Strona 14 z 175 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Zara zara.
    Jaka moneta ? Masz zwierać główny styk z niewielkim stykiem na bocznej części stopki. Na dolnej części stopki masz 5 styków, który jest główny to chyba wiesz. Na bocznych częściach, w tych wcięciach co wchodzą w sanki stopki są, a przynajmniej powinny być styki, jeden lub dwa i to do tego styki zwierasz główny styk.
    Kolejny test to załóż 430 w trybie M na fotocelę i wyzwalaj ja z lampy wbudowanej, będziesz miał pewność że fotocela działa poprawnie.

Początki nałogu

Domyślnie

Nissin ma tylko dwa styki - jeden główny i boczny. Speedlite 430EX II wyzwala się normalnie z tej fotoceli o czym zresztą już pisałem, jedynym problemem jest to, że potem trzeba ponownie włączyć lampę żeby znowu zadziałała. Wyczytałem, że pomaga błyskanie na drugą kurtynę, właśnie buszuję w instrukcji jak to ustawić.

Podsumowując fotocela niby działa z 430EX II (chociaż lampa łapie zwiechę po jednym błysku), a Nissin 350T w ogóle się nie wyzwala z fotoceli, ani z monet. Jedynie ze starej puszki Praktica B100 Electronic lub na full z guzika.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Zmierz napięcie na stopce ten lampki, bo coś mi się wydaje że tam jest zbyt duże napięcie i wariuje wszystko. Nie znam Praktiki ale domniemam że tam był styk mechaniczny do wyzwolenia lampy ze względu na wysokie napięcie.
    Najprawdopodobniej będzie trzeba przerobić lampę.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

O ile się orientuję, to Nissin 350T wymaga przerobienia do współpracy z aparatami cyfrowymi. Na Allegro można czasem kupić schemat i części do takiej przeróbki. Nie wiem dokładnie, bo nie mam takiej lampy, ale coś mi się majaczy, że trzeba obniżyc napięcie na stopce i odwrócić polaryzację styków. Practica wcześniejsza niż "B", ma sterowanie mechaniczne lampami błyskowymi, i odpala każdą lampę, nawet spaleniową z lat 60/70.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał Awatar smelbo
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy produkują jeszcze Phottix Strato? Na stronie ebay'a nie ma czegoś takiego Chciałbym mieć za jednym zamachem wyzwalacz lampy i pilota do aparatu. Może jest coś takiego pod inną nazwą?
    C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smelbo Zobacz posta
    Czy produkują jeszcze Phottix Strato? Na stronie ebay'a nie ma czegoś takiego Chciałbym mieć za jednym zamachem wyzwalacz lampy i pilota do aparatu. Może jest coś takiego pod inną nazwą?
    Ja polecam osobny wyzwalacza radiowy, może nawet nie koniecznie radiowy, ponieważ jak będziesz radiowo wyzwalał puszkę to zapomnij i wyzwalaniu radiowo lamp. Nadajnik pilota będzie kłócił się z nadajnikiem lamp i może się okazać, iż na 10 strzałów tylko 2 masz z błyskami.
    Generalnie proponuję kupić jakiś nadajnik i 2 odbiorniki w komplecie do samych lamp.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    O ile się orientuję, to Nissin 350T wymaga przerobienia do współpracy z aparatami cyfrowymi. Na Allegro można czasem kupić schemat i części do takiej przeróbki. Nie wiem dokładnie, bo nie mam takiej lampy, ale coś mi się majaczy, że trzeba obniżyc napięcie na stopce i odwrócić polaryzację styków. Practica wcześniejsza niż "B", ma sterowanie mechaniczne lampami błyskowymi, i odpala każdą lampę, nawet spaleniową z lat 60/70.
    Rozmawiałem z właścicielem tego zdjęcia:
    http://www.flickr.com/photos/berlinski/3600542708/

Powiedział, że ma normalnego, nie przerobionego Nissina 350T, a napięcie nie jest wcale za wysokie do fotoceli (moja przykładowo wg. specyfikacji powinna obsługiwać lampy do 400V). Akurat na Allegro jest taka usługa, ale jest chyba nie opłacalna - 39 zł + koszta wysyłki w obydwie strony (ok. 20 zł). Co o tym sądzicie?

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Licząc wszystkie koszty oczywiście z wysyłką, miałbyś już jakąś lampę.

Początki nałogu

Domyślnie

W takim razie jest coś godnego poleceni za jakieś niewielkie pieniążki (do 200 zł)? Nie przeszkadza mi oczywiście brak automatyki i wiek lampy, byle by dobrze działała

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Najlepsze są wszystkie te które można regulować ręcznie, ale ich cena niestety oscyluje powyżej 300 złotych. Jeśli masz dużo robót gdzie nie ma zasilania i konieczne jest wykorzystanie lamp na baterie lub akku to możesz np. zapolować na jakiegoś sunpaka, tylko ich mankamentem jest brak regulacji mocy, bo do wyboru masz 1/16 lub full. Moc można też regulować filtrami szarymi zakładanymi na lampę, zdaje egzamin w momentrach gdzie nie można odejść z lampą dalej, bo np; ogranicza cię miejsce.
    Ja do kompletu z dwiema 580EX II używam sunpaka 4000AF, oczywiście żeby sobie życie ułatwić dorobiłem do niego gniazdo zasilania z dużego akku i wejście do wyzwalacza radiowego.
    Jeśli zaś większość sytuacji pozwala na wykorzystanmie gniazdka z 230V to nie pakuj się w żadne lampki tylko szukaj lamp studyjnych, bo w cenie do 600zł można kupić dobre lampki i mocy masz pod dostatkiem.

Strona 14 z 175 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów