Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: Zakup 5D mkII -proszę o pomoc praktyczną

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

z 5d2 jpgi wychodzą nie najgorsze ale to i tak bez sensu robić jpgi.. a co do meritum to tak:

masz tu: http://www.starz.pl/forum_cb/5dmk2/ moje pierwsze pstryki z 5d2 - są exify - głównie wysokie iso przy jednej żarówce energooszczędnej (te z początkową numeracją - jpgi prosto z puszki).. dodatkowo wrzuciłem 4 RAWy w wysokiej rozdzielczości i jpgi z nich wywoływane w Capture One 4..trochę tego jest - bo każdy RAW waży po 25mb więc jak wrzucisz je w jakiś program to będziesz widział co i jak.. RAWy ze ślubu więc zobaczysz jak to wygląda w boju w sensie rozpiętości tonalnej itp.
    i prośba:
    jak ktoś nie musi od razu sciągać to niech się wstrzyma trochę bo łącze mi zabijecie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna Awatar nadzorca2
    Miasto
    Kutno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Opowiadasz bzdury jakich mało. Skoro jeszcze podkreśliłeś, że jest to dla ciebie poważna rada, to znaczy, że kompletnie nie zrozumiałeś o czym pisze nadzorca2. Właściwie mógłbym zastosować twoje podejście i w tym momencie zakończyć w twoim stylu: skoro nie rozumiesz co ktoś napisał - nie odzywaj się na forum - forum nie jest dla ciebie.

Sprowadziłeś zalety lustrzanki jedynie do obróbki zdjęć - zapewniam cię, że kompletnie nie masz racji. Lustrzanka daje możliwości doboru choćby specjalistycznych obiektywów, współpracy z różnymi akcesoriami, lampami, umożliwia wpływanie na wiele parametrów pracy aparatu i wierz mi, że wiele zastosowań takiej lustrzanki nie wymaga obróbki zdjęć, ba nawet czasem obróbka przeszkadza - pohamuj się więc z tego typu bzdurnymi wypowiedziami, które tylko i wyłącznie rozpalają niepotrzebne emocje.

Co do meritum - zdjęcia prosto z puszki posiadają również pewne parametry, jakie domyślnie w puszce są ustawione: picture style, usuwanie winietowania, poziom odszumiania, auto lighting optimizer i pewnie jeszcze kilka innych o któych pewnie zapomniałem. Warto by było sprecyzować o jaki jpg z puszki chodzi?
    Tak przyznaję mało precyzyjnie określiłem to co potrzebuję od JPG-a w celu subiektywnej oceny zdjęć z 5DmkII. Załóżmy, że mamy ustawienia standardowe jakie Canon posiada (nie wiem jakie bo go nie mam jeszcze), profil np. portret, wyostrzenie na 50% tego co daje oraz bez odszumiania.
    Tak w ogóle podrzućcie mi nawet dwa RAW-y jeden w profilu portret a drugi krajobraz to mi wystarczy i możemy zakończyć temat, żeby nie "rozniecać ognia"...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    z 5d2 jpgi wychodzą nie najgorsze ale to i tak bez sensu robić jpgi.. a co do meritum to tak:

masz tu: http://www.starz.pl/forum_cb/5dmk2/ moje pierwsze pstryki z 5d2 - są exify - głównie wysokie iso przy jednej żarówce energooszczędnej (te z początkową numeracją - jpgi prosto z puszki).. dodatkowo wrzuciłem 4 RAWy w wysokiej rozdzielczości i jpgi z nich wywoływane w Capture One 4..trochę tego jest - bo każdy RAW waży po 25mb więc jak wrzucisz je w jakiś program to będziesz widział co i jak.. RAWy ze ślubu więc zobaczysz jak to wygląda w boju w sensie rozpiętości tonalnej itp.
    i prośba:
    jak ktoś nie musi od razu sciągać to niech się wstrzyma trochę bo łącze mi zabijecie
    Dziękuję...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze raz dziękuję Artus, właśnie o to mi chodziło. Np. para w cieniu przy kwiatach różowych, nie widzę tu dominanty niebieskiego koloru na liściach co w Nikonie D700 występuje. Chcąc na szybko zlikwidować tą dominantę muszę podwyższać temperaturę barwową co powoduje zbytnie ocieplenie twarzy. Jeżeli chodzi o zdjęcie pary w świetle słonecznym na balkonie, też lepiej wychodzi niż w Nikonie D700, gdzie liście w głębi oświetlone przez słońce w D700 wychodzą żółte. Jeżeli chodzi o zdjęcia psa to też są raczej naturalne bo to oświetlenie jest żółte.
    Widzicie chciałem właśnie takiego potwierdzenia błędów balansu bieli jakie występują w Nikonie D700 a w Canonie prawie ich nie ma a przynajmniej nie tak monstrualne.
    Właśnie dzięki temu teraz podjąłem decyzję wystawienia na sprzedaż D700 z przebiegiem 3000 zdjęć na gwarancji za 6900zł wraz Nikkorem 24-70/2.8 za 4800zł, Sigmę 150/2.8 macro na gwarancji za 2200zł oraz SB800.
    Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 20-08-2009 o 22:42 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

Nadzorco - a gdyby tak zamiast po chamsku manewrować tintami i dominantami, pomóc sobie suwaczkami saturacji kolorów?

Ja nie wiem - RAW jest na tyle wdzięcznym formatem, że z każdej puchy można wyciągnąć cuda. Jak już Nikon D700 nie spełnia Twoich oczekiwań to może...

... przestań trzaskać te amatorskie JPGi i zacznij manewrować suwakami w ACR... jest o wiele szybciej i łatwiej niż w zwykłym PSowym obrabianiu JPG...

Żesz ty Karol - kolejny PRO, któremu kolorki nie takie, a RAWa tknąć nie raczy...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie Zobacz posta
    Nadzorco - a gdyby tak zamiast po chamsku manewrować tintami i dominantami, pomóc sobie suwaczkami saturacji kolorów?
    tylko jak to robisz dla całej fotki to ma wpływ na inne miejsca na zdjęciu.. trzeba by to robić lokalnie a nie zawsze jest tyle czasu na bawienie się w maski itp. W nikonie da się to osiągnąć ale większym nakładem pracy niż w canonie.. a w zasadzie bez kombinacji.. zapytaj kol. Autografa - on też zamienił nikona na canona i nie narzeka - a zamienił d300 na starą piątkę i jest bardzo zadowolony..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja niestety muszę się skłonić do zdania osób, które cenią sobie dobre jpg-i. Bardzo długo robiłem same raw-y. Życie jednak (w szczególności brak czasu) zmusiło mnie do tego, że teraz praktycznie zawsze robię Raw + jpg. Gdy będę kupował kolejną puszkę to będzie dla mnie rzeczą bardzo ważną jakie produkuje jpgi. Także dylematy kolegi założyciela wątku są mi bardzo bliskie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja niestety muszę się skłonić do zdania osób, które cenią sobie dobre jpg-i. Bardzo długo robiłem same raw-y. Życie jednak (w szczególności brak czasu) zmusiło mnie do tego, że teraz praktycznie zawsze robię Raw + jpg. Gdy będę kupował kolejną puszkę to będzie dla mnie rzeczą bardzo ważną jakie produkuje jpgi. Także dylematy kolegi założyciela wątku są mi bardzo bliskie.
    Tzn. nie obrabiasz w ogóle jpgów z puszki, czy nie obrabiasz rawów?
    Nie wiem - może ja jestem dziwny, ale u mnie do obróbki lecą nawet jpgi z puszki...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Zablokowany

Domyślnie

nie wiem jak inne sprzęty w stylu nikona -ale ja na mojej Piątce robię tylko w Jpgi-po pierwsze mało miejsca,po drugie-jak daję foty modelce-to RaWy z tej puchy by ją udupiły (brak CS4 ) -moja obróbra sprowadza się do dodania winety ,ewentualnie wygładzenia i retuszów-efekty inne już ustawiam w body.
    Narbardziej dziwią mnie wypowiedzi tych forumowiczów którzy głośno krzyczą-TYLKO RAWY -szkoda że nie moga się pochwalić jakimiś naprawdę powalającymi fotami

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

A ja dziwie się ludziom robiącym tylko jpg. Wydają na sprzęt 20 000 i oszczędzają 400 na karcie . Ja preferuje RAW+JPG wtedy mam wszystko.

Domyślnie

Ja też na początku nie mogłem sie nagiąć do RAWa, ale jak pare razy potrzebowałem maksymalnej czułości przy dziwacznym oświetleniu, zrobiłem rawa a potem zobaczyłem ile jeszcze mam możliwości korygowania zdjęcia z Lightroomie to jpg-ów juz nie ruszam
    arturs->patrząc na zdjęcie pieska (jedko z pierwszych) chciałbym mieć tak wyglądające iso 3200 w moim 20d
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Tzn. nie obrabiasz w ogóle jpgów z puszki, czy nie obrabiasz rawów?
    Nie wiem - może ja jestem dziwny, ale u mnie do obróbki lecą nawet jpgi z puszki...
    Sal ja, mimo tego ze robie zdjecia tylko w RAW, potrafie sobie wyobrazic, ze ktos potrzebuje lustrzanke, produkujaca dobre zdjecia w JPG. Fotoreporterzy nie maja czasu na dopieszczanie produktu swojej pracy w edytorach RAW. Musza wyslac do redakcji, najszybciej jak sie da, gotowe JPG. Sadzisz, ze dobrym rozwiazaniem dla fotoreportera jest kompakt? Inna sprawa, czy w takim wypadku nie lepiej uzywac 1DMkII zamiast 5DMkII ale to juz co kto woli. W kazdym razie ja widze wiele zastosowan lustrzanki jako urzadzenia produkujacego gotowe JPG, a nie RAW. Owszem ja tez widze, ze ludzie kupuja lustra, bo jest taka moda. Pytanie czy ich potrzebuja? Nie wiem ale chyba nie zamierzamy tego rozstrzygac na tym forum, prawda? Poza tym fakt, ze coraz wiecej ludzi kupuje lustra to zupelnie normalna sprawa, nie ma sie czemu dziwic, a juz tym bardziej denerwowac. Nalezy sie cieszyc, ze narod coraz bogatszy i lustrzanka cyfrowa nie jest juz zadnym luksusem tylko dobrem powszechnym. Potrafie zrozumiec intencje, ktore kierowaly Toba radzac komus aby kupil sobie kompakt ale sadze, ze niepotrzebnie w to wmieszales swoje negatywne nastawienie do sprawy kupowania przez gawiedz lustrzanek cyfrowych. Ja zakladam, ze nadzorca2 wie czemu chce lustrzanke i ze jej potrzebuje. Jesli tak nie jest to nie jest to miejsce do rozstrzygania tego.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów