Nic takiego nie twierdziłem. Próbuję Tobie uzmysłowić, że ustawień jotpega w puszce jest sporo i co z tego że ktoś Tobie pokaże takie zdjęcie "prosto z puszki" skoro nie wiesz jak miał poustawiane w menu jego właściwości. Rozumiem że nie chcesz bawić się w RAWy ale dla poglądu możesz sobie jednego rawa wywołać w DPP z ustawieniami jakimi chcesz (np. standard) i będziesz wiedział jak wygląda jotpeg "prosto z puszki". Teoretycznie bowiem soft w aparacie robi to samo co DPP.
Ten nef który mi podesłałeś z d700 jest masakryczny. wybrałeś najgorszy ?. Czy wszystkie są takie?.
Faktem jest, ze nie jest najładniejszy ale wysłałem Tobie dwa. W takich kolorach jest 60% NEF-ów oczywiscie w warunkach robienia zdjęć slubnych są lepiej wykadrowane ale taki właśnie problem występuje z kolorami w Nikonach z nowymi matrycami CMOS czego nie było z matrycami CCD jedynie poza dużymi szumami
Sa też dobre i bardzo dobre ale wszystkie wymagają obróbki. W zeszłym miesiącu po powrocie z Dźwirzyny 250 zdjęć obrabiałem 8 godzin...byłem załamany balansem bieli.
Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 21-08-2009 o 20:56
W ACR masz możliwoś stworzyć własny profil matrycy. Inną tonacje dla świateł inną dla cieni itd. Nazywa się to ,, Optymalizacja modułu Camera Raw pod kątem posiadanego aparatu,, a opisane dokładnie w książce ,,Fotografia Cyfrowa,, autor Scott Kelby. Być może to zniwelowało by choć po części twoje problemy z WB. Wywoływanie rawów nie jest takie straszne :wink:
Jeszcze IGI jeden argument na to dlaczego ludzie tacy jak ja używają lustrzanki a nie zaawansowanego kompaktu...po prostu mam już 47 lat i prawie od 20 lat pracuję na lustrzankach Nikona wcześniej na analogowych, gdzie barwa zdjęcia zależała głównie od filmu jakiego się używało.
Praca lustrzanką obecnie to nie tylko możliwość obrabiania RAW-ów ale głównie komfort w doborze obiektywów, podgląd głębi ostrości itd. To był m.in. zamysł stworzenia lustrzanki a nie dla Ciebie żebyś mógł obrabiać w obecnych czasach przy innej technologii RAW-y. Lustrzanka powstała duuużo wcześniej niż zaczęła się fotografia cyfrowa.
I chyba to nadaje się do sieci jako podsumowanie tematu jak to jeden z naszych kolegów sugerował moją wcześniejszą wypowiedź.:-D
Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 22-08-2009 o 10:40
Jest taki wątek :
http://canon-board.info/showthread.php?t=46725
Nie jestem zawodowcem :-), ale poznasz tam moje zdanie. Zauważ, że moje pytania pozostały bez odpowiedzi :-) ; nie dał im rady niejeden "forumowy mądrala".
Osobiście nie znoszę Canona, ale go mam ;-). Używam F80 na film i to jest to ! Dla kogoś z Twoim doświadczeniem filozofia czterech przycisków i brak potwierdzeń ustawień w wizjerze może być nie do zniesienia. Jeśli masz oczy i oddajesz Klientowi swoją pracę na papierze, wybór (póki co) jest jeden i będziesz wiedział co trzeba kupić. Co do S5Pro, to jest to zdumiewający aparat, bo niezależnie co by się nie działo, biała suknia panny młodej pozostaje biała, bez niebieskości (sic !). Jeśli mały budżet, najlepiej zostać przy S5. Pozdrawiam.
Zapomnij o ustawieniach Standard - są bezużyteczne, kontrast nie do przyjęcia. "Neutral" i resztę trzeba sobie samemu "zrobić"
Ostatnio edytowane przez ERR ; 22-08-2009 o 11:26 Powód: Automerged Doublepost
5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II
Dlatego zostawiam sobie S5Pro (tu też mam RAW/RAF w razie konieczności) a D700 sprzedaję...
Jezeli chodzi o podany link w dyskusji o D700 to ERR napisałeś to z czym się zgadzam w 100%, czyli moje odczucia nie sa jedyne i nie jestem w nich osamotniony...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...wnioskując z trzech emoti....podzielasz moje zdanie co do przeznaczenia lustrzanek, nie tylko dających mozliwość obróbki RAW.
:-D
Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 22-08-2009 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost