. Teraz, stopniowo, zaczynam zmieniać sprzęt na stałki.

Pamiętaj też, że poza tym na co patrzysz, jest cała gromada dupereli, które są niby tanie, ale zżerają od groma kasy.

1) plecak foto - przydatne do spakowania całego śmiecia w jedno miejsce.
    2) statyw + wąż
    3) osłony przeciwsłoneczne
    4) dodatkowe karty pamięci i akumulatory
    5) filtry - nakręcane na obiektyw, albo Cokin
    6) uchwyty pionowe

i wiele, wiele innych

A i jeszcze odnośnie kupowania sprzętu jako "amator". Ja sobie kupiłem 70-200L, żeby robić w sumie nie wiem co, w każdym razie żeby kupić teleobiektyw. Najpierw latałem z tym cały czas, potem mi przeszło, teraz szkło praktycznie leży i się kurzy, a ja sobie pluję w brodę, że nie kupiłem budżetowego tele, i np. 85/1,8, albo lepszej pięćdziesiątki. "Morał" - nie warto.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna Awatar tonieboli
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

nikon d90 -2000zł
    tokina 12-24 -1300zł
    nikkor 35 1.8 - 700zł
    nikkor 50 1.8 - 400zł
    karciochy, torby, filtry, statyw - 600zł

za 5k jak znalazł

zrobisz tym prawie wszystko, ********e krajobrazy, portrety i masz jeszcze jasny standard na codzien....brakuje tylko jakiejś 100 do macro
    Ostatnio edytowane przez tonieboli ; 03-01-2010 o 23:52
    400d | bg-e3 | 100 | 28-70 2.8 | 100 2.8 macro | 2x2gb | eos/m42
    zenit 12xp | 37 2.8 | 50 2.8 | 50 1.8 | 135 2.8 | 200 4 | tc x2 | pinhole
    Goldphoto yh-314c yh-431, Lowepro Nova 190aw, Lenovo g550

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Po pierwsze nie ma technicznej możliwości krzyczenia wpisem na forum xD
    A o netykiecie kolega słyszał?
    http://sites.google.com/site/bezpiec...ecie/netykieta

i cytat z tej strony:
    NIE KRZYCZ!
    Unikaj pisania całego tekstu wielkimi literami, gdyż jest to powszechnie traktowane jak użycie podniesionego głosu.

A więc jednak coś w tym jest. Tak przy okazji - mnie też uszy puchną jak czytam DRUKOWANE LITERY
    Sorry za OT.
    Żeby tak do końca od czapy nie pisać: ja bym doradził 40D i kit na początek (no może skoro już wiemy, że architektura - rozumiem, że szeroko i wnętrza to 10-22 canona i książki, dużo książek
    Pozdrawiam serdecznie autora na początku drogi
    Ostatnio edytowane przez Handelson ; 04-01-2010 o 00:17
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

PS przywołuje Cie do porządku, twoje wypowiedzi zbyt mocno odbiegają od sedna wątku którego nie jesteś autorką.
    Zagalopowujesz się troszkę...
    Teraz to ja Ciebie przywołuję OFICJALNIE do porządku - nie pouczaj forumowiczów, nie takim tonem. Za krótko jesteś na tym forum, za mały masz dorobek by móc się aż tak wywyższać.
    Od kilku-nastu-dziesięciu postów traktujesz forumowiczów z wyższością a siebie robisz na guru, choć na to nie zasługujesz. Opanuj się. Z góry dziękuję.

Przy okazji - pozycjonowanie sobie stronki poprzez niepotrzebnie potrójny wpis w podpisie jeszcze bardziej Cię umniejsza . Wystarczy raz - kto chce ten kliknie. Trzy razy to już spam.

Domyślnie

Podpis to indywidualna sprawa użytkownika, jeden z forumowych mądralów ma 5 linków do swojej strony w podpisie kwestia w ogóle nie związana z postem ale OK.

PS dorobek forumowy nie odzwierciedla rzeczywistych umiejętności i wiedzy forumowiczów, mój forumowy KOLEGO;-)
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 04-01-2010 o 12:19

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów