Strona 25 z 60 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 594

Wątek: eTTL + Pocket Wizard

Domyślnie

Ale ja tego nie kupiłem osobiście będąc w USA w sklepie. PW są chyba robione w USA, robione w wersjach z częstotliwościami europejskimi (chyba legalnie je robią?) i wysyłane poza granice USA. Ja kupiłem żądając wysyłki do europy, zupełnie mnie nie interesowało (nie zaznaczyłem tego sprzedawcy) jaka wersję mi przyślą i .. przysłano mi europejskie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

mam pytanie - możecie zerknąć czy jak macie założony PW to działa wam zoom lampy ustawiany z aparatu?
    bo albo sobie coś przestawiłem albo lampa nie reaguje na kręcenie obiektywem tylko na stałe na 24mm ustawione.. (zaznaczam że mam na lampie zoom w trybie auto a nie M bo to sprawdziłem)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

dzialał i nic sie nie zmieniło tzn działa nadal;-)

Miasto
    Kielce

Domyślnie

hmm..
    to się jeszcze upewnię czy piszemy o tym samym, bo właśnie sprawdziłem na dwóch piątkach i dwóch różnych lampach.. efekt taki sam w dowolnej konfiguracji:
    jak na aparacie kręcę przysłoną to na lampie wyświetlana przysłona się zmienia, natomiast jak zmienię ogniskową obiektywu to wyświetlany zoom nie zmienia się..
    zmiana szkła też nic nie zmienia..
    założyłem na puszkę bezpośrednio 16-35 i zoom od 24 przez 28 do 35mm działa..
    zostawiam np. na 28mm, wyłączam lampę (zarówno 580 jak i 580II) i podpinam pod tt5, na aparat (5d lub 5d2 - tak samo) tt1 lub tt5 - zmieniam przysłonę i od razu na lampie mam zmienioną, cały czas zoom na 28mm na lampie ustawiony, pokręcę szkłem, spust do połowy itp. - nic się nie zmienia.. zmieniam szkło na 85mm - przysłona oczywiście się przenosi zoom zostaje 28 jak był.. WTF?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    nie tylko ja na to wpadłem..
    ale tak ma chyba być:
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/828419
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 08-11-2009 o 19:37 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

późna pora i nie ogarniam tej łamigłówki. napisze tak. 580exII na tt5 , na puszce 5dmkII nadajnik tt1. zmieniam ogniskowa w zakresie 24-70 i lampa na tt5 czyta te zmiany. jak to sie bedzie zachowywało przy włączaniu/wyłączaniu lamp podczas sesji nie wiem. ja lampe to tylko do zmiany aku daję na off.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    późna pora i nie ogarniam tej łamigłówki. napisze tak. 580exII na tt5 , na puszce 5dmkII nadajnik tt1. zmieniam ogniskowa w zakresie 24-70 i lampa na tt5 czyta te zmiany. jak to sie bedzie zachowywało przy włączaniu/wyłączaniu lamp podczas sesji nie wiem. ja lampe to tylko do zmiany aku daję na off.
    palnik na wprost?
    u mnie na 16-35 i po zmianie na 85 lampa nie widzi zmian ogniskowej.. hmm.. który masz firmware w PW? ostatni? i czy w konfiguracji body masz na 5d2 czy auto? czyta te zmiany tzn. zmienia się zoom lampy na 24 mm, na 28, 35, 50 itd? na taki jak najbliższy na szkle?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    mam pytanie - możecie zerknąć czy jak macie założony PW to działa wam zoom lampy ustawiany z aparatu?
    bo albo sobie coś przestawiłem albo lampa nie reaguje na kręcenie obiektywem tylko na stałe na 24mm ustawione.. (zaznaczam że mam na lampie zoom w trybie auto a nie M bo to sprawdziłem)
    U mnie jest niestety tak samo, zoom na lampie nie reaguje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

panowie, ale po co Wam zoom lampy? skad pocketwizard i body maja wiedziec gdzie Wy ta lampe stawiacie? automatyczny zoom kompletnie nie mial by przeciez sesnu,

przykladowo jak zapinasz do body 85mm, oddalasz sie od modela i robisz zdjecie calej sylwetki a lampe stawiasz blizej gdzies z boku modela to aby pokryc calego modela i tak zoom musi byc w 24-35mm na lampie, i tak w zasadzie w kazdym przypadku

jesli zalozozysz na lampe softbox jakis wiekszy lub odbijasz od parasolki to zoom wlasciwie nie ma zadnego znaczenia, bo przy kazdym polozeniu zooma, moc blysku jest kaka sama, tylko kat inny

zoom ma troszke wieksze znaczenie przy parasolce dyfuzujacej
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 09-11-2009 o 01:11
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony

Domyślnie

sebcio80 mądrze gada. ;-) Autor wątku pytał czy lampa widzi zmianę ogniskowej to powierdziłem. Inna sprawa ze częsciej mam zoom na manual w zależności od tego czy softbox/parasolka niż na auto bo przy mobilności pocketów auto zoom wprowadza wiecej zamieszania niż pozytku. lubie poprostu światełko odbite od srebrnej parasolki wiec zoom w sumie i tak na manual w zależności od potrzeb.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    sebcio80 mądrze gada. ;-) Autor wątku pytał czy lampa widzi zmianę ogniskowej to powierdziłem. Inna sprawa ze częsciej mam zoom na manual w zależności od tego czy softbox/parasolka niż na auto bo przy mobilności pocketów auto zoom wprowadza wiecej zamieszania niż pozytku. lubie poprostu światełko odbite od srebrnej parasolki wiec zoom w sumie i tak na manual w zależności od potrzeb.

Czy w 5DmkII jesteś w stanie ten zoom zmienić z poziomu puszki (masz aktywne to w menu), czy biegasz do lampy?
    5DmkII, 450D, 580exII, .....

Strona 25 z 60 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów