Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: PS Elements, jak nie to co?

Mieszany widok

Domyślnie

Jeśli nie zarabiasz na zdjęciach lub tylko dorabiasz (np. na mikrostockach) to Elements jest stworzony dla Ciebie. Sam kilka lat używałem Elementsa we wczesnej wersji i znam jego ograniczenia doskonale. Wszystkie (istotne z punktu widzenia amatora) są do obejścia poprzez pluginy lub mniej wygodną drogę która na końcu prowadzi do celu. CS4 warto kupić wtedy gdy Elements Cię naprawdę ogranicza. Ja przestałem dorabiać, zacząłem z fotografii żyć. Okazało się że liczy się czas, liczy się zarządzanie barwą, liczy się czas, liczy się czas, i jeszcze czas... To ten czas jest przewagą CS4 nad Elementsem.
    Odpowiedz sobie na trzy pytania:
    1. czy liczy się czas ?
    2. czy korzystanie z programu dla amatorów gryzie Twoje ego ?
    3. czy masz kilka tysięcy PLN-ów luzem na koncie ?
    Jeśli odpowiedź na jedno z pytan jest twierdząca kupuj CS4 w innym przypadku elements jest stworzony właśnie dla Ciebie.
    W mojej starej wersji Eementsa brakowało krzywych, są odpowiednie pluginy, ale okazuje się, że można żyć bez krzywych (z przyzwyczajenia w CS4 nie używam).
    Ograniczone było maskowanie warstw, ale i to można obejść. Inne jest menu więc korzystanie z tutoriali jest nieco utrudnione. Ograniczona jest automatyzacja procesów i zarządzanie barwą. Te dwie ostatnie funkcje skłoniły mnie w końcu do przejścia na CS, ale dopiero jak zdecydowanie ewoluowały moje potrzeby. ACRa nie lubię więc nie korzystałem ani w elementsie ani nie korzystam w CS4. Teraz używam Lightrooma wcześniej DPP lub CaptureOne LE. Podsumowując: z Elementsa wychodzą równie fajne zdjęcia jak z CS4 tylko z CS4 wychodzą szybciej.
    Zainstalowanie triala to chyba najlepszy sposób na przetestowanie oprogramowania przed zakupem.
    Smiena 8M

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Jeśli nie zarabiasz na zdjęciach lub tylko dorabiasz (np. na mikrostockach) to Elements jest ...

... Podsumowując: z Elementsa wychodzą równie fajne zdjęcia jak z CS4 tylko z CS4 wychodzą szybciej.
    Zainstalowanie triala to chyba najlepszy sposób na przetestowanie oprogramowania przed zakupem.
    Oto konstruktywna wypowiedź, ja używam jeszcze Corel Paint Shop Pro Photo - też w zasięgu cenowym.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi. Chce zaznaczyc, ze na ACRze mi zalezy, bowiem chcialbym przejsc calkowicie na obrobke jednym programem czyli wolanie z RAWa i postprocessing. Dlatego tez dosc wazne dla mnie sa wskazowki na ile zyskam w ACRrze Elemntsa w stosunku do DPP, bo jesli naprawde nie wiele, jak ktos juz tutaj wyzej pisal to rodza sie male watpliwosci we mnie. Dosc istotne do mnie opcja odszumiania w ACR i jak ona wyglada.

A tak na marginesie orientuje sie ktos czy sa, a jesli tak jak jest z dostepnoscia w necie tutkow stricte pod Elementsa? Bo tego mi w tejc chwili brakuje w GIMPie, albo nie potrafie szukac albo tutkow stricte odnoszacych sie do obrobki foto nie jest zawiele.

Canclerz fajnie to ujales. Rozumiem z Twojego posta, ze jednak da sie zblizyc funkcjonalnosc Elementsa do CSa. Jesli tak jak mowisz to kwestia pewnych pluginow, ktore sie raz instaluje i koniec to nie jest to problem. Co do turtoriali to jesli to kwestia np. ze cos jest w innym menu i czasem czlowiek na czuja sie przyzwyczai to tez pol biedy. Gorzej jak sa inne nazwy etc. Mowiles o czasie, dla mnie to nie takie istotne, nie zarabiam na tym, a wiec dziennie nie obrabiam 100 fotek. Jezeli faktycznie tak jak wyzej wspomniales funkcjonalnosci sa zblizone po zastosowaniu kilku mykow to ja to kupuje zwlaszcza, ze roznica w cenie jest jak 1:10.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 26-11-2009 o 22:40
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów