Niestety, ale wiele się nie mylisz.
Pocieszę Cię, że mimo wszystko to jest najlepsze obok Nikonowskiego polskie forum foto, na innych jest dużo gorzej. Poziom już poniżej dna po prostu. Canon Board trzyma się w tym towarzystwie ewidentnie na szczycie.
Tutaj możesz spotkać wiele osób, które (mimo wygłaszania czasem kontrowersyjnych opinii) doskonale wiedzą o czym mówią (w przeciwieństwie do ignorantów "znających" dany sprzęt z testów w internecie) i potrafią poprzeć swoje tezy logicznymi argumentami i samplami.
A że czasem kogoś nerwy poniosą... cóż...
Spotkasz tu wielu ludzi którzy niczego nie muszą nikomu udowadniać - wystarczy obejrzeć ich zdjęcia. I takich warto słuchać i z takimi warto pogadać, nawet jeśli się z nimi nie zgadzasz.
Co do meritum sprawy - jasne że RAW po obróbce daje lepsze zdjęcia niż jotpegi prosto z puszki. To nie podlega dyskusji. Nie jest to już wyłączny ficzer lustrzanek, bo są i kompakty robiące w RAW.
Jestem jednak sobie w stanie wyobrazić użytkownika, któremu po prostu się nie chce grzebać w RAW. Są w internecie bardzo znani autorzy którzy otwarcie deklarują, że nie używają RAW. I kto im co zrobi?
Co do jakości kolorów na jotpegach z puszki 5DMkII to w słońcu żadnego zażółcenia nie obserwowałem. Kolorki chyba ładniejsze i atrakcyjniejsze od Nikonowskich z tym żółtym zafarbem, który mnie osobiście bardzo drażni.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Taaaaaaaaak... no właśnie, pogadać sobie można a gdzie konkrety???
Cały czas o tym mówię. Bo słysząc nieraz jakąś bardzo autorytatywną opinię to chciałbym wiedzieć z kim rozmawiam... Wielu forumowiczów linkuje swe galerie i wrzuca jakieś foty na forum. Z tymi warto rozmawiać.
Ale wielu tylko gada... kto to jest? Ukryty geniusz? Człowiek chorobliwie nieśmiały? Czy może umie TYLKO gadać?![]()