Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

O ile się orientuję, to Nissin 350T wymaga przerobienia do współpracy z aparatami cyfrowymi. Na Allegro można czasem kupić schemat i części do takiej przeróbki. Nie wiem dokładnie, bo nie mam takiej lampy, ale coś mi się majaczy, że trzeba obniżyc napięcie na stopce i odwrócić polaryzację styków. Practica wcześniejsza niż "B", ma sterowanie mechaniczne lampami błyskowymi, i odpala każdą lampę, nawet spaleniową z lat 60/70.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    O ile się orientuję, to Nissin 350T wymaga przerobienia do współpracy z aparatami cyfrowymi. Na Allegro można czasem kupić schemat i części do takiej przeróbki. Nie wiem dokładnie, bo nie mam takiej lampy, ale coś mi się majaczy, że trzeba obniżyc napięcie na stopce i odwrócić polaryzację styków. Practica wcześniejsza niż "B", ma sterowanie mechaniczne lampami błyskowymi, i odpala każdą lampę, nawet spaleniową z lat 60/70.
    Rozmawiałem z właścicielem tego zdjęcia:
    http://www.flickr.com/photos/berlinski/3600542708/

Powiedział, że ma normalnego, nie przerobionego Nissina 350T, a napięcie nie jest wcale za wysokie do fotoceli (moja przykładowo wg. specyfikacji powinna obsługiwać lampy do 400V). Akurat na Allegro jest taka usługa, ale jest chyba nie opłacalna - 39 zł + koszta wysyłki w obydwie strony (ok. 20 zł). Co o tym sądzicie?
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Licząc wszystkie koszty oczywiście z wysyłką, miałbyś już jakąś lampę.

Początki nałogu

Domyślnie

W takim razie jest coś godnego poleceni za jakieś niewielkie pieniążki (do 200 zł)? Nie przeszkadza mi oczywiście brak automatyki i wiek lampy, byle by dobrze działała
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Najlepsze są wszystkie te które można regulować ręcznie, ale ich cena niestety oscyluje powyżej 300 złotych. Jeśli masz dużo robót gdzie nie ma zasilania i konieczne jest wykorzystanie lamp na baterie lub akku to możesz np. zapolować na jakiegoś sunpaka, tylko ich mankamentem jest brak regulacji mocy, bo do wyboru masz 1/16 lub full. Moc można też regulować filtrami szarymi zakładanymi na lampę, zdaje egzamin w momentrach gdzie nie można odejść z lampą dalej, bo np; ogranicza cię miejsce.
    Ja do kompletu z dwiema 580EX II używam sunpaka 4000AF, oczywiście żeby sobie życie ułatwić dorobiłem do niego gniazdo zasilania z dużego akku i wejście do wyzwalacza radiowego.
    Jeśli zaś większość sytuacji pozwala na wykorzystanmie gniazdka z 230V to nie pakuj się w żadne lampki tylko szukaj lamp studyjnych, bo w cenie do 600zł można kupić dobre lampki i mocy masz pod dostatkiem.

Uprawnienia umieszczania postów