Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 20D problem z wyświetlaczem LCD

Miasto
    Wroc

Domyślnie

Niestety wyrok. Koszt naprawy to 930 zł (m.in. wymiana płyty głównej), co mnie trochę zdziwiło, bo w aparacie wszystko chodzi oprócz nieszczęsnego wyświetlacza. Oczywiście nie zdecydowałem się na naprawę, bo za tyle mogę kupić drugi.
    Czy mozna wierzyć w rzetelność tych ekspertyz z żytniej?

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Myślę że bez wyświtlacza LCD da się żyć, zawsze zostaje górny ekranik, teraz będzie taki cyforowo-analogowy

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A gdy gaśnie Ci ten wyświetlacz, to wyłącza się kompletnie, czy jeśli się dobrze przyjrzysz, to dostrzegasz, że coś się świeci?
    Najprawdopodobniej siadł Ci inwerter, który jest odpowiedzialny za oświetlenie lcd. Zapewne też, z racji gabarytów całego aparatu, jest "wbudowany" w płytę główną aparatu, a serwisowi nie chce się bawić w jego wymianę, stąd rzucili pomysł wymiany całej płyty.
    Poniekąd nie dziwię się Im, gdyż wymiana inwertera nie zawsze może przynieść skutek.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Miasto
    Wroc

Domyślnie

Przed wysłaniem na żytnią po wyłączeniu się podświetlenia na wyświetlaczu widać było albo normalne menu/zdjęcie (oczywiście całkiem ciemne) albo poprzeczne paski, więc chyba sam wyświetlacz też coś szwankował. Wczoraj odebrałem aparat i na wyświetlaczu nic już nie widać.
    Zastanawiam się czy nie warto byłoby poszukaćczęści zamiennych na własną rękę i zlecić potem naprawę lokalnemu serewisowi.
    Czy ktoś z Was próbował tak robić w momencie gdy wycena naprawy równa jest wartości sprzętu?

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja już rozebrałem kilka aparatów cyfrowych i powiem Ci, że jeśli siadłby sam wyświetlacz to jeszcze ok., ale grzebania na płycie głównej bym się nie podjął.
    Chyba, że nie zależałoby mi na aparacie.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Ja już rozebrałem kilka aparatów cyfrowych i powiem Ci, że jeśli siadłby sam wyświetlacz to jeszcze ok., ale grzebania na płycie głównej bym się nie podjął.
    Chyba, że nie zależałoby mi na aparacie.
    To po pierwsze..
    Po drugie, aby samodzielnie dokonać pomyślnej naprawy aparatu należy posiadać:

1 wiedzę (trzeba poczytać)
    2 narzędzia (trzeba kupić)
    3 części zamienne (będzie ciężko)

Miasto
    Wroc

Domyślnie

Tak sobie właśnie myślę, że chyba jednak odpuszczę naprawianie. Koszty mogą i tak wyjść spore, a nie mam żadnej gwarancji, że za chwilę nie padnie jeszcze coś tam. Na ten moment mam zapasowe body bez wyświetlacza - pozostaje "tylko" dokupić body podstawowe.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów