Strona 235 z 1000 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 341 do 2 350 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    A czy bedziesz walil lampka na wprost czy odbijal swiatlo np w kosciele ?

Obawiam sie ze przy F4 swiatlo odbite np w kosciele z lampy nawet typu 580EXII moze byc za slabe a swiatlo blysniete na wprost bedzie nieladne - ale to nie moj wybor
    Sorry, ale światła sie nie odbija w kościele bo nie ma od czego, sufit jest troche za wysoko.

"jeszcze troche i wszyscy z lustrem wezma sie za slubniaki..."

Od czegoś chyba trzeba zacząć, profesjonaliści nie od zawsze byli profesjonalistami, a skoro ludziom się podoba i jeszcze chcą za to płacić, to czemu mam tego nie robić ?

28 f 1.8 - dzięki, nie pomyślałem o tym.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Widze uparles sie na ta Lke wiec chyba nie przekonam do przemyslenia istoty posiadania jasnego obiektywu ... ponoc szklo rzeczywiscie dobre i warte swojej ceny ale tez ciemne - obys nie zalowal pozniej tego zakupu.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Locter Zobacz posta
    Jednak na ślubach taki sprzęt nie wystarcza, bo tam nie ma czasu na ręczne ustawianie ostrości.
    Dlatego zastanawiam się w jakie obiektywy włożyć taką kwotę, myślałem nad ef 85 f1.8 + 24-105 f4 L. Co o tym myślicie ?
    Poprzeglądaj swoje zdjęcia ślubne, i zobacz jakich ogniskowych najczęściej używasz. Na początek sugerowałbym kupić jakąś jasną stałkę o ogniskowej najczęściej wykorzystywanej. Do tego jakiś jasny zoom (f2.8 ) niekoniecznie Canona, puki co nie ładuj całego budżetu w szkła, jeśli nie jesteś w stanie sam oszacować czego dokładnie potrzebujesz. Jak już dojdziesz do tego czego Ci najbardziej brakuje (bez pytania na forum), co Cię ogranicza, to będzie najlepszy czas na podejmowanie decyzji o zakupie eLek.

Na tym etapie lepiej zainwestować w jakiś backupowy korpus na wypadek awarii 400d podczas ślubu (a coś takiego odbiłoby się echem i spowodowało antyreklamę, pomyśl jak Panna młoda by narzekała 'Nie mam zdjęć z mojego ślubu bo Jan Kowalski, fotograf którego grubo opłaciłam, nawalił').
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 12-05-2009 o 22:20
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak zakładasz lampe do f2.8 to równie dobrze może być i f4, jaka to róznica, gdy masz lampe ? Wg. mnie żadna.
    Sorry, ale światła sie nie odbija w kościele bo nie ma od czego, sufit jest troche za wysoko.
    wiele nauki przed toba
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 12-05-2009 o 22:42

Zablokowany

Domyślnie

Jak zakładasz lampe do f2.8 to równie dobrze może być i f4, jaka to róznica, gdy masz lampe ? Wg. mnie żadna.

to nie lepiej KITa ? równie dobrze i na 5.6 wyrobi

bedzie tanio i szerzej

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Nie mam zamiaru zmieniać aparatu, lubie go, i nie sądze, że 5D markiem II zrobie lepszą fotę niż moim starym 400D.
    Daleka droga przed toba, ale najlepsza nauka to ta na wlasnych bledach.
    Nawet stara 5D (4 lata na karku) to tej pory w wysokich ISO daje lepsze efekty na papierze niz najnowe cropy ( na podstawie testow DxO Labs).
    Po drugie 350/400 te dwa ze wszystkich Canonow maja najmniejsze a co za tym idzie najgorsze wizjery. Oczy ma sie na cale zycie i warto o nie dbac. Po za tym do tych wizjerow jeszcze manuale ???.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

24-105 idealne szklo do slubu ? to chyba mogl napisac ktos , kto nigdy slubu tym szklem nie robil...
    no comment...

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    24-105 idealne szklo do slubu ? to chyba mogl napisac ktos , kto nigdy slubu tym szklem nie robil...
    Do ślubów plenerowych
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Ale ja coraz częściej słyszę o tym 24-105 również od panów pstrykających śluby w sposób... "mało dbały o efekt"

i nawet sobie wyrobiłem teorię na ten temat, bo każdy kto kupił to szkło do cropa na śluby mówi mi że ktoś go namówił
    tajemnic tkwi chyba w kicie 5D i 5D II
    ludzie kupują te zestawy i sprzedają szkła
    tego szkął nigdy nie brakuje na rynku
    a komuś trzeba je pchnąć więc różni spece wmawiają właścicielom cropów
    że tania eLka ze stabilizacją o zajefajnym zakresie
    tylko nie dodają ze zajefajnym na FF

a naiwniacy kupują i idą z tym do kościoła.

to tylko taka moja prywatna teoryjka : )
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie mam zamiaru zmieniać aparatu, lubię go, i nie sądzę, że 5D markiem II zrobię lepszą fotę niż moim starym 400D.
    Anegdota z życia:
    Na komunii spotykam "jedynie słusznego fotografa proboszcza" z nowiutkim 50D. Popatrzył co mam na szyi i mówi: to naprawdę jest taka różnica między tą pełną klatką a normalnym?
    I zamiast jak zwykle i jak wszystkim tłumaczyć co z czego i dlaczego wynika (i co zrozumiałem m.in. dzięki istnieniu CB: ) powiedziałem mu:
    Jak nie widzisz tej różnicy to nie ma żadnej.
    Ostatnio edytowane przez josif ; 13-05-2009 o 11:44 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czyli dajemy sobie z 24-105 spokój, chociaz szkoda, bo podoba mi się to szkło, taki zoom na każdą okazję, i jeszcze ten IS

Dobra to co powiecie na zestaw trzech stałek, to jest 28 1.8, 50 1.4, i 85 1.8 ? Będzie trochę żonglowania, ale myśle, że dam rade.
    Myśle, że tymi stałkami da sie juz zrobić w miare porzadnie slub.
    Ostatnio edytowane przez Locter ; 13-05-2009 o 15:11

Strona 235 z 1000 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335735 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów