Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Dokładnie - nieprzewidywalny w wydawałoby się przewidywalnych sytuacjach. Często wszelkie korekty na lampie są zupełnie ignorowane - mimo, że dodaję mocy - zdjęcie
i tak wychodzi niedoświetlone i trzeba potem ciągnąć RAWa w wywoływarce...
Pewnie najwygodniej byłoby rozstawić dwie lampy na statywach i odpalać radiowo -
ale z takim cyrkiem jeszcze nie próbowałem się bawić![]()
To i ja poproszę was tu o poradę.
Po premierze Canona 7D jestem już niemalże pewien zakupu do tego canon 17-55, 85 f1.8 i sedno dotyczy tele uzupełniającego. Chodzi mi o kupno szkła na plener i sale-głównie akcje przy stole. Z doświadczenia wiem, że wiele osób peszy się na widok aparatu dlatego chcę coś nieco dłuższego. Zastanawiam się głównie nad tokiną 50-135 i tamronem 70-200 myślałem jeszcze nad sigma 70-200 i 50-150 ale odrzuciłem ze względu na ostrość - kiepska na f2.8. Na canona f2.8 zabraknie funduszy. Proszę was o pomoc w ocenie AF bo o ile ostrość nie problem ocenić na podstawie sampli to z AF'em tak łatwo nie jest. Czy tokina oferuje szybszy af?? Z testów wynika, że częściej się myli od tamrona który z kolei jest wolny. Jak wg was nadają się te szkła do zastosowań o jakich pisałem?? Dziś napotkałem na canona 80-200 który ma niby dobry af jest ostry ale te szkła w dobrym stanie to chyba przypadek a nie wiem czy warto pakować ok 2000zł za szkło które ma 10 lat a w serwisie już go nie naprawiają. Założyłem już inny wątek i ludzie polecili 135L ja jednak wolę zooma bo przy stole mogę nie mieć pola do kroku w tył a tym bardziej w przód. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady związane z moim pytankiem
Bardziej pytalem z ciekawosci, ale OK, "poszedlem i potestowalem" dzisiaj ;-)
Nie mam pytan
Przypomina mi sie post:
http://www.canon-board.info/showpost...postcount=2332
Pozdrawiam!
70-200 to chyba najlepszy wybór do takich rzeczy. Jednak jeśli chcesz sprawny AF, to tamron i sigma odpada z wiadomych przyczyn. w światło mniejsze niż 2.8 bym sie nie pchał też, 7D na pewno ISO bedzie miał niezłe, jednak czasami to 2.8 może Ci tyłek uratować, różne są sale weselne.
IMHO zbieraj na C70-200 2.8 nawet bez IS. Może używane?
jaki jest sens ladowac do cropa 70-200 bez is , z 2.8 do tego , przy ogniskowej 200/300 zeby zrobic nie poruszona fote komus przy stole chyba musial by na glowie stanac... no albo wesele pod gola chmurka i super warunki
uzywanie lampy przy takim zestawie tez troche pozbawione sensu
co do af w sigmie z hsm dziala bdb
no comment...
moje odczucia co do Tokiny 50-135/2.8 są takie, że fokus jest niestety bardzo wolny. Wprawdzie nie mam porównania do innych zoom-ów, ale np. w porównaniu do Tamrona 17-50/2.8 (który podobno i tak jest wolny) to tokinka jest żółwiem
Poza tym to całkiem fajny obiektywzdjęcia z niego bardzo mi się podobają i używam go na 80% pleneru. Jakość zdjęć wydaje mi się sporo lepsza niż np. z Tamrona 17-50/2.8.
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
na cropie mu sie zrobi 300 na dluzszym , owszem uzywac nie trzeba , jak znam zycie to bedzie bo wygodniej , po co podejsc
jaki jest sens szukac kolumny/sciany zeby utrzymac 1/60s ? nie no moze ja jakis dziwny jestem ale widzisz sens w takim cudowaniu ? ;] sam podsumowales dobrze , nie jest zle , to po co sobie zycie utrudniac i sie meczyc ze sprzetem ;]
no comment...
a co powiecie na taki zestaw "bez szaleństw"
40D + 50D + 16-35/2.8L + 24-70/2,8L + 85/1,8 + 580EXII
i w zamyśle za jakiś czas dopiero zamiana 40D ->5DII + dokupienie 70-200/2,8 ?
chciałbym trochę kaski jednak przeznaczyć na mini studio (tła przenośne) 3 lampki, 3 statywy, 2 softboxy i parasolkę jakąś.
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.