zoom mozesz zmienic tylko na konkretnej lampie recznie, rozumiem ze moga pojawic sie sytulacje gdzie lampa musi byc dalej od modela i robiac gola lampa wezszy kat zooma a co za tym idzie wieksza moc bedzie przydatna, ale to jednak rzadkosc
body nie widzi lampy, tzn w menu aparatu mozesz zmienic tylko kompensacje ekspozycji i rodzaj pomiaru ETTL, wszystkie inne opcja w tym C.Fn sa nie aktywne
no i co masz na mysli piszac bieganie? jak uzywasz softboxa to niewazne jaki bedziesz mial zoom efekt i tak bedzie taki sam
zoom z poziomu menu puszki? nie
zmieniając ogniskową obiektywu - tak
ale tak spytam bo rzęźbimy temat wiec może czegoś fajnego sie dowiem. ten zoom przenoszony pocketami to do czego Ci potrzebny? przenoszenie pocketami ettl /w tym korekty błysku / to super wygoda w plenerku ale zoom?
no to tak jak u mnie
tu nie chodzi o szukanie sensu tylko o to czy działa- skoro może coś działać w automacie a i tak mam możliwość ręcznego przestawienia to czemu ma nie działać.. zwłaszcza że to ustawienie zostaje w lampie - czyli jak np. mam 85kę przypiętą z lampą bezpośrednio na body, wyłączę lampę i ją na PW zainstaluję to mam ten zoom na 85 ustawiony - czyli porażka.. jakby automatycznie na 24mm się ustawiał to co innego.. tu właśnie jest powód dla którego pytam..
właśnie też się pogubiłem.. Sebcio - u ciebie też zgaduję że nie zmienia się to ustawienie..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Panowie, przepraszam. MAcie rację. rzeczywiście ustawień ogniskowej nie przenosi. to chyba zmienili w nowym firmware bo jak kupiłem te wizardy to miały starsza wersje firmware i jestem przekonany że jak sie bawiłem po zakupie to ustawienia zooma były przenoszone. sorki za zamieszanie.
potwierdzam. z aktualnym firmware ustawień zomm nie przenosi a lampa "jakby zapamiętuje" ostatni zoom jaki był załączony gdy była podpięta na body
Ostatnio edytowane przez Canion ; 09-11-2009 o 12:43
tu oczywiscie masz racje,
powinno po wpieciu lampy do Flexa ustawiac sie automatycznie 24mm,
mysle ze to jest do poprawienia w firmware - moze ktos kto zna dobrze angielski napisze do nich w tej sprawie? bo to w sumie dosc wazna opcja
zreszta te pocketwizardy maja wiecej wad, wlasnie odkrylem ze nie wylaczylem jednego Flexa po ostatniej sesji, baterie padly, przydala by sie opcja samoczynnego wylaczenia, (chyba ze jest a ja tego nie wiem)
to już przerabiałem
tt1 usypia jak body usypia.. ale tt5 nie - w sumie to też ma sens bo pewnie akurat by usnęło jak by potrzebne było - chociaż czas typu 12 godzin lub więcej to można byłoby wprowadzić.. wg specyfikacji baterie 60 godzin wytrzymują.. i to prawda bo mnie też po około tygodniu padły
ale chodzą też na akumulatorkach..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
PW Flex i MIni jest OK ale... mam Radiopopper P1 i uwazam ze jest fajniejszy. Gdyz:
1. HSS robi natywnie
2. Zasieg ma wiekszy
Z minusow oczywiscie tracisz jedna lampe serii 500
Takie cos mi wyszlo z tym
Ostatnio edytowane przez tatlpz ; 12-11-2009 o 19:56