Łoj, to tera "ambasadory" dostaną rozwolnienia z radości![]()
Łoj, to tera "ambasadory" dostaną rozwolnienia z radości![]()
Na pro to na razie kiepsko u nich z optyką - muszą jeszcze trochę szkieł Minolty odświeżyć. A co do bliźniaczości - w innych segmentach te różnice są jednak bardziej widoczne a tutaj masz dwie prawie identyczne puszki.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Alfons 850 może sobie mieć pełną czy niepełną klatkę... jakie to ma znaczenie? Przecież ta matryca w Alfonsie 900 to jest generator szumów i choćby dodawali to darmo do pudełka Corn Flakes to nikt poważnie traktujący swoje hobby nie będzie robił zdjęć takim Alfonsem.
Jedyne czego w tej chwili można im zazdrościć to optyki Zeissa z AF... jak się za parę lat obstawią wypasionymi Cajsami stałoogniskowymi i zrobią matrycę która szumi i obrazuje na poziomie 5D i zawołają za ten aparat 50% ceny Piątki to Canon może zacząć się bać.
Bo konkurencja nie śpi... póki co Alfons nie jest jednak konkurencją dla Wielkiej Dwójki, szczególnie w FF. Z czym do ludzi? Z szumem?![]()
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Oj nie byłbym taki pewien czy target A850 tak bardzo analizuje szczegółowo szumy. Kilka "testuff" w opiniotwórczych pismach komputerowych, w których jawnie wyjdzie, że hassel przy tej alfie to dramat, a Canon i spółka to śmiech na sali i ludziska na świecie będą kupować.
Naprawdę spotykam mnóstwo ludzi, którzy nie czytają for internetowych i ich wiedza na temat jest skrajnie odmienna od tego co byśmy tu sobie mogli wyobrazić.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A zgadzam się... marketing czyni cuda. Po to jednak jest internet by z marketingowego bełkotu wyłowić opinie obiektywne i niezależne, w myśl zasady, określonej dosadnie przez C.K. Norwida w cytacie: "Zbrzydło/.../ uważać bydło za niebydło".
Pozdrówki!
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Ups... przepraszam.
Za naiwność!![]()
To jak to jest, że Sony może wyprodukować super matrycę dla nikona, a w swoje puszki wkłada takie szumidła?
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
Z tym A850 to świetny ruch, oby jak najwięcej takich nowości - de facto obniżających ceny nowych przyszłych puszek FF...
Co do tych Zeissów , jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale chyba nie wszystkie to konstrukcje Zeissa, np nowy soniak 85/1,4 to identyczna konstrukcja co starej poczciwej Minolty 85/1,4...
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams