Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: PS Elements, jak nie to co?

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Może się mylę (jak tak to niech mnie ktoś poprawi) ale czy nie można by było sobie z tym poradzić w sposób następujący:

1.Stworzyć nową partycję na dysku
    2.Postawić 2 system
    3.Zainstalować w nim PS'a wersję trial
    4.Korzystać póki nie minie okres ważnośći
    5.Zrobić format partycji
    6.Powtórzyć Kroki od 1 do 5

Upierdliwe ale jeżeli naprawdę uważasz że PS będzie niezastąpiony to i to zniesiesz
    Jak tak chcesz kombinować to już lepiej mieć wersję portable na penie - po co sobie życie utrudniać ?

Odnośnie różnic w ACR - dwa screeny - CS i PSE. Wystarczy spojrzeć choćby na zakładki po prawej:

Ogólnie powiem tak - Jak dla mnie wystarcza w zupełności PSE, do tego kilka pluginów (jeden płatny) i jest lux , jednak ACR jest sporo okrojony i czasami brakuje mi niektórych funkcji np. pędzel korekty czy HSL, ale to może dlatego, że nie umiem tego znaleźć bezpośrednio w PSE...

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez barman_pl ; 26-11-2009 o 04:47

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No to dlatego prosiłbym o przykłady tych narzędzi...
    Praca na warstwach na przykład możliwa jest tylko w 8 bitach. Narzędzia typu cienie / światła, pędzel itp działają w 16 bitach.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Może się mylę (jak tak to niech mnie ktoś poprawi) ale czy nie można by było sobie z tym poradzić w sposób następujący:

1.Stworzyć nową partycję na dysku
    2.Postawić 2 system
    3.Zainstalować w nim PS'a wersję trial
    4.Korzystać póki nie minie okres ważnośći
    5.Zrobić format partycji
    6.Powtórzyć Kroki od 1 do 5

Upierdliwe ale jeżeli naprawdę uważasz że PS będzie niezastąpiony to i to zniesiesz
    Nie będzie działało. Photoshop nawet po formatowaniu dysku będzie "pamiętał" kod instalacyjny PS. Tylko formatowanie niskopoziomowe wymazuje dane PS. PS zawsze na początku łączy się z Adobe w celu sprawdzenia legalności. Tak się oszukać nie da. :-)

EDIT: Formatowanie niskopoziomowe nie wymaże danych Twojego kompa z serwera Adobe (nr. procka) więc można się spodziewać szybkiego unieruchomienia takich 30 dniowych kopii rejestrowanych po raz trzeci na tym samym kompie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-11-2009 o 18:13

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie pamiętam w tej chwili mówiąc szczerze a nie chce mi się zaśmiecać kompa trialem ale na bank jedno z podstawowych narzędzi które używam było w 16 bitach niedostępne...
    No właśnie... jeden napisał "większość", Ty teraz piszesz że "jedno" . Więc jak jest tak naprawdę?
    Jak dla mnie używanie słowa "większość" bez namacalnych dowodów to demagogia.

A interesuję się tematem bo chcę siostrze sprawić ten programik na prezent plus nauka podstaw workflowa, dlatego chciałbym wiedzieć które i jak wiele narzędzi nie działa w 16bit by się odpowiednio przygotować i np w procesie nauki olać konwertowanie do 16bitów...

Ale skoro nikt nie potrafi przedstawić odpowiednich dowodów że "większość" narzędzi w PSE nie obsługuje 16bitów to będę musiał na żywo sprawdzić .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Jeśli nie zarabiasz na zdjęciach lub tylko dorabiasz (np. na mikrostockach) to Elements jest ...

... Podsumowując: z Elementsa wychodzą równie fajne zdjęcia jak z CS4 tylko z CS4 wychodzą szybciej.
    Zainstalowanie triala to chyba najlepszy sposób na przetestowanie oprogramowania przed zakupem.
    Oto konstruktywna wypowiedź, ja używam jeszcze Corel Paint Shop Pro Photo - też w zasięgu cenowym.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi. Chce zaznaczyc, ze na ACRze mi zalezy, bowiem chcialbym przejsc calkowicie na obrobke jednym programem czyli wolanie z RAWa i postprocessing. Dlatego tez dosc wazne dla mnie sa wskazowki na ile zyskam w ACRrze Elemntsa w stosunku do DPP, bo jesli naprawde nie wiele, jak ktos juz tutaj wyzej pisal to rodza sie male watpliwosci we mnie. Dosc istotne do mnie opcja odszumiania w ACR i jak ona wyglada.

A tak na marginesie orientuje sie ktos czy sa, a jesli tak jak jest z dostepnoscia w necie tutkow stricte pod Elementsa? Bo tego mi w tejc chwili brakuje w GIMPie, albo nie potrafie szukac albo tutkow stricte odnoszacych sie do obrobki foto nie jest zawiele.

Canclerz fajnie to ujales. Rozumiem z Twojego posta, ze jednak da sie zblizyc funkcjonalnosc Elementsa do CSa. Jesli tak jak mowisz to kwestia pewnych pluginow, ktore sie raz instaluje i koniec to nie jest to problem. Co do turtoriali to jesli to kwestia np. ze cos jest w innym menu i czasem czlowiek na czuja sie przyzwyczai to tez pol biedy. Gorzej jak sa inne nazwy etc. Mowiles o czasie, dla mnie to nie takie istotne, nie zarabiam na tym, a wiec dziennie nie obrabiam 100 fotek. Jezeli faktycznie tak jak wyzej wspomniales funkcjonalnosci sa zblizone po zastosowaniu kilku mykow to ja to kupuje zwlaszcza, ze roznica w cenie jest jak 1:10.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 26-11-2009 o 22:40
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

16 bitowość PSE widzę, że pokrótce wyjaśniona. Tutoriale:

http://www.pixel2life.com/tutorials/...shop_elements/
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

A wiec decyzja raczej zapadla. Pozostaje przy DPP i GIMPie. Przyczyny to jednak pewne nieudogodnienia w Elementsie, ktore w zestawieniu z GIMPem w zasadzie moga dawac poczucie troche zbednie wyrzuconej kasy. Dodatkowo niepelna funkcjonalnosc ACRa w stosunku do CSa tez budzi watpliwosci. Jedynym postanowieniem jest zaglebienie sie bardziej w GIMPa, bo do tej pory wszystko po za DPP bylo zlem koniecznym.

Ostatnie pytanie mam do was, jednoczesnie dziekujac za rady. Czy ten zbior tutkow jest sensowny http://www.tutoria.pl/sklep/kursy-wi...a-cyfrowa-plik ?
    Tzn. o co mi chodzi. Z wypunktowanych omowionych zagadnien oraz dwoch przykladow ma to dla mnie rece i nogi i omawia w zasadzie wiekszszosc najczeciej wykorzystywanych i potrzebnych funkcji w obrobce foto. Przegladalem tez rozne fora GIMPowskie z tutkami i owszem jakas tam czesc tego co tutaj jest, ale wiele brakuje to raz, a dwa tutaj mam to zebrane w jakas logiczna calosc.

Moje pytanko tyczy sie przede wszystkim czy moze ktos mial stycznosc z ta paczka tutkow, a jesli tak to czy efekty osiagane przy ich okazji sa na serio na poziomie.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 30-11-2009 o 22:13
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tych konkretnie nie znam, ale generalnie znam ten bul, jeśli idzie o poszukiwanie materiałów do wolnego oprogramowania, czasami to jest największa trudność.

Chyba nie ma lepszego sposobu, jak przeglądanie for i znajdowanie na nich odnośników. Czasami jeden link z jakiegoś forum załatwia sprawę, bo przez Googla jakoś czasem nie idzie trafić na te wartościowe strony.
    Szczególnie polecam zagraniczne fora.
    Tylko cierpliwość i systematyczne poszukiwanie oraz gromadzenie wartościowych linków.

Domyślnie

hmm A nikt nie uwzględnia np. Aperture? Ja używam i jestem zadowolony. Może nie można w nim wkleić głowy innej osoby do zdjęcia, ale wszystkie ustawienia, wykorzystywane przy podciąganiu zdjęć są podane na tacy. Wydaje mi się, że jeśli komuś naprawdę zależy na czasie w obróbce zdjęć, PS staje się zbyt rozbudowany.
    Wiem, że zaraz napiszecie, że to tylko na Maki i to podbija cenę, ale maki mają monitory oferujące jakość obrazu godną profesjonalnych matryc, które przecież słono kosztują.

http://www.apple.com/pl/aperture/
    Ostatnio edytowane przez whitewolfik ; 04-12-2009 o 22:47
    C 500D; C 28mm f/1.8; C 50mm f/1.4

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów