Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: Zakup 5D mkII -proszę o pomoc praktyczną

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IGI Zobacz posta
    Hehe canon-board.info - jedyne forum na którym ranga forumowy mądrala idealnie oddaje zachowanie 70% użytkowników. Co jeden to mądrzejszy, a przy tym swoją "mądrość" stara się przekazać w sposób jak najbardziej obrażający adwersarza. Nie wiem czy to specyfika tego konkretnego forum, czy po prostu ludzie zajmujący się fotografią starają się udowodnić innym że to oni są najlepsi, najmądrzejsi, najfajniejsi. Przesiadywałem już na kilkunasty forach, aktywnie uczestniczę w pięciu, ale tylko na tym spotkałem się z takim prowadzeniem dyskusji./.../
    Niestety, ale wiele się nie mylisz.
    Pocieszę Cię, że mimo wszystko to jest najlepsze obok Nikonowskiego polskie forum foto, na innych jest dużo gorzej. Poziom już poniżej dna po prostu. Canon Board trzyma się w tym towarzystwie ewidentnie na szczycie.
    Tutaj możesz spotkać wiele osób, które (mimo wygłaszania czasem kontrowersyjnych opinii) doskonale wiedzą o czym mówią (w przeciwieństwie do ignorantów "znających" dany sprzęt z testów w internecie) i potrafią poprzeć swoje tezy logicznymi argumentami i samplami.
    A że czasem kogoś nerwy poniosą... cóż...
    Spotkasz tu wielu ludzi którzy niczego nie muszą nikomu udowadniać - wystarczy obejrzeć ich zdjęcia. I takich warto słuchać i z takimi warto pogadać, nawet jeśli się z nimi nie zgadzasz.
    Co do meritum sprawy - jasne że RAW po obróbce daje lepsze zdjęcia niż jotpegi prosto z puszki. To nie podlega dyskusji. Nie jest to już wyłączny ficzer lustrzanek, bo są i kompakty robiące w RAW.
    Jestem jednak sobie w stanie wyobrazić użytkownika, któremu po prostu się nie chce grzebać w RAW. Są w internecie bardzo znani autorzy którzy otwarcie deklarują, że nie używają RAW. I kto im co zrobi?
    Co do jakości kolorów na jotpegach z puszki 5DMkII to w słońcu żadnego zażółcenia nie obserwowałem. Kolorki chyba ładniejsze i atrakcyjniejsze od Nikonowskich z tym żółtym zafarbem, który mnie osobiście bardzo drażni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    /../
    Narbardziej dziwią mnie wypowiedzi tych forumowiczów którzy głośno krzyczą-TYLKO RAWY -szkoda że nie moga się pochwalić jakimiś naprawdę powalającymi fotami
    Taaaaaaaaak... no właśnie, pogadać sobie można a gdzie konkrety???
    Cały czas o tym mówię. Bo słysząc nieraz jakąś bardzo autorytatywną opinię to chciałbym wiedzieć z kim rozmawiam... Wielu forumowiczów linkuje swe galerie i wrzuca jakieś foty na forum. Z tymi warto rozmawiać.
    Ale wielu tylko gada... kto to jest? Ukryty geniusz? Człowiek chorobliwie nieśmiały? Czy może umie TYLKO gadać?
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 21-08-2009 o 10:13 Powód: Automerged Doublepost
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Witam...

Wiem o tym, że w sieci jest dużo galerii ale tam są już zdjęcia obrobione a ja chcę dziewicze prosto z puszki.
    Z góry dziękuję za pomoc a oto mój adres: nadzorca2@tlen.pl
    Ściągnij sobie rawa i wywołaj w DPP z presetami (np. standard) to będziesz miał to samo co z puszki.
    Jeszcze jedno - nie interesuje nas raczej za ile sprzedajesz sprzęt nikona

Dopiero zaczyna Awatar nadzorca2
    Miasto
    Kutno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie Zobacz posta
    Nadzorco - a gdyby tak zamiast po chamsku manewrować tintami i dominantami, pomóc sobie suwaczkami saturacji kolorów?

Ja nie wiem - RAW jest na tyle wdzięcznym formatem, że z każdej puchy można wyciągnąć cuda. Jak już Nikon D700 nie spełnia Twoich oczekiwań to może...

... przestań trzaskać te amatorskie JPGi i zacznij manewrować suwakami w ACR... jest o wiele szybciej i łatwiej niż w zwykłym PSowym obrabianiu JPG...

Żesz ty Karol - kolejny PRO, któremu kolorki nie takie, a RAWa tknąć nie raczy...
    Chyba mnie kolego nie zrozumiałeś...

To, że w D700 występuje w pewnych warunkach oświetleniowych dominanta żółtego i niebieskiego to nie zależy od "suwaczków", podczas nagrywanej rozmowy z doradcą Nikona na infolinii na samym początku oznajmił on, że używa starej 5D Canona i potwierdził występowanie dominanty w/w kolorów na zdjęciach z D700. Jest to ponoć problem oprogramowania a nie matrycy, która nota bene jest ponoć lepsza od 5DmkII nie biorąc pod uwagę wielkości.
    Jeżeli już piszesz o tych nieszczęsnych "suwaczkach" to wiem o tym dobrze, że mogę wyciągnąć z D700 cuda a zwłaszcza przy pomocy jedynie programu Color Efex Pro 3.0 za pomocą którego mozna usunąć bezboleśnie błędy oprogramowania D700.
    Pamiętaj, że obecne RAW-y są już skażone pewnymi zmianami wynikającymi z oprogramowania. Firmy do tego się nie przyznają ale tak jest...

Wczytaj się kolego dokładnie w wątek, a później zajmuj stanowisko...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    To, że w D700 występuje w pewnych warunkach oświetleniowych dominanta żółtego i niebieskiego to nie zależy od "suwaczków", podczas nagrywanej rozmowy z doradcą Nikona na infolinii na samym początku oznajmił on, że używa starej 5D Canona i potwierdził występowanie dominanty w/w kolorów na zdjęciach z D700.
    Czad. Może wrzucisz gdzieś do sieci tą rozmowę

Miasto
    Kutno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Czad. Może wrzucisz gdzieś do sieci tą rozmowę
    Dziękuję koledzy za dalszą dyskusję...temat uważam za zamknięty.
    Otrzymałem pliki z 5DmkII od kolegi Artursa za co dziękuje.
    Pomogło mi to w ocenie systemów i podjęciu ostatecznej decyzji.
    Pozdrawiam
    Artur

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

No to tylko pogratulować wyboru i życzyć bezbolesnego kupna 5dii.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Co do meritum sprawy - jasne że RAW po obróbce daje lepsze zdjęcia niż jotpegi prosto z puszki. To nie podlega dyskusji. Nie jest to już wyłączny ficzer lustrzanek, bo są i kompakty robiące w RAW.
    Jestem jednak sobie w stanie wyobrazić użytkownika, któremu po prostu się nie chce grzebać w RAW. Są w internecie bardzo znani autorzy którzy otwarcie deklarują, że nie używają RAW. I kto im co zrobi?
    Tylko że ja nigdzie nie pisałem o kwestii używania jpgów z puszki, tylko o braku _jakiejkolwiek_ obróbki zdjęć.
    To zupełnie co innego, a autor sugerował że chce jpgi z puszki, bo nie zamierza obrabiać zdjęć...
    Stąd moja sugestia odnośnie kompaktu, bo jak wiadomo zdjęcia z kompaktów (w tej grupie znajdują się też aparaty dające bardzo dobry obrazek) są z reguły mocno podrasowane.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Kutno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    No to tylko pogratulować wyboru i życzyć bezbolesnego kupna 5dii.
    Dziękuję za gratulacje...
    Te same problemy miał mój kolega z Golubia Dobrzynia "Timi" na nikon forum, który właśnie sprzedał ten sam zestaw. Ona nawet potwierdził blokowanie się AF-a w D700 po wykonaniu ponad 400 zdjęć bez wyłączania aparatu...ale to już jest temat na inny watek.
    Pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Problem polega na tym, że te zdjęcia "prosto z puszki" też są obrabiane. Tyle tylko że przez soft aparatu. Dodatkowo dochodzi kwestia ustawień w body które to mogą być bardzo różne. No chyba że umówimy się, że porównujemy np. jpegi z ustawieniem standard itp.

Zablokowany

Domyślnie

A największy problem przy Piątce jest taki że RAWy nie ściągają się przez kabel-a jak wyciąga się kartę to się robi burdel z numeracją folderów-tak mi sie wydaje

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów