na kolana nie powaliło ale dla wielu dobry początek. Forma trochę chaotyczna.
na kolana nie powaliło ale dla wielu dobry początek. Forma trochę chaotyczna.
EOS 5, 500N, 400D, 50D
Ja jestem kompletnym łosiem z shopa ale na pierwszym seminarium nie wytrzymałem - raz ze nic odkrywczego a dwa że strasznie to nieskładne podane, spokojnie można było to dwa razy szybciej przemielić, trzy - też mi się efekt kompletnie nie podobał.
No chyba że rozkręca się pod koniec?![]()
Duzo osob patrzy na to troche podejrzliwie, ok, wasze zdanie, macie do tego prawo. Ale ktos wkoncu zrobil cos innego, pokazuje jakis warsztat. Pokazuje w jakim kierunku czego mozna uzyc, nikt nie nakazuje isc z obrobka w tym samym kierunku co jest pokazany na wykladach. Przyznam sie szczerze ze phothoshopa mecze od prawie 4 lat, caly czas cs, a jakis czas temu szczesliwie cs2. I Ani razu nie uzylem kanalow, nie widzialem dla nich zastosowania. Teraz wiem troszke wiecej ze moga sie przyda i np do czego, a to juz jest wiedza nabyta ktora pozostaje.
Kto z Was (krytykujacych) mialby czas i checi pomoc komus innemu, i pokazac cos co sie przydaje, chociazby jakies podstawy ? Moze zrobcie swoje webminaria, prowadzcie je po swojemu, szybciej, taniej, lepiej i z lepszym rezultatem koncowym, a najlepiej na oprogramowaniu freeware![]()
Janusz, umiesz duzo, Twoja wiedza jest naprawde przydatna i pomocna w wielu kwestiach, potrafisz sie nia dzielic - takich ludzi niestety troche brakuje, zwlaszcza w polsce. Kazdy chce kase, kazdy chce ukryc tajemnice swojej zajefajnosci zdjec. Ok rozumiem, szanuje, ale wiele osob poszukuje podstaw ktorych niestety nie dowie sie na podstawie ksiazek, a nawet jak dowie sie teoretycznie to w praktyce moze byc gorzej.
Na koniec, na nikogo nie naskakuje, nikomu nic nie zarzucam. Sam niewiele sie dowiedzialem podczas dwoch wykladow ale zawsze jakas drobna informacja zdobyta jest cenna. Potraficie ? To sie podzielcie, JA chetnie skorzystam, naprawde
ps. Mowa byla o platnych, ale mowa tez byla o tym ze moze udalo by sie z tej kasy zaprosic kogos znanego, kogos kto za free nie zrobi wykladu. Moim zdaniem to jest w miare sensowne. Nie wiem jak waszym.
Ja osobiście zamiast wybrać pierwsze webinarium (byłem zainteresowany) wybrałem kurs CS4 na stronie do której dostałem darmowy miesięczny dostęp rejestrując PS w Adobe. I generalnie jakby miał za coś płacić, to za takie właśnie kursy które są profesjonalnie przygotowane i obejmują pełny materiał od początku do końca... A płatny dostęp jest tani jak barszcz...
za coś takiego można by może i płacić, byle byłoby dobre :/
ps. w kwestii formalnej: pisze się "po polsku" (małą literą)
cyberek wrzucil pliki raw i psd z ostatniego webinarium. Kazdy moze teraz umiescic na forum swoja wlasna wersje obrobki tego zdjecia![]()
Witam. Mam chwilkę na kilka odpowiedzi wobec różnych punktów widzenia.
Co do kwestii nagrywania - cały czas proszę o nienagrywanie oraz nierozpowszechnianie (dokładnie takie zdanie pada na początku webinarium). Wyobraźcie sobie, że zapraszam kogoś do prowadzenia webinarium, kto chce zrobić to za darmo, ale tylko ten jeden raz i tylko dla danego grona. Taki jest wymóg, i stąd takie wymagania. Co lepsze - załóżcie chociaż na chwilę, że zapraszam kogoś na płatne webinarium. Kto przyłączy się do niego i zapłaci te śmieszne 10zł, jeśli będzie wiedział, że dzień później będzie mógł je pobrać z jakiś torentów czy od kolego... wówczas jakie kolwiek finansowanie projektu czy prowadzących będzie niemożliwe.
Cały czas mam dziwne wrażenie że w tym kraju sporo osób uważa, że wszystko należy im się za darmo, i to na dodatek na ich warunkach. Gdy ktoś już coś zrobi, to tylko ganią, ale sami jakoś nie kwapią się do zrobienia czegoś nowego.
Krzychu - czy ta strona z materiałami pozwala Ci na zadanie pytania do każdego elementu, który nie rozumiesz albo który chciałbyś zrobić inaczej?
wojkij - cieszę się że "kompletny łoś" potrafi tak szybko łapać... niestety z pytań jakie padały w czasie webinarium wynika, iż jesteś w mniejszości (niestety z uwagi na i tak przeciągnięcie z godziny do dwóch podstawowe pytania o powtórkę skrótów klawiszowych itp musiałem pominąć).
Janusz Body - piłem do Twojego wypowiadania się w kwestii czyiś praw do postawienia warunku - nie nagrywajcie bo nie będzie kolejnych. Czyżby zależało Ci, żeby jednak pomysł*upadł? Po co? Co Ci po tym? Kompletnie nie rozumiem Twojego stanowiska. Natomiast był bym mile zaskoczony, gdybyś wyraził chęć udziału w projekcie i poprowadzenia (na razie darmowego) webinarium.
A na zakończenie - wiele osób pisało, że godzina i dzień jest nieodpowiedni. Zapraszam na forum do wypowiedzenia się w wątkach o dniach i godzinach, jak również w proponowanych tematach. Założyliśmy również propozycje osób, które mogły by poprowadzić webinaria i pokazać coś ciekawego.
Zapraszam do rejestracji na forum.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ps PS ... dla tych, ktorzy nie znają adresu forum:
http://forum.photoshoptricks.pl
Ostatnio edytowane przez Cyberek ; 17-11-2009 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost
Absurd. Pisałem o NIEROZPOWSZECHNIANIU. Zakaz nagrywania jest nie dość, że absurdalny to niewykonalny. Dziwaczne jest żądanie "nieprowadzenia notatek" - nagrywanie jest formą "notowania" wykładu internetowego, który z natury rzeczy jest mocno ułomny w stosunku do żywego kontaktu z wykładowcą. Tu już padł przykład Lyndy. Można sobie ten sam wykład odtwarzać do woli w ramach swojego abonamentu.
Nie będziesz mile zaskoczony. Było by też dobrze jakbyś przestał pić.To niezdrowe i raczej nie zjednuje przyjaciół.
Sygnały od uczestników o tym, że następne będzie płatne w zupełności wystarczą. Nie zależy mi na tym czy pomysł upadnie, czy będziesz na tym robił kasę, czy będzie się to ludziom podobać czy nie. Jestem wystarczająco niezależny finansowo, żeby pozwolić sobie na luksus pomagania innym - nieodpłatnie i bez jakichkolwiek korzyści. Samo stwierdzenie "...na razie darmowego..." mnie osobiście osłabia.
Mam natomiast ZASADNICZE obiekcje co do tego co byłeś uprzejmy zaprezentować w przykładach na tutejszym forum. Mnie się to po prostu NIE PODOBA. Może mi się nie podobać? Bo mnie się wydaje, że odpowiedź brzmi TAK. Na dodatek mam też prawo wyrażać swoje wątpliwości m.in dotyczące zakazu nagrywania tudzież poziomu obróbki. Zauważ, że ma to niewiele wspólnego z Twoimi insynuacjami, że zależy mi na tym, żeby Twój pomysł upadł. Jest mi to totalnie obojętne. Nic mi po tym. Nic mi do tego. Ale mój wewnętrzny sprzeciw budzi pokazywanie czegoś co ma mało wspólnego z podstawami poprawnej obróbki czemu niniejszym daję wyraz.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.