Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: PS Elements, jak nie to co?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Współpracuje, ale dla znakomitej większości przekształceń obrazu trzeba te 16 bitów sprowadzić do 8
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    Współpracuje, ale dla znakomitej większości przekształceń obrazu trzeba te 16 bitów sprowadzić do 8
    Gdyby tak było to sens obróbki w 16bitach (niezależnie czy w PS Elements, czy w PS CS4 itp) byłby nikły.
    Stwierdzenie "dla znakomitej większości" to demagogia jak dla mnie, gdy cały swój workflow i 95% albo i 99% obrabianych zdjęć od początku do prawie samego końca obrabiam w 16bitach .
    Możesz naprędce przygotować jakąś solidnej zawartości listę przekształcen obrazu, czy to ogólnie używanych, czy to przez Ciebie używanych, choć trochę dowodzącą słuszności Twojej tezy?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Gdyby tak było to sens obróbki w 16bitach (niezależnie czy w PS Elements, czy w PS CS4 itp) byłby nikły.
    Stwierdzenie "dla znakomitej większości" to demagogia jak dla mnie, gdy cały swój workflow i 95% albo i 99% obrabianych zdjęć od początku do prawie samego końca obrabiam w 16bitach .
    Możesz naprędce przygotować jakąś solidnej zawartości listę przekształcen obrazu, czy to ogólnie używanych, czy to przez Ciebie używanych, choć trochę dowodzącą słuszności Twojej tezy?
    Wydaje mi się że to co kaspeed miał na myśli to to że większość narzędzi w PSE nie działa w 16 bitach więc musisz zdjęcie sprowadzić do 8-miu żeby ich użyć...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Wydaje mi się że to co kaspeed miał na myśli to to że większość narzędzi w PSE nie działa w 16 bitach więc musisz zdjęcie sprowadzić do 8-miu żeby ich użyć...
    No to dlatego prosiłbym o przykłady tych narzędzi...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie pamiętam w tej chwili mówiąc szczerze a nie chce mi się zaśmiecać kompa trialem ale na bank jedno z podstawowych narzędzi które używam było w 16 bitach niedostępne...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie pamiętam w tej chwili mówiąc szczerze a nie chce mi się zaśmiecać kompa trialem ale na bank jedno z podstawowych narzędzi które używam było w 16 bitach niedostępne...
    No właśnie... jeden napisał "większość", Ty teraz piszesz że "jedno" . Więc jak jest tak naprawdę?
    Jak dla mnie używanie słowa "większość" bez namacalnych dowodów to demagogia.

A interesuję się tematem bo chcę siostrze sprawić ten programik na prezent plus nauka podstaw workflowa, dlatego chciałbym wiedzieć które i jak wiele narzędzi nie działa w 16bit by się odpowiednio przygotować i np w procesie nauki olać konwertowanie do 16bitów...

Ale skoro nikt nie potrafi przedstawić odpowiednich dowodów że "większość" narzędzi w PSE nie obsługuje 16bitów to będę musiał na żywo sprawdzić .

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Praca na warstwach na przykład możliwa jest tylko w 8 bitach. Narzędzia typu cienie / światła, pędzel itp działają w 16 bitach.

Uprawnienia umieszczania postów