czyli co najpierw jakby trzeba było to updejt do 1.0.7 a potem dopiero dawngrejt do 1.0.3? i to powinno dać radę? - wkręcam się w temat bo chciałem kupić 50d ale jak poczytałem to się przeraziłem więc zacząłem szukać rozwiązania problemu nawet już wkręciłem się w akcję nikon d300 ale jak wklepałem w google d300 problem z af to powiem wam że też nie brakuje ludzi którzy mają problem z af d300 ;]
lubię 40d i nie chcę 50d tym bardziej 60d
Ja mam inne spostrzeżenie. Aparat się "dociera" a w raz z nim bardzo delikatnie płynie AF (być może to skutek mikroprzesunięcia lustra). Po 10 000 zauważyłem lekkie przesunięcie z FF w kierunku poprawnego ostrzenia (na kilku obiektywach).
Oprócz tego mikroregulację najlepiej ustawić
- dla odległości, których najczęsciej używamy,
- dla ogniskowych, których najczęściej używamy,
- bazując na analizie realnych zdjęć (linijka tylko orientacyjnie - no chyba, że głównie fotografujemy linijki)
Pliku nie umieszcze na karte przez kompa - bez czytnika sie nie obedzie - a tego nie posiadam.
Niekoniecznie problem , ale jak inny widzi poprawe dziala aparatu , to zobacze z ciekawosci czy ja cos zauwaze po nowym sofcie.
... po przeczytaniu kilku ostatnich wpisow tego watku postanowilem sprawdzic w moim
50d wersje oprogramowania i okazuje sie , ze mam 1.0.1
Czy w takim razie byloby wskazane aby zmienic na 1.0.3 ?
Kupilem z miesiac temu , wiec ostatni-1.0.7
AF jak dla mnie pracuje dziwnie z Tamronem. Auto AF nie lapie na pkt , na ktorym wszystko inne by mi lapalo. Pisalem o tym ,nikt problemu nie widzial , mialem ustawiac sam na srodkowy pkt i ok. Ale malpka , na kicie ostrzyl na pkt , ktory logicznie powinien byc zlapany , a 50+tamron lapia gdzies z boku i wydawalo mi sie to dziwne.
Moze mam dziwne schizy z tym , ale ..... no ale cos mi nie daje spokoju.
A oprocz tego sprzet spoko , foty ladne i pasuje. Nie oczekuje wodotryskow , bo na wystawy nie chodze i nie kasuje od nikogo pieniedzy. Ot co , umilacz czasu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A wymienilem , bo cena ladna w tej chwili , za 400D dostalem 900zl wiec wymienilem sobie sprzet.Chodzilo mi glownie o wielkosci i wage -lepiej mi to lezy w rece , czuje ze mam aparat , a nie "zabawke"
Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 27-11-2010 o 15:57 Powód: Automerged Doublepost
w sumie mam taką samą szklarnie co Ty + c 50 f1.8 i już z tego co czytałem wiem że mogę mieć problemy z af na tych szkłach - w sumie przymierzam się do 17-40L . Zamierzam zarabiać na zdjęciach dla tego cykam się kupować narzędzie które nie będzie pewne. Naprawdę nie wiem co robić z 50D. Sprzedałem 40d ale widzę że może się trochę pospieszyłem. ;]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a jak działa Twój AF? masz z nim jakieś problemy?
Ostatnio edytowane przez ekspresowy ; 27-11-2010 o 16:34 Powód: Automerged Doublepost
lubię 40d i nie chcę 50d tym bardziej 60d