Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: PS Elements, jak nie to co?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie PS Elements, jak nie to co?

Jako, ze nadszedl czas dla mnie zakupu jakiegos softu do obrobki to zwracam sie do was z malym pytaniem, bo jestem nie doinformowany. Dawno dawno temu tj jakies nie cale 10 lat uzywalem dosc sporo photoshopa jako samouk.Teraz zastosowanie nie co inne.

Cel: soft do wywolywania RAWow i obrobki zdjec juz po wywyolaniu.

Wynikalo by z tego, ze moze to byc najnowszy Photoshop Elements Bodajze 8.0. O ile sie nie myle to rozumiem, ze plugin Camera Raw zalatwia mi cala sprawe z RAWami.

Pierwszy aspekt czyli RAWy. Rozumiem, ze mozliwosci tyle co Lightroom ten plugin mi nie da. Wnioskuje to z faktu, iz Lightroom to kombajn stworzony tylko dla RAWow. Do tej pory zadawalalem sie tym co daje DPP, a wiec sadze, ze Camera Raw mnie zadowoli.

Drugi aspetk to pozniejsza obrobka. Tutaj rodzi sie kilka pytan.
    Po pierwsze to jakie sa roznice pomiedzy wersja elements, a premiere elements oraz jakie sa roznice pomiedzy tymi wersjami, a pelnym CS4.

Po drugie to czy bede w stanie wykorzystac w Elementsie wskazowki stosowane w literaturze fotograficznej, a odnoszace sie do pelnych wersji photoshopow. To samo sie tyczy licznych turtoriali tekstowo/filmowych, ktorych w necie multum.

Podkreslam, ze wybor wersji Elements to kwestia typowo finansowa, nie mam najmniejszego zamiaru kupwac CSow, nie ten pulap cenowy. Ja na tym nie zarabiam.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 24-11-2009 o 11:47
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów