Współpracuje, ale dla znakomitej większości przekształceń obrazu trzeba te 16 bitów sprowadzić do 8
Współpracuje, ale dla znakomitej większości przekształceń obrazu trzeba te 16 bitów sprowadzić do 8
Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)
[SIGPIC][/SIGPIC]
Gdyby tak było to sens obróbki w 16bitach (niezależnie czy w PS Elements, czy w PS CS4 itp) byłby nikły.
Stwierdzenie "dla znakomitej większości" to demagogia jak dla mnie, gdy cały swój workflow i 95% albo i 99% obrabianych zdjęć od początku do prawie samego końca obrabiam w 16bitach.
Możesz naprędce przygotować jakąś solidnej zawartości listę przekształcen obrazu, czy to ogólnie używanych, czy to przez Ciebie używanych, choć trochę dowodzącą słuszności Twojej tezy?
No właśnie... jeden napisał "większość", Ty teraz piszesz że "jedno" . Więc jak jest tak naprawdę?
Jak dla mnie używanie słowa "większość" bez namacalnych dowodów to demagogia.
A interesuję się tematem bo chcę siostrze sprawić ten programik na prezent plus nauka podstaw workflowa, dlatego chciałbym wiedzieć które i jak wiele narzędzi nie działa w 16bit by się odpowiednio przygotować i np w procesie nauki olać konwertowanie do 16bitów...
Ale skoro nikt nie potrafi przedstawić odpowiednich dowodów że "większość" narzędzi w PSE nie obsługuje 16bitów to będę musiał na żywo sprawdzić.