Strona 66 z 102 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie o książkach fotograficznych nieobiektywnie...

takie moje nieobiekktywne opisy kilku książek o fotografii które przeczytałem. Może komus sie przyda w wyborze...

Andrzej Mroczek - Książka o fotografowaniu
    wiadomo książka mitologiczna wręcz...
    III wydanie ten mit nadszarpnęło troszke ale książka nadal moim zdaniem świetnie sie broni i nie poległa z upływem czasu...rady ciagle aktualne pisane żywym, życzliwym językiem bez zbędnego udziwniania i silenia się na eksperta...na kazdej półce

Czapliński Czesław - Fotografia portretowa
    dziwna książka...niektórzy nazywają ją marketingiem Czaplińskiego i mają troche racji

Giza Hanna Maria - W obiektywie. Mistrzowie fotografii polskiej świetne wywiady z różnymi fotografami którzy zachęcają do własnych poszukiwań i opowiadają o swoich zdjęciach... ciekawa i co wazne chyba najlepiej wydana ksiażka o fotografii! Znakomity papier i druk...

Bryan Peterson - Ekspozycja bez tajemnic
    niczym instrukcja obsługi fotografii...wyjaśnione od a do z co to czas naswietlania, przysłona i jak sie tym kręci podstawowa i pierwsza książka do poduszki

Bryan Peterson - Czas naświetlania bez tajemnic
    ciąg dalszy

Bryan Peterson - Kreatywna fotografia bez tajemnic
    moim zdaniem najsłabsza pozycja z trylogii

Daniel Lezano, Bjorn Thomassen - Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów zdjęcie - wyjaśnienie problemu - opis jak zrobic - zdjecie - itd. pouczające dla tych którzy chcą zajac się portretowaniem,
    poważna wada tej ksiązki która denerwuje i obniża jej wartośc: kiepski tłumacz masakruje język ojczysty

Rostislav Stach - Fotołowy - jak dobrze fotografować zwierzęta na łonie natury
    książka podstawa dla osób ktore chcą zacząc fotografowac przyrodę!

Terry Hope - Świat zwierząt oczami mistrzów fotografii
    ksiązka wybitna! uczy patrzec na przyrodę, myslec i daje niesamowitego kopa do działania! zdjęcia świetne, a wywiady z autorami zdjec przyrody wzbudzają zachwyt i pozytywną zazdrosc...kupowac i nie żałowac żadnej złotówki!

Chris Bucher - Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne
    dobra pozycja o świetle

Ginny Felch, Allison Tyler Jones - Fotografowanie dzieci. Warsztaty fotograficzne
    bardzo dobra ksiązka niby o fotografowaniu dzieci ale naprawdę o szeroko pojętej fotografii portretowej w plenerze i wnętrzu...

Joe McNally - Uchwycić moment – sekrety zdjęć jednego z najlepszych światowych fotografów śmiesznie uczy że sprzęt to nie wszystko a najważniejsza jest własna ciekawośc, pomysłowośc i odwaga w realizowaniu celów fotograficznych, pierwsza ksiązka o fotografii jaką czytałem i śmiałem się w głos :-D
    niestety dużo o fotografii cyfrowej i wszystko praktycznie z wykorzystaniem świateł błyskowych i studyjnych,

National Geographic "Kontynenty w obiektywie"
    zbiór inspirujących fotografii dla tych którzy lubią dużo autorów i dużo różnych stylów fotografowania w jednym miejscu

Ryszard Kapuściński "z Afryki"
    genialny bardzo trudny do do dostania album ale warto szukac i wydac kazde pieniądze!

Sebastiao Salgado "Africa"
    wybitny i genialny fotograf i takie zdjecia :-D

coś pomogło??

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

A nie lepiej było to zamieścić w wątku gigancie? Informacje przydatne ale jak na poradnik czy faq to trochę za mało.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 17-09-2009 o 01:12

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    [...]poważna wada tej ksiązki która denerwuje i obniża jej wartośc: kiepski tłumacz masakruje język ojczysty
    Może zdążę przed zamknięciem wątku (jest jeszcze możliwość, że ten zostanie doklejony do tego, który wymienił wojkij)... :-D

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów potrafi wskazać książkę, której tłumaczenie z języka obcego nie "masakruje języka ojczystego"? Tzn. np. nie jest notorycznie mylony dopełniacz z biernikiem, tak jak np. w wydawnictwach Helionu?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Informacje przydatne ale jak na poradnik czy faq to trochę za mało.
    Dokładnie. Co prawda miło, że sie tym podzieliłeś, ale większośc Twoich opisów tych książek jest tak zdawkowa jak te zamieszczane w sklepach internetowych, a sugerować mogą tylko tyle, że ich nie czytałeś:-) (oczywiście wiem, że czytałeś, ale mimo wszystko opisałeś za krótko niż tak jak na to zasłgują (tymbardziej w subektywnej ocenie z własnymi obserwacjami, wnioskami itp)):wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

prosze o doklejenie mojego wątku do tego wielkiego tasiemca :-D obiecuje że tam będę pomalutku dodawał szersze opisy powyższych książek. Choc i z tych zdawkowych można wysnuc już jakieś podpowiedzi. :wink: Jakby co piszcie pw.

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Ciekway post w koncu na tym forum

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

dzieki Slider

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Jako, ze czuje glod informacji, a jestem na ukonczeniu czytania jednej ksiazki (Warsztaty fot. - Oświetlenie) to zglaszam sie do was po rade.

Szukam ksiazki stricte o portrecie z duza iloscia praktycznych wskazowek, opisem genezy powstania poszczegolnych kadrow etc. Zaznaczam od razu, ze nie zalezy mi na portrecie studyjnym poki co, ale jestem w stanie zniesc jesli jeden rozdzial bedzie temu poswiecony.

Buszujac po necie znalazlem cos takiego "Fotografia portretowa bez tajemnic" - Bryan Peterson. Nie wiem na ile ta kniga jest dobra merytorycznie. Chcialbym uniknac czytania definicji ISO, przyslony etc po raz dziesiaty jak to mialo miejsce przy obecnie czytanej ksiazce Buchera. Ponadto nie ukrywam, ze Oswietlenie - Warsztaty fot. zawiera sporo wiedzy, a wlasciwie wiekszosc, z ktora juz jestem w mniejszym lub wiekszym stopniu zaznajomiony.

Drugi watek mojego postu tyczy sie jednej z ksiazek Buchera z tej samej serii co powyzej pt "Fotografia dzieci". Jako, ze w zasadzie jestem swiezo upieczonym ojcem to dosc intrygujacy dla mnie temat. Jednak majac doswiadczenie z inna ksiazka z tej serii mam dosc spore obawy, ze znow bede czytal o ISO, migawce etc. Ponadto nie wiem czy fotografia dzieci jest az tak rozleglym tematem by poswiecic temu cala ksiazke, moze sie myle, ale dla mnie jakis grubszy rozdzial tj jakies kilkadziesiat str bylo by w zupelnosci wystarczajace.

Czekam na rady.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

O ile Polecam "ekspozycję bez tajemnic" i "czas naświetlania bez tajemnic" pattersona to pozostałe dwie są jak na tego autora słabe..
    jak chcesz to poszukaj jakiejś w księgarni internetowej książek amerykańskich w tej kwestii (polecam wydawnictwo "rotovision")", np. portrait proffesional (portret - nie tylko twarz ale cała sylwetka), lighting the nude (akt), still effects... (fot. produktów) i jeszcze paru innych - po autorach tych co wymieniłem poszukaj..
    nie zrażaj się tym że są po angielsku - to "przepisy" - zdjęcie z sesji, schematy ustawienia świateł, moc lamp itp. - kawa na ławę - prawie jak w komiksie.. była kiedyś jeszcze seria doskonałych książek będących tłumaczeniem tych angielskich ale niestety teraz ciężko dostępne..

Edit: swoje kupowałem tu: http://humalibra.pl/ - polecam - bezproblemowo wszystko
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 17-09-2009 o 14:14
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Dzieki. Przejrze to co podales tylko co do ang to hmmm... Z angielskim u mnie nie ma problemu, tzn czytalem juz ksiazki po angielsku kiedys. Tylko tak naprawde mam ostatnio malo czasu i dodatkowo ja kczytam to czesto w takich warunkach, ze o skupienie nie latwo. A jednak jak juz cos jest po angielsku to musze sie skupic na maxa.

Dzieki za info juz sprawdzam.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 66 z 102 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów