Byłem dzisiaj w sklepie X-com i gość zrobił poniższą symulację:
Płyta główna Socket 775 Asus P5QL SE (P43 PCI-E DDR2)
Prcesor Core 2 Duo (775) Intel E7500 32,93GHz 3MB BOX
Pamięć DDRAM2 Kingston 2048MB 800 MHz CL5 KVR800D2N5/2G
Dysk twardy SATA II Seagate 500 GB 7200obr 16MB (ST3500418AS)
Obudowa ATX/BTX Cooler Master
Zasilacz Chieftec 450W GPS-450AA-101A BOX
Karta graficzna PCI-E Asus GF9500GT 512 MB 128bit Magic (EN 9500GT MAGIC/DI/512MC2/V2
System- Windows 7 Home Premium PL 64bit OEM
Łączny koszt: 2178 zł
Teraz pytanie do mądrych głów, czy zestaw jest warty tej ceny, czy może coś zmienić?
msz to można przyoszczędzić na procesorze, a dołożyć do RAM-u
Intele 3,2GHz są - jak to się teraz mówi - wyjątkowo nieekonomiczne
pomyśl o dysku 10000
Ja bym zmienił płytę główną na
Płyta główna Socket 775 Asus P5QL SE PLUS nie wielka różnica w cenie a ma lepsze zasilanie.
Procka też bym zmienił, wg mnie nie opłaca się brać c2d 3,2Ghz lepiej kupić tańsze a podkręcić.
Mój E5200 2,5Ghz chodzi stabilnie na 3,5GHz bez niczego. Testowałem też na 4.0Ghz ale tyle nie potrzebuje na co dzień.
Nie rozumiem dlaczego nieekonomiczne?
Z dyskiem sprzedawca jeszcze doradzał mi 2x 500GB połączone raid czy jakoś tak...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Raczej wolałbym, nie grzebać z podkręcaniem- raz, że nie wiem jak, dwa, że nie mam czasu za bardzo na takie manewry.
Ostatnio edytowane przez Dominooo ; 27-10-2009 o 21:44 Powód: Automerged Doublepost
Przy podanej przez Ciebie Konfiguracji zasilacz, lekko na wyrost, zdecydowanie za malo pamięci. Jesli nie bawi Cię kręcenie to zasugeruj sprzedawcy aby Ci zaproponował konfigurację na płytcie INTEL-a ( nie chipsecie tylko całej płycie ), zakładam że bardzo miło rozczarujesz sie w codziennym użytkowaniu.
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
rozmawialem ze znajomym o sensie zakupu plyty calej Intela , powiedzial wprost ze nie warto , zysk jako taki na stabilnosci mizerny , za to ubogi bios , jesli padnie - to sa problemy , imho jak dla mnie nie warto, na chipsecie P45 dobra plytke i bedzie ok
no comment...
Z praktyki mam nieco odmienne doświadczenia, płyty stosunkowo tanie, bios jak najbardziej mocno ubogi ( ale ten fakt może być też zaletą ), pracuje tylko z komponentami o stadardowych parametrach zasilania ( zwłaszcza pamięci trzeba pod tym kątem dokładnie dobierać ), natomiast stabilność, hibernacja, wybudzanie komputera przez sieć, z mojej strony same pochwały.
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
tez jestem na etapie skladania zestawu. Myslalem o czyms podobnym dokladnie jak kolega Dominooo, tylko zamiast 2 duo, chcialem quada, cena troche wyzsza ale procek wydajniejszy. W tym momencie chyba bym wzial i5 2.66Ghz, no i plyte asusa do tego p7p55d - super recenzje zbiera.
Zastanawia mnie tylko grafika. Wiem ze nie ma wielkiego znaczenia przy 2D ale...chodzi o to zeby nie kupic niewiadomo jakiegos slabeusza. Co byscie polecili jako sprawdzona karte graficzna ktora spokojnie nada sie do fotografii i efektow Compiza w Linuxie (wszystkie bajery z okienkami przezroczystymi itp, jak Aero w Viscie). Czy wystarczy 9500, czy lepiej np GT220. Biore pod uwage tylko Nvidie.
Ostatnio edytowane przez banan82 ; 27-10-2009 o 22:26
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User