Strona 67 z 102 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Potwierdzam, ze ksiazki rotovision sa super.
    Co do angielskiego, to mysle, ze to raczej nie bedzie wielka bariera.
    Moj angielski do najlepszych nie nalezy, a jakos daje rade.
    Te ksiazki to :zdjecie, schemat ustawienia sprzetu, lista uzytego sprzetu w studio i opis po angiesku. I tak przy kazdym zdjeciu.

Naprawde warto. Ja swoje kupowalem w amazon.
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Jako, ze czuje glod informacji, a jestem na ukonczeniu czytania jednej ksiazki (Warsztaty fot. - Oświetlenie) to zglaszam sie do was po rade.

Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.

Buszujac po necie znalazlem cos takiego "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson. Nie wiem na ile ta kniga jest dobra merytorycznie. Chcialbym uniknac czytania definicji ISO, przyslony etc po raz dziesiaty jak to mialo miejsce przy obecnie czytanej ksiazce Buchera. Ponadto nie ukrywam, ze Oswietlenie - Warsztaty fot. zawiera sporo wiedzy, a wlasciwie wiekszosc, z ktora juz jestem w mniejszym lub wiekszym stopniu zaznajomiony.

Drugi watek mojego postu tyczy sie jednej z ksiazek Buchera z tej samej serii co powyzej pt "Fotografia dzieci". Jako, ze w zasadzie jestem swiezo upieczonym ojcem to dosc intrygujacy dla mnie temat. Jednak majac doswiadczenie z inna ksiazka z tej serii mam dosc spore obawy, ze znow bede czytal o ISO, migawce etc. Ponadto nie wiem czy fotografia dzieci jest az tak rozleglym tematem by poswiecic temu cala ksiazke, moze sie myle, ale dla mnie jakis grubszy rozdzial tj jakies kilkadziesiat str bylo by w zupelnosci wystarczajace.

Czekam na rady.
    kupilem od jednego uzytkownika z forum dwie ksiazki po angielsku - sa w formacie A4, bogato ilustrowane. jedna o oswietleniu, druga o kompozycji, w zasadzie wszystko w kontekscie portretow. Sa na prawde fajne. Jak sie odezwiesz na priv to moge Ci tytuly podac. jestem w trakcie czytania, jak przeczytam beda pewnie do popchniecia dalej

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzieki. Przejrze to co podales tylko co do ang to hmmm... Z angielskim u mnie nie ma problemu, tzn czytalem juz ksiazki po angielsku kiedys. Tylko tak naprawde mam ostatnio malo czasu i dodatkowo ja kczytam to czesto w takich warunkach, ze o skupienie nie latwo. A jednak jak juz cos jest po angielsku to musze sie skupic na maxa.

Dzieki za info juz sprawdzam.
    Cytat Zamieszczone przez Marcin K Zobacz posta
    Potwierdzam, ze ksiazki rotovision sa super.
    Co do angielskiego, to mysle, ze to raczej nie bedzie wielka bariera.
    Moj angielski do najlepszych nie nalezy, a jakos daje rade.
    Te ksiazki to :zdjecie, schemat ustawienia sprzetu, lista uzytego sprzetu w studio i opis po angiesku. I tak przy kazdym zdjeciu.

Naprawde warto. Ja swoje kupowalem w amazon.
    Dokładnie tak jak piszesz - ja angielski znam słabo - a nie ma problemu - tu w zasadzie nie ma co się skupiać za bardzo na słowie pisanym bo na obrazku wszystko masz pokazane - to książka dla amerykanów przecież - nie może być za trudna
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.
    Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny : widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Daniel Lezano, Bjorn Thomassen, Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Przekartkuj w którejś księgarni tę pozycję, wydaje mi się, że tego szukasz -chyba, że pragniesz "szczegółowszej szczegółowości" zagadnienia. Chociaż z drugiej strony... Teraz będzie trochę wazeliny : widziałem kilka Twoich prac i mam obawy czy nie jesteś jednak na trochę za wysokim poziomie jak na tę książkę.
    Ale mnie polechtales

A tak serio to poprostu nie lubie czytac po raz ktyorys tego samego zwlaszcza pdostaw typu ISO etc.

Bardziej ineteresuje mnie np budowa nastroju swiatle mzastanym, kreatywne uzycie lampy, lampoa w plenerze , ustawienie blend etc.

Przeszperam net w poszukiwaniu waszych propozycji i cos wyrwie.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Z ciekawostek:
    Książka Susan Sontag - "O Fotografii" będzie znowu wydana

[pewnie większość zainteresowanych już o tym wie, ale co tam....]

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waw72 Zobacz posta
    Z ciekawostek:
    Książka Susan Sontag - "O Fotografii" będzie znowu wydana

[pewnie większość zainteresowanych już o tym wie, ale co tam....]
    Wiem, czytałem o tym - świetna informacja.
    Ceny jakie ta książka osiąga na Allegro to jakiś absurd - grubo powyżej 100 zł. Zastanawiałem się nawet nad zakupem wersji angielskiej - wychodziło jakoś poniżej 10 EURO.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

jaka jest najlepsza ksiązka o obróbce zdjęć w photoshopie? Słyszałem, ze Scott Kelby jest świetnym autorem w tej dziedzinie, ale znalazłem kilka jego ksiązek o obróbce i nie wiem, która jest najlepsza.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Każda jest na odrobinę inny temat.

Jeśli zaczynasz od zera to raczej to: http://helion.pl/ksiazki/obrcy4.htm

Strona 67 z 102 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów