Z tą ostrością to oceniłbym dopiero na podst. własnych zdjęć - widziałem co robią ze szkieł 50D oraz 5D Mk II - nie nazwałbym tego w żadnym wypadku per-pixel sharpness. Po prostu nie odpowiada mi obraz z upakowanych matryc - FF również. A 18MP w APS-C to zbliżamy się już do kompaktów powoli.
Filmy - jak ktoś potrzebuje to jego sprawa, osobiście jest to dla mnie kompletnie zbędne.
Nie interesują mnie takie trzy szkła - 10-22 nijak nie porównuje się z 14-24. Chociażby z powodu że to 16mm zamiast 14. O innych nie wspominam.
Sony nie kupię - polityka Sony Poland jest chora i nie toleruję jej - po więcej info jak jesteś zainteresowany to zapraszam na priva. Powiem tylko, że to że coś jest w ofercie nie znaczy że można to kupić, a jak zamówisz na specjalne zamówienie to czas oczekiwania jest nieznany - 1 tyd. lub 10 lat - słowa sprzedawcy nie moje. Stracili mnie jako klienta niestety (poza PS3 - nie ma konkurencji).
D300 dla ptaków w ruchu chyba będzie lepsze ze względu na śledzenie 51 punktami? Nie wiem - nie interesują mnie ptaki... 7D niewątpliwie może być ciekawą opcją, pod warunkiem że będzie dobry obrazek z niej wychodził, a co do tego mam już poważne wątpliwości.
50D to była totalna porażka jeśli chodzi o produkt finalny i boję się że po prostu 7D pójdzie jego śladami.
Dzisiaj miałem kolejny dzień w plenerze i patrząc na zdjęcia jestem pod dużym wrażeniem. Nie wspominam nawet o body, koniec z focus-recompose, itp.
Jedna uwaga - jestem gadżeciarzem niewątpliwie, ale nie jestem przywiązany do 'metki' - narzędzie ma spełniać swoje zadanie, samochód ma dostarczać mi radości i niezapomnianych wrażeń (nie ważne czy to MB, BMW, Audi czy Porsche), a aparat ma mierzyć tak jak tego oczekuję, ostrość łapać tam gdzie chcę i produkować pliki z jakością jakiej oczekuje. Canon niestety tego nie robił dla mnie z pewnych względów - każdy ma inne wymagania pod swój styl, a moich niestety nie zaspokoił.
Wracając do a850/900 - matryca fajna, ale Sony jeszcze nie odrobiło zadania domowego co do elektroniki, która jak widać na podstawie D3x może być znacznie lepsza. Na pewno jest to świetny aparat studyjno-statywowy gdzie nie trzeba wychodzić powyżej 400-800 ISO, a mi zależało jednak na większych możliwościach pod tym względem. No i 14-24.Poza tym widać na forach Nikona narzekanie że nie wszystkie szkła dają radę 24MP - podobne historie pamiętam wraz z pojawieniem się 1Ds Mk III. Ponadto czasami muszę domknąć szkło i teraz w końcu moge.
Gdyby 7D był FF to myślę, że ze wzgl. na finanse nie zdecydowałbym się na Nikona ... ale w takiej sytuacji miałem już dosyć marketingu.
PS. Jedna rzecz która mnie zawsze irytowała - Nikon za mniejsze pieniądze (od 5D) oferuje swój najlepszy AF, świetne body i kupę innych rzeczy które Canon rezerwuje dla 1-series.
Tak swoją drogą to dzisiaj spotkałem ok. 10-15 fotografów - jeden Nikon D300, a reszta to wszelkiej maści Sony Alpha - szok ile tego się pojawiło na ulicach.