Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 248

Wątek: Program do prezentacji

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Swoja droga jakis czas temu zastanawialem sie nad czyms. Robie prezentacje i chce aby zdjecia poprzez skalowanie przechodzily z jednego do drugiego ale wiadomo, ze skalowanie skaluje wiec powieksza/pomniejsza. Jesli DVD ma ponizej 800/600 to jak zrobic aby przy powiekszaniu nie bylo pixelozy a normalny ladny obraz? Wychodzi na to, ze sie nie da bo chyba zdjecia dodane do prezentacji automatycznie zmniejsza sie do rozmiaru DVD.
    W takim wypadku widzialbym sens nagrania prezentacji w HD na DVD (o ile sie zmiesci)
    Mam nadzieje, ze zrozumiale napisalem bo wstalem prawie przed chwila ;-)

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    Swoja droga jakis czas temu zastanawialem sie nad czyms. Robie prezentacje i chce aby zdjecia poprzez skalowanie przechodzily z jednego do drugiego ale wiadomo, ze skalowanie skaluje wiec powieksza/pomniejsza. Jesli DVD ma ponizej 800/600 to jak zrobic aby przy powiekszaniu nie bylo pixelozy a normalny ladny obraz? Wychodzi na to, ze sie nie da bo chyba zdjecia dodane do prezentacji automatycznie zmniejsza sie do rozmiaru DVD.
    W takim wypadku widzialbym sens nagrania prezentacji w HD na DVD (o ile sie zmiesci)
    Mam nadzieje, ze zrozumiale napisalem bo wstalem prawie przed chwila ;-)
    Ja zawsze do prezentacji ładuję full size a w opcjach sobie ustawiam czy ma być 800/600 (normalne TV) czy też wersja na full HD.Jak sobie przygotujesz wcześniej foty w rozdziałce 800x600 to zrobienie wersji full HD odpada....jakość będzie kiepska.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    czyli reasumują obraz HD na starych DVD nie wyświetli się wcale, czy też wyświetli się ale w mniejszej rozdzielczości?
    Jesli to nie jest odtwarzacz HD, nie wyświetli sie wcale. Zobaczysz komunikat o nieobsługiwanym formacie, lub w najlepszym razie usłyszsz tylko dzwięk do czarnego ekranu.
    Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    a nie jest to ograniczenie sprzetowe a nie softowe (nowsze dvd)? to nie w ten sposob jak w komputerach? plyty dvd nie odtworzy sie w odtwarzaczu cd itd :>
    To na jakim nośniku jest zapisany, to z teoretycznego punktu widzenia nie ma różnicy. Jeśli się zmieści, może byc zapisany równiez na CD. ALE...
    Materiał HD wymaga dużej mocy obliczeniowej, a w stacjonarnych odtwarzaczach DVD nie ma odpowiednio silnych procesorów. Równiez pamięc operacyjna jest zbyt mała, zeby dac radę plikom HD. I to jest ograniczenie sprzętowe. Nie mniej, moznaby programowo niejako zmusić taki odtwarzacz, do próby przeskalowania obrazu do niższej rozdzielczości, ale to tak, jak by kazać maluchowi o poj. 650 cm sześć. uciągnąć naczepę załadowaną 22 tonami towaru. Efektem byłaby totalna zwiecha odtwarzacza. Dlatego jest wprowadzone równiez ograniczenie programowe w firmware. Reasumując ograniczenia są zarówno sprzętowe jak i programowe.
    Materiał HD wymaga dużej mocy obliczeniowej.
    Żeby odtwarzacz odtworzy materiał video o rozdzielczości HD, musi to byc sprzęt do HD.
    Dla porównania, stacjonarny odtwarzacz DVD np. Pioneer dv-610, ze skalowaniem obrazu o rozdzielczości 720x576 do 1080p, ma flash w którym siedzi firmware o wielkości 2 MB. Zaś blue-ray Pioneer'a BDP-LX71 obsługujący filmy FullHD ma firmware o wielkości 97.6 MB.
    I jeszcze jedno ALE. W przypadku samych JPG, wyświetlanych na stacjonarnych odtwarzaczach DVD, w przypadku wspomnianego przykładowo Pioneera dv-610, obsługiwana jest rodzielczość do 3072 x 2048 i EXIF 2.2. Progressive JPEG jest nie obsługiwany, a skalowanie do rozdzielczości PAL jest naprawdę do d.... Czasami na takim duzym zdjęciu, ucina człowiekowi część głowy, miedzy czołem a nosem Różni producenci, produkują odtwarzacze o różnej specyfikacji i czasami ten sam materiał nie jest obsługiwany w innym odtwarzaczu.
    Tak więc na koniec. Jeśli chcesz wykonac uniwersalną prezentację, którą da się odtworzyc właściwie na każdym odtwarzaczu DVD, wyeksportuj ją do MPEG-2 PAL i zamień na VOB (standardowe DVD), a płyte nagraj zgodnie z ISO9660, bo np. panasonic czasami nie chce odtworzyć płyty DVD nagranej z Joliet.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 03-09-2009 o 13:35
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Ja zawsze do prezentacji ładuję full size a w opcjach sobie ustawiam czy ma być 800/600 (normalne TV) czy też wersja na full HD.
    Tak jak piszesz ale ustawiajac w opcjach 800/600 jako wyjsciowe DVD program skaluje wtedy zdjecia czy tylko wyswietlany obraz. Jesli to ostatnie to byloby chyba ok, poniewaz zdjecie na pelnym ekranie na DVD mialoby te niecale 800/600 i po powiekszeniu rowniez (bez interpolacji) :>

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Ja zawsze do prezentacji ładuję full size a w opcjach sobie ustawiam czy ma być 800/600 (normalne TV) czy też wersja na full HD.Jak sobie przygotujesz wcześniej foty w rozdziałce 800x600 to zrobienie wersji full HD odpada....jakość będzie kiepska.
    Normalne TV w PAL ma rodzielczośc 720x576 a w NTSC 720x480. Więc zdjęcia 800x600 zawsze będa skalowane w dół.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Tak więc na koniec. Jeśli chcesz wykonac uniwersalną prezentację, którą da się odtworzyc właściwie na każdym odtwarzaczu DVD, wyeksportuj ją do MPEG-2 PAL i zamień na VOB (standardowe DVD), a płyte nagraj zgodnie z ISO9660, bo np. panasonic czasami nie chce odtworzyć płyty DVD nagranej z Joliet.

Ogromniaste dzięki
    O to mi własnie chodziło
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Potrzebuje rady, potrzebuje jakiegos programiku, ktory wlasnie mi pozwoli zrobic prezentacje. Widzialem Fotostory 3 i w zasadzie mi pasi, zwlaszcza, ze jest za free. Znacie cos innego, rowniez darmowego, co daje wieksze mozliwosci?

Drugie pytanie to w zasadzie tyczy sie tego samego, a konkretnie Pinacle'a 11, bo mam w pracy i wiem, ze w tym watku ktos pare razy wspominal w/w program. Po za edycja wideo(glownie ciecia i laczenia), nie bawilem sie tym softem. Warto w to wejsc, tzn zaoferuje mi to duzo wiecej niz chociazby wspomniane juz Fotostory? Bo jedno wiem na pewno, Pinnacle ma dosc rozbudowany interface i nie wiem czy warto az tak sie zaglebiac.

Dodam tylko, ze prezentacje na uzytek wlasny w mpegu/aviku do ramki cyfrowej, ale rowneiz i na DVD.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Krótko i na temat:

miałby ktoś chęci wytłumaczyć łopatologicznie jak zrobić menu w ProShow?
    Chodzi mi o uzyskanie TAKIEGO rezultatu.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Krótko i na temat:

miałby ktoś chęci wytłumaczyć łopatologicznie jak zrobić menu w ProShow?
    Chodzi mi o uzyskanie TAKIEGO rezultatu.
    a nie możesz po prostu autora zapytać? na forum ma nick "ripek"
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

mmmogę.....że tak nieśmiało odpowiem
    Tylko nie wiedziałem, że Marcin Bittner to forumowy ripek. Dzięki arturs za cynk
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów