Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Wątek: Webinaria z obróbki zdjęć w Photoshopie po Polsku

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Janusz Body - pewnie że możesz mieć swoje zdanie, w końcu mamy wolność wypowiedzi i takie tam . Jeszcze niedawno byłem w podobnej pozycji jak Ty - na forum to coś komuś podpowiem, pomogę itp, ale postanowiłem zrobić coś więcej. Czy przykłady były idealne? Zapytaj tych, którzy uczestniczyli w webinariach. Moim zdaniem same zdjęcia czy końcowe efekty nie miały większego znaczenia w sytuacji, gdy podstawą jest pokazanie pewnych mechanizmów, procesów obróbki, które można zastosować w różnych sytuacjach, by uzyskać rozmaite efekty końcowe. Poza tym istnieje wiele innych metod na "pomoc" o której piszesz - np sugestia, iż można by coś wykonać inaczej, pójśc w innym kierunku (co można zresztą zrobić w trakcie webinarium).
    Sam biorąc udział w tego typu webinariach (płatnych) często z 2 czy 4 godzin spotkania wyciągam jedno zdanie, jedną technikę, która jest warta spędzenia tego czasu, popatrzenia jak pracują inni, porównania tego z swoim warsztatem i przede wszystkim wydania jakiś pieniędzy. I mam gdzieś, czy zdjęcie nad którym pracują jest wykonane za pomocą Digital Back'a czy zwykłego 20D. Do tego zadając pytanie mogę uzyskać odpowiedź na interesujące mnie tematy, których webinarium dotyczy, a które nie były poruszone.
    I to jest generalnie zamysł, który chcę przenieść na polskie podwórko. Mam nadzieję, że może kiedyś się przekonasz do pomysłu, wpadniesz na forum i popiszesz coś z obróbkowego punktu widzenia.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyberek Zobacz posta
    ..... Jeszcze niedawno byłem w podobnej pozycji jak Ty - na forum to coś komuś podpowiem, pomogę itp, ale postanowiłem zrobić coś więcej....
    Piszesz o tym tutaj forum? I o swoim jednym (słownie jednym) poście? Dokładnie tym jednym: ? http://www.canon-board.info/showpost...7&postcount=15
    Proszę nie żartuj.

Możesz przyjąć za pewnik, że się do pomysłu pobierania kasy za webinaria nie dam przekonać. Tak samo jak się nie dam przekonać do "zakazu" nagrywania. W związku z tym odpadam z Twojego kręgu.

W sprawach ogólnych i biznesowych to:

- wszyscy, którzy chcą zarobić na nauczaniu innych udostępniają nieodpłatne "reklamówki" i wręcz namawiają do ich rozpowszechniania.

- chodzi nie tylko o "czyste techniki" ale o minimalną poprawność tego co się pokazuje. Technika w celu spłodzenia koszmarka jakoś mało do mnie przemawia.

EDIT: Jeszcze dodam

...
    Cały czas mam dziwne wrażenie że w tym kraju sporo osób uważa, że wszystko należy im się za darmo, i to na dodatek na ich warunkach.
    Mylisz pojęcia. Sam zapowiedziałeś, że to coś będzie płatne a wówczas to już zdecydowanie na warunkach tego, który za to płaci.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-11-2009 o 14:14

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Janusz Body Czy przykłady były idealne? Zapytaj tych, którzy uczestniczyli w webinariach.

Sam biorąc udział w tego typu webinariach (płatnych) często z 2 czy 4 godzin spotkania wyciągam jedno zdanie, jedną technikę, która jest warta spędzenia tego czasu, popatrzenia jak pracują inni, porównania tego z swoim warsztatem i przede wszystkim wydania jakiś pieniędzy.
    Co co "idealności" zdjęcia nie będę się wypowiadać ... jakie było to było. Jednak co do spędzenia 2-4 godzin w celu podpatrywania jak ktoś coś robi to jestem raczej sceptycznie nastawiony. W tym ostatnim webinarium przez 50 minut jedynym co "udało" się wykonać było usuwanie niedoskonałości skóry na zdjęciu (a i to tylko na znikomym fragmencie zdjęcia). Całość zajęła 2 godziny a faktycznie powinna nie więcej niż 15 -30 minut ... m.in. przez dygresje na temat wieszania się oprogramowania na komputerach PC. Jeśli ktoś ma szacunek do swojego czasu to zastanowi się przed kolejnym udziałem. Jeśli zaś Ty masz szacunek dla innych to następnym razem przygotujesz się lepiej ... i podzielisz seminarium na dwie części:
    1/kataryna z nagranym wcześniej pokazem jak i co robić
    2/dyskusja nad tym co było pokazane wraz z objaśnieniem co trudniejszych (ciekawszych) kroków
    Teraz robi się z całego seminarium jedna wielka "walka o ogień" ... to nie działa dźwięk, to wysypał się obraz, to znów dźwięk nie działa. W rezultacie ci co wzięli udział stracili dodatkowo godzinę ... w tym przez "poczekajmy bo widzę, że jeszcze się dołączają".
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Dopiero zaczyna

Domyślnie

gervee - masz sporo racji, seminarium przedłużyło się z przyczyn technicznych, niezależnych odemnie. Teraz przynajmniej wiem, czego nie robić, aby takie problemy w przyszłości nie powstały (bo kto normalny by pomyślał, że zmiana ustawień brusha zakłóci działanie oprogramowania i w efekcie wyrzuci mnie z seminarium). Co do tego ile to trwało - gwarantuję, iż robiłem co mogłem, by jak najszybciej przywrócić wszystko do działania. Na problemy z dźwiękiem również nie mam wpływu, i jedyną opcją w tym momencie jest odczekanie aż pogłos zniknie. Gdybym miał to gdzieś, pewnie nie przerywał bym obróbki na czas problemów z dźwiękiem, nie zwalniał i po prostu kontynuował. Natomiast szanując osoby, które się przyłączyły, odczekiwałem chwilę by wszystko wracało do normy (podobnie, gdy potrzebny był restart oprogramowani i ponowne dołączenie użytkowników). Co do wieszania się oprogramowania na PC - mam nadzieję że kilka dygresji od tematu nikomu nie zaszkodziło.
    Co do puszczania nagranej wersji - katarynki i potem uwagi komentarze... pomysł*w zasadzie nie różni się od nagrania całego procesu obróbki (np 6 godzin pracy), puszczenia w przyspieszeniu i załadowania na Youtube/Vimee... a później komentowania na forum. Tylko wydaje mi się, że to nie do końca to. Całość straci na możliwości pokazania na żywo ile czasu zajmuje praca nad konkretnym fragmentem czy elementem, jak i możliwość ingerencji widzów.
    Janusz Body - a czy ja gdzieś napisałem, że na "TYM" forum? Pozostaw słowom odrobinę więcej znaczenia, niż może Ci się na pierwszy rzut oka wydawać. Tak się składa, że na polskich forach mało jest osób, które chcą się dzielić wiedzą, a jak już dochodzi do wymiany zdań, niestety najczęściej polega to na kłótni że jedna albo druga strona się*nie zna. Pewnego rodzaju pyskówki zdarzają się też na zagranicznych forach, jednak mam dziwne wrażenie, że tam jest znacznie przyjemniej i kulturalniej (zwłaszcza, że jeśli wypowiadasz się na zagranicznym forum (angielskim), to robisz sobie swoimi słowami antyreklamę nie tylko na polskim rynku). Ale to już kwestia podejścia do życia i własnej filozofii.

Namówiłem już kilka osób robiących zdjęcia na okładki większych gazet (na razie bez szczegółów), kilka kolejnych osób się*zastanawia. Mam nadzieję, że zainteresowanie projektem będzie na tyle duże, by na webinariach pojawiało się ponad 100 osób.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...... Tak się składa, że na polskich forach mało jest osób, które chcą się dzielić wiedzą, a jak już dochodzi do wymiany zdań, niestety najczęściej polega to na kłótni że jedna albo druga strona się*nie zna.
    A na których to forach tak jest? Bo i tu i na Nikonie jest sporo osób co zupełnie bezinteresownie tą wiedzą sie dzielą. Baza wiedzy tu zgromadzona jest ogromna. Na Nikonie też.

.....
    Pewnego rodzaju pyskówki zdarzają się też na zagranicznych forach, jednak mam dziwne wrażenie, że tam jest znacznie przyjemniej i kulturalniej (zwłaszcza, że jeśli wypowiadasz się na zagranicznym forum (angielskim), to robisz sobie swoimi słowami antyreklamę nie tylko na polskim rynku). Ale to już kwestia podejścia do życia i własnej filozofii.
    Hmmmmm.... mnie się wydaje, że u nas słowa krytyki są przyjmowane "ad personam" a nie "ad rem" co zresztą Waść właśnie czynisz. Jak coś mi się nie podoba to piszę, że mi się nie podoba i tyle. To co pokazałeś i co robisz mi się po prostu nie podoba i nie zamierzam tego ukrywać.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jak coś mi się nie podoba to piszę, że mi się nie podoba i tyle. To co pokazałeś i co robisz mi się po prostu nie podoba i nie zamierzam tego ukrywać.
    Znam dwa rodzaje krytyki: konstruktywną i tę drugą (ODR - o dupę roztrzaskać ). Pierwsza polega na wytknięciu błędów i pokazaniu innych, alternatywnych, lepszych metod na zrobienie czegoś (nie mówiąc już o pomocy w realizacji). Druga metoda... bez komentarza. Janusz... szczerze, do której formy kwalifikujesz swoje wypowiedzi?

<b>gervee</b> - swoją drogą całkiem niedawno zapłaciłem parę $ za webinarium, z którego ponad 45 minut było do kosza z uwagi na awarię*mikrofonu osoby prowadzącej (i potrzebę pobiegnięcia do sklepu po nowy), oraz późniejszych dziwnych problemów z oprogramowaniem. Na forum przy info dotyczącym tego webinarium nikt nie krytykował problemów technicznych, więcej było czepiania się sposobu prowadzenia (i tutaj jak najbardziej przyjąłem Twoje argumenty).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Znam dwa rodzaje krytyki: konstruktywną i tę drugą (ODR - o dupę roztrzaskać ). Pierwsza polega na wytknięciu błędów i pokazaniu innych, alternatywnych, lepszych metod na zrobienie czegoś (nie mówiąc już o pomocy w realizacji). Druga metoda... bez komentarza. Janusz... szczerze, do której formy kwalifikujesz swoje wypowiedzi?
    Jak dla mnie krytyka słowami "chodzi nie tylko o "czyste techniki" ale o minimalną poprawność tego co się pokazuje. Technika w celu spłodzenia koszmarka jakoś mało do mnie przemawia" należy do krytyki konstruktywnej. Bo wskazuje wyraźnie w którym obszarze należy coś popraić. Nie oczekujesz chyba, że krytykujący za rączkę poprowadzi po kolei pokazując co i jak zostało źle pokazane a może jeszcze za Ciebie poprowadzi kolejne webinaria?
    Jeśli tego typu krytykę kwalifikujesz jako ODR i reagujesz na nią ad personam to... brak Ci po prostu pokory niestety .

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Po zmianie nazwy tematu śmiem wnioskować, że już webinaria płatne ?? Jaki koszt za jedno ??

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Vitez - czy moglbys przywrocic oryginalny temat watku - webinaria na razie nadal maja byc darmowe, wiec nie wiem skad ta zmiana?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    bartorux - webinaria na razie będą darmowe. Ktróryś z modów zmienił tytuł w zasadzie bezpodstawnie. Jeżli coś będzie miało się zmienić, to informacje będą podane wcześniej na stronie projektu oraz na innych forach, przy okazji ogłoszeń kolejnych spotkań.
    Ostatnio edytowane przez Cyberek ; 18-11-2009 o 22:24 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez - czy moglbys przywrocic oryginalny temat watku - webinaria na razie nadal maja byc darmowe, wiec nie wiem skad ta zmiana?
    http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=43

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Do tego delikatna reklama przed wstępem . Pojawiła się też zapowiedź, że kolejne webinaria będą płatne.
    Co innego piszesz na forum a co innego słyszą uczestnicy webinarium?
    Czy mam się do następnych podłączyć i nagrać by mieć odpowiedni dowód?
    Nie muszę. Sam piszesz _na razie_ . To wystarczy by nie bawić się w hipokryzję obiecanek darmowych wykładów.
    Wykorzystałem to Twoje "na razie" w tytule - lepiej?

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów