Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Krzywe zdjecia 40D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gniezno

Domyślnie Krzywe zdjecia 40D

Do tej pory ograniczalem sie tylko do czytania o problemach. Z racji ,ze zycie to nie "M jak milosc" problem dosiegnal i mnie. W moim 40D przestawilo sie to co jest pod matowka, efekt jest taki ze jak robie fotki i poziom ustawiam wedlug punktow AF, ktore widze w wizjerze, to kazda fotka leci na prawo. Natomiast na Live view przy wyswietlonych liniach ustawiajac do linii jest "idealnienawprost". Pozwolilem sobie wyjac matowke(plastik na ktorym nie ma punktow AF), to co jest pod matowka(nie wiem jak to nazwac) jest luzne. I tu moje pytanie, czy to normalne, ze to jest luzne? Dodam ze od czasu jak sie obraz "skrecil" mam tez FF. Sprzet na gwarancji, ale zal mi wysylac po tym co tu przeczytalem na temat Zytniej. Poradzcie cos

Probowalem podpiac temat pod inny watek, lecz nie bylo odzewu, dlatego pozwolilem sobie zalozyc nowy watek
    40D+1000D+T17-50+S10-20+C50_1.8+430EXII
    A tu moje kilka fotek http://www.studiomigawka.pl/

Domyślnie

Pod matówką jest lustro. Gdzie widzisz to "lecenie w bok" na zdjęciach czy w wizjerze ? W każdym razie jeżeli matówka jest prawidłowo zamocowana, a krzywizna występuje na niej, na lustrze, na pryzmacie czy na płaszczyźnie obiektyw-matryca, to i tak pozostaje serwis.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Mozliwe ze cos z lustrem sie stalo, bo skoro wystapil FF (pewnie front focus? bo raczej nie full frame :P) po tym jak obraz sie skrecil to raczej musialo sie tez stac cos z torem ustawiania af. matowka nie ma nic do rzeczy. Wiec pozostaje lustro lub uklad af w komorze lustra. Ale uklad tez raczej odpada bo dochodzi to skrecenie obrazu. Moj wniosek - lustro z jednej strony sie zdenerwowalo i postanowilo zaprotestowac.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GLE

Domyślnie

o kurcze, mam to samo! w 40d, z tym za ja wymieniałem matówkę. w wolnej chwili sprawdzę czy mam tam coś luźnego.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gniezno

Domyślnie

Jak sie wyjmie matowke, to jest pod nia cos, co wyglada jak szklo z naniesionymi punktami focusa. I to jest luzne.jak fotki robie wg. poziomicy to jest super, natomiast moje przyzwyczajenie jest takie ze gdy fotografuje morze(lub inne horyzonty) ustawiam sobie poziom na dwoch skrajnych punktach AF, wtedy fotki sa skrecone. Awiec jeszcze raz, to co widze w muszli jest proste, natomiast punkty AF ktore widac w muszli sa zle ustawione. A teraz z innej beczki, czytalem ze AF jest umieszczony w dolnej czesci aparatu(za lustrem), pytanie w takim razie co ja widze w muszli? na czym sa umieszczone punty AF, bo na matowce napewno nie! W takim razie jest cos pomiedzy matowka a pryzmatem i to jest u mnie krzywo(tak sobie tylko mysle) Jakie szanse?

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Widzenie swiata: Wizjer - pryzmat - matowka - lustro - obiektyw - swiat
    Uklad AF: Swiat - obiektyw - lustro przepuszczalne w ilus % - lusterko af - uklad af pod lustrami
    Uklad robienia zdjecia: swiat - obiektyw - lustro jest podniesione wiec i af nie dziala i obrazu nie ma - matryca

Ale to szklo z naniesionymi punktami af to jest matowka przeciez
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 16-10-2009 o 16:59

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gniezno

Domyślnie

Matowka to u mnie plastikowa plytka, ktos wie co to jest pomiedzy matowka a pryzmatem? Czyzby pryzmat byl luzny? Boje sie tego dotknac bo wyglada delikatnie, chyba zostaje zytnia

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A mozesz poprostu zrobic zdjecia tych elementow o ktorych piszesz ? Podpowiem ze mozesz wykonac zdjecia z wyciagnieta matowka/szkielkiem jakims tam itp Af bedzie nadal dzialal tylko obraz bedzie troche dziwaczny w wizjerze

Domyślnie

Tak wygląda komora lustra w przekroju:

Być może matówka (element za czerwoną kropką na bagnecie) jest wadliwa/źle założona. Jeżeli krzywizna występuje na lustrze (element poniżej matówki) lub pryzmacie (element znajdujący się za nazwą "canon"), układu odpowiedzialnego za AF (elementy za stykami obiektywu) lub płaszczyzny którą tworzą ostatnia rysująca soczewka obiektywu i matryca - to tak jak wcześniej pisałem pozostanie serwis.

P.S w komorze lustra nie dotykaj niczego oprócz matówki.
    Ostatnio edytowane przez Kronos ; 17-10-2009 o 16:13

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gniezno

Domyślnie

Tak jak zaznaczyłem na obrazku, pod(nad) matówką coś jest wygląda to jak szkiełko z wygrawerowanymi punktami AF

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów