Strona 17 z 32 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

kijanowski1
    Guest

Domyślnie

Panowie... czy jest osoba z Łodzi lub okolic z dużym doświadczenie która mogła by poświecić mi godzinkę i przyjrzeć się działaniu mojej puszki i szkiełek, potwierdzić lub obalić moje problemy zanim wejdę na wojenną ścieżkę ze sprzedawcą sprzętu ??
    Chodzi mi o chwile zabawy aparatem i obejrzenie potem fotek na monitorze komputera, bo na wyświetlaczu aparatu to wszystko wydaje się być ostre.
    Oczywiście przysługa taka nie musi być darmowa, jakoś się dogadamy.
    Wszelkie kontakty do mnie na mojej stronie:
    www.kijanowski.pl
    Krzysiek

Coś już napisał

Domyślnie

Ja też jestem bardzo zadowolony 50D-trafia w punkt z obiektywami canona 50/1,4, 24-105 is, 70-200is 85/1,8 , jakość obrazu wyraźnie lepsza (wiecej szczegółów) porównując np do 40d

Coś już napisał

Domyślnie

Na pewno są zadowoleni użytkownicy tej puszki... Ale ja do nich nie należę niestety... :sad: Robię cały czas fotki bo mi pucha potrzebna, ale trafienie focusa to ruletka. Ostatnio nawet na statywie robię żeby przekadrowanie prawidłowe wyszło i efekt jak w "Milionerach" - pół na pół Czasem wyjdzie brzytwa na f 1,8 a czasem mydło nawet na f 5,6 . Paranoi można dostać , bo człowiek zamiast skupić się na pomyśle na kadr to myśli czy aby ostro wyszło. Wkrótce zmiana systemu !

Coś już napisał

Domyślnie

Ta a u konkurencji to AF się nie myli no i szkła bez wad. Serwisowanie Canona też bez sensu bo serwis do bani i ta puszka tak ma. Tylko dlaczego u innych AF trafia.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja nie mówię że nie trafia u mnie... To jest ruletka Aparat na staywie, takie samo ujęcie, a raz wyjdzie ostro , a raz mydło. Z bliska - 99% celności, jak dalej obiekt jest zaczynają się schody Dlatego w serwisie zawsze będzie o.k. Jak z bliska tablicę testową fotografujesz to trzyma celność.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

ja ustawiając MA zauważyłem ustawiając sigmę 50 1.4 że inaczej trzeba skalibrować dla obiektów blisko położonych, a inaczej dla obiektów daleko położonych.

może dlatego niektórzy widzą "pływanie" Micro Adjustment.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    ja ustawiając MA zauważyłem ustawiając sigmę 50 1.4 że inaczej trzeba skalibrować dla obiektów blisko położonych, a inaczej dla obiektów daleko położonych.

może dlatego niektórzy widzą "pływanie" Micro Adjustment.

No dokładnie! Tak właśnie jest z tym AF. Jak obiekt blisko - żyletka, jak chcesz całą postać z dalszej odległości pstryknąć - mydło że aż twarz się "zlewa" Przysłona nie ważna... Czy dasz 2,8 czy 6,3 - jeden pies... tyle że więcej mydlanego tła widać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Nie wiem jak jest w 50D, ale w 7D istnieje możliwość zrobienia jednej kalibracji dla wszystkich szkieł i w tym wypadku dopiero udało mi się skalibrować Sigmę. W przypadku kalibracji już konkretnie dla Sigmy nie było tak bardzo widocznych efektów na tych samych parametrach. Ktoś o tym pisał wcześniej, więc taka moja mała uwaga.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

A czy kalibracla AF nie zależy też od tego czy się robi ją z zoomach na szerokim czy na tele? Bo w końcu nie musie się ostrość pokrywać na różowej ogniskowej.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Jak masz szczęście to po kalibracji masz ostre zdjęcia na na max zblizeniu jak i oddaleniu (ja mam właśnie tak). Często jednak z obiektywami jest tak, ze musisz kalibrować pod długość jak jest potrzebna w danej chwili.

Strona 17 z 32 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów