Sal ja, mimo tego ze robie zdjecia tylko w RAW, potrafie sobie wyobrazic, ze ktos potrzebuje lustrzanke, produkujaca dobre zdjecia w JPG. Fotoreporterzy nie maja czasu na dopieszczanie produktu swojej pracy w edytorach RAW. Musza wyslac do redakcji, najszybciej jak sie da, gotowe JPG. Sadzisz, ze dobrym rozwiazaniem dla fotoreportera jest kompakt? Inna sprawa, czy w takim wypadku nie lepiej uzywac 1DMkII zamiast 5DMkII ale to juz co kto woli. W kazdym razie ja widze wiele zastosowan lustrzanki jako urzadzenia produkujacego gotowe JPG, a nie RAW. Owszem ja tez widze, ze ludzie kupuja lustra, bo jest taka moda. Pytanie czy ich potrzebuja? Nie wiem ale chyba nie zamierzamy tego rozstrzygac na tym forum, prawda? Poza tym fakt, ze coraz wiecej ludzi kupuje lustra to zupelnie normalna sprawa, nie ma sie czemu dziwic, a juz tym bardziej denerwowac. Nalezy sie cieszyc, ze narod coraz bogatszy i lustrzanka cyfrowa nie jest juz zadnym luksusem tylko dobrem powszechnym. Potrafie zrozumiec intencje, ktore kierowaly Toba radzac komus aby kupil sobie kompakt ale sadze, ze niepotrzebnie w to wmieszales swoje negatywne nastawienie do sprawy kupowania przez gawiedz lustrzanek cyfrowych. Ja zakladam, ze nadzorca2 wie czemu chce lustrzanke i ze jej potrzebuje. Jesli tak nie jest to nie jest to miejsce do rozstrzygania tego.
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?