Ja dopiero wysłalem i jeszcze nie wróciło wiec nie wiem jaki będzie rezultat - mam nadzieje ze ok. W prz\eciwnym wypadku wysle jeszcze raz. Mam na gwarancji sprzet wiec mnie to nic nie kosztuje (zakup 11-2008) paczka wyslana na ich koszt. Musze jeszcze do nich zadzownic zeby mi wysali raport z kalibracji przed i po dla wyslanych zabawek (50D, 17-55 2.8 IS, 10-22)
nie strasząc nikogo, słowa serwisanta przy kalibracji Canona 70-200 2.8
"mi komputer pokazuje że jest dobrze, nic nie poradze ze mamy taki sprzet, ale niech sie Pan nie martwi i wysyła do skutku, kiedyś uda się ustawić"
:-)
hahahaaa....serio ci tak odpowiedział?
wyśłij ten cytat do centrali Canona w Japonii , z podaniem nazwiska "serwisanta"- może nowy będzie lepszy
Czasami takie akcje się sprawdzają. Mi kiedys pop.....naprawiali samochód w ASO i odpowiedz byla mniej wiecej w tym samym sensie. Napisałem do centrali i szybko dostałem uprzejmą prośbę o wizytę w celu naprawienia nienaprawialnego
UDAŁO SIĘ !!! I to od razu , a nie po kilku bezskutecznych próbach.
Tylko mechanik jakoś był inny.....
agaj666, bo wszystkie firmy które mają na coś monopol są złem, nie korzystaj z ASO i będzie lepiej
On topic: z mikroregulacją nie mam najmniejszego problemu /akurat 5D/, wiadomo w zoomach trzeba wypośrodkować, ale jak się wie co się z jakiego dystansu foci to nie problem.
Jaja zaczęły się przy zabawie z 50 L
Przez abberacje sferyczna w zasadzie ma się albo centralny, albo zewnętrzneWybierać, przebierać!
Myślę, że następnym krokiem powinna być osobna regulacja grup punktów AFa, bo w przypadku jasnych i szerszych niż węższych szkieł proste +/- ruchu napędu to za mało.
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Czasami warto z ASO korzystać.Bywa taniej niż w nieASO warsztatach![]()
Dodam tylko ze to ja sie stalem szczesliwym posiadaczem tegoz szkielka i po jego odbiorze zaraz zabralem sie za testy BF/FF i 1wsze strzaly - BF ok 4mm.(zreszta podobnie jak 2 inne wczesniej testowane w sklepie).
Jakos nie moglem sie z tym pogodzic bo przeciez januszP na 2ch puszkach nie mial problemu wiec odpalilem wiecej swiatla bo bylo juz ciemno i postrzelalem sobie na inne obiekty w domu. Wrocilem znow na tablice testowa bo w pewnym momencie zdjecia zaczely wychodzic dobre i okazalo sie ze problem z BF zniknal zupelnie - od tamtego momentu zawsze strzela w punkt. Nie wiem jak to mozliwe ale poprostu body niejako po czasie sie przyzwyczailo do nowego szkla i zdjecia wychodza ostro tam gdzie powinny :-D
Dodam ze mam 400D.
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Czy mógłby ktoś życzliwy przetłumaczyć tą stronę do mikroregulacji ?
nie mogę jakoś zrozumieć co ma wspólnego live view z mikroregulacją i czemu na zdjęciach testowych jest program canon utility
myślałem że tylko wystarczy zrobić zdjęcie obrazka testowego na monitorze:neutral: