Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.
    Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny : widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny : widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę.
    Ale mnie polechtales

A tak serio to poprostu nie lubie czytac po raz ktyorys tego samego zwlaszcza pdostaw typu ISO etc.

Bardziej ineteresuje mnie np budowa nastroju swiatle mzastanym, kreatywne uzycie lampy, lampoa w plenerze , ustawienie blend etc.

Przeszperam net w poszukiwaniu waszych propozycji i cos wyrwie.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Z ciekawostek:
    Książka Susan Sontag - "O Fotografii" będzie znowu wydana

[pewnie większość zainteresowanych już o tym wie, ale co tam....]

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waw72 Zobacz posta
    Z ciekawostek:
    Książka Susan Sontag - "O Fotografii" będzie znowu wydana

[pewnie większość zainteresowanych już o tym wie, ale co tam....]
    Wiem, czytałem o tym - świetna informacja.
    Ceny jakie ta książka osiąga na Allegro to jakiś absurd - grubo powyżej 100 zł. Zastanawiałem się nawet nad zakupem wersji angielskiej - wychodziło jakoś poniżej 10 EURO.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StaszekAlkata Zobacz posta
    Jestem zianteresowany "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" - Joe McNally.

Zdaje mi sie, ze ktos wspominal o tej pozycji tutaj tylko w anglojezycznej wersji, teraz bedzie pl, ktos cos powie na jej temat?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Jestem zianteresowany "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" - Joe McNally.

Zdaje mi sie, ze ktos wspominal o tej pozycji tutaj tylko w anglojezycznej wersji, teraz bedzie pl, ktos cos powie na jej temat?
    Mam wersję angielską - bardzo ciekawa pozycja, McNally jest typem gawędziarza (z ogromnym poczuciem humoru, mam nadzieje że nie zgubionym przy tłumaczeniu), opowiada o konkretnych zdjęciach - historię której dotyczą i konkretnych rozwiązań które zastosował. Czytało mi się bardzo dobrze. Tylko mała uwaga dla ortodoksyjnych, Joe używa systemu Nikona i przykłady pokazuje na nikonowskich lampach - nie znaczy to oczywiście, że trików nie da się zaadaptować do naszego systemu.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

fajnie wydana i ciekawie napisana...taka na luzie...choc sam autor jest straszliwym maniakiem :wink: świecenia...
    taki fragment celem pokazania stylu książki:

" światło jest jak żywe srebro. Magia. Raz jest tutaj, później tam. Po chwili nie ma go już wcale. pełna życia, kolorowa i kontrastowa scena sprawia, że chcesz ją sfotografowac. Sięgasz ręką do torby by wybrac odpowiedni obiektyw, spoglądasz ponownie, i wszystko minęło. Chmury zniknęły, a to co zostało, jest szare, bezbarwne, płaskie, matowe.

Cholera. Może mógłbys to naprawic, używając flesza. Wiesz, tego malego zasilanego bateriami pudełka z odbłysnikiem, znajdującego się w twojej torbie fotograficznej, w kieszonce z napisem >otwierac tylko w razie pożaru<.

Istnieje wiele powodów dla których lampa błyskowa kryje w sobie znacznie więcej tajemnic niż swiatło, które widzimy.
    Jej błysk jest krótki jak mrugnięcie okiem, trudny do kontrolowania, nieprzewidywalny, jednego dnia sprawia ci zawód, tylko po to, by następnego dnia rozczarowac jeszcze bardziej. Eksperymentujesz z nią, przeklinasz każde niewłasciwe jej użycie, zgadujesz, co powinieneś poprawic (nie przeczytałeś przecież instrukcji), wciskasz przyciski, przełączniki, ustawiasz balans bieli, zmieniasz siłę błysku, korygujesz ekspozycję, i jakimś przypadkiem lampa zaczyna działac - światło rozchodzi się po pokoju, odbija od sufitu, trafia w lustro, wraca, oświetla modela i wszystko wyglada wspaniale"

no i oczywiście mowa tam tylko o lampach do nikona!

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Dobra, pomyślałem, że w Mroczka zaopatrzyć się trzeba. Czasy 350 zł za sztuke na szczęście minęły. Przeczytałem cały wątek i mam jednak pytanie. Które wydanie najlepsze? 1987? Późniejsze czy najnowsze z tego roku? Czy treść zmieniła się drastycznie? Na lepsze/gorsze? Podejrzewam, że 87 to jednak w większość forma ciekawostki (ktoś tutaj pisał o błonach itd). A co z najświeższą wersją? Czy jest dobra, bo jest czy jest równie dobra jak starsze? O błędach edytorskich już czytałem i je przeżyje jakoś.
    według mnie najlepsza jest drugie wydanie! najstaranniej wydane, z dobrymi zdjęciami, trzecie to najnowsze odrobine rozczarowuje ale tylko tych którzy czytali wcześniejsze wydania, więc smiało możesz trójke też nabyc!
    Ostatnio edytowane przez rycerz ; 30-10-2009 o 21:48

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów